Adunați lângă bustul lui Alexandru Ioan Cuza din capitală, zeci de unioniști au marcat 161 de ani de la Unirea Pricipatelor Române, cunoscută ca „Mica Unire”. Marii absenți au fost liderii partidelor unioniste, care au participat la evenimente similare, doar că peste Prut. Dorin Chirtoacă s-a aflat la București, Valeriu Munteanu a mers la Iași, iar Octavian Țîcu – la Craiova.

După ce au intonat piese patriotice, reprezentanții Mișcării politice „Unirea” au depus flori la bustul fostului domnitor, Alexandru Ioan Cuza. În jurul orei 15, cu tricolor și flori în mâini, aici și-au făcut apariția și tinerii asociației unioniste ODIP.

De la evenimentele din capitală a lipsit președintele liberalilor, Dorin Chirtoacă. Politicianul însă a ținut un discurs la Palatul Parlamentului, din Bucuresti, unde a avut loc Convenția Românilor de Pretutindeni. S-a ales și cu replici tăioase.

Iar liderul Uniunii „Salvați Basarabia”, Valeriu Munteanu, a participat la acțiunile prilejuite de aniversarea a 161 de ani de la Mica Unire, din Iași. A depus jerbe de flori la momentul lui Alexandru Ioan Cuza, doar că din Craiova, și Octavian Țîcu, președintele Partidului Unității Naționale.

Conform datelor istorice, pe 24 ianuarie, 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Țării Românești, după ce puțin mai devreme fusese declarat conducătorul Moldovei. În acest fel, a fost înfăptuită unirea celor 2 principate.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!