/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Zeci de unioniști au marcat 161 de ani de la Unirea Principatelor Române. Liderii partidelor unioniste au marcat evenimentul peste Prut

missing
24 ianuarie 2020, ora 22:09

Adunați lângă bustul lui Alexandru Ioan Cuza din capitală, zeci de unioniști au marcat 161 de ani de la Unirea Pricipatelor Române, cunoscută ca „Mica Unire”. Marii absenți au fost liderii partidelor unioniste, care au participat la evenimente similare, doar că peste Prut. Dorin Chirtoacă s-a aflat la București, Valeriu Munteanu a mers la Iași, iar Octavian Țîcu – la Craiova.

După ce au intonat piese patriotice, reprezentanții Mișcării politice „Unirea” au depus flori la bustul fostului domnitor, Alexandru Ioan Cuza. În jurul orei 15, cu tricolor și flori în mâini, aici și-au făcut apariția și tinerii asociației unioniste ODIP.

De la evenimentele din capitală a lipsit președintele liberalilor, Dorin Chirtoacă. Politicianul însă a ținut un discurs la Palatul Parlamentului, din Bucuresti, unde a avut loc Convenția Românilor de Pretutindeni. S-a ales și cu replici tăioase.

Iar liderul Uniunii „Salvați Basarabia”, Valeriu Munteanu, a participat la acțiunile prilejuite de aniversarea a 161 de ani de la Mica Unire, din Iași. A depus jerbe de flori la momentul lui Alexandru Ioan Cuza, doar că din Craiova, și Octavian Țîcu, președintele Partidului Unității Naționale.

Conform datelor istorice, pe 24 ianuarie, 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești, după ce puțin mai devreme fusese declarat conducătorul Moldovei. În acest fel, a fost înfăptuită unirea celor 2 principate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram