Fostul președinte al României Traian Băsescu critică foarte dur modul în care politicienii români au ales să trateze problema majorării pensiilor cu 40% în acest an. Politicianul indică o soluţie pe care o consideră mult mai potrivită şi atrage atenţia că, în condiţiile actuale, majorarea bruscă a pensiilor ar putea prăbuşi întreaga Românie.

Fostul lider de la Cotroceni spune că majorarea pensiilor ar putea împinge România pe marginea prăpastiei. O creştere eşalonată ar fi fost soluţia corectă. Guvernul susţine că banii sunt prevăzuţi în buget, însă acest lucru nu este adevărat, susţine Băsescu.

Este clar că banii nu sunt. Ei vor fi împrumutaţi. Consiliul Fiscal a fost întotdeauna extrem de responsabil cu ce a făcut. (…) Pe de altă parte, este un angajament care nu este lipsit de acoperire. Pensiile sunt mici în raport cu cheltuielile pe care le are orice familie. Dar mai fericită era varianta unei creșteri eșalonate. N-ai cum să produci acest șoc de 40%. Discutăm de creșterea pensiilor a cinci milioane de oameni.

Banii sunt desenați în buget. Ei trebuie împrumutați. Deci, ei nu spun o minciună când spun că banii sunt prevăzuți în buget. Da, dar nu spun sursa: din împrumuturi. Decizia politică poate fi și deasupra realităților economice. Se sacrifică echilibrele macroeconomice ale țării pentru voturile care urmează în noiembrie. Personal, cred că s-a ajuns la o limită care poate prăbuși țara. Nu exagerez deloc”, a declarat Traian Băsescu, citat de capital.ro.

Actuala Lege a pensiilor prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie începând cu data de 1 septembrie 2020. De la 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie s-a majorat de la 1.100 lei la 1 265 de lei. După următoarea majorare punctul de pensie va crește până la 1 775 lei.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!