/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Igor Dodon a mințit? Serghei Iaralov a primit o altă identitate

03 februarie 2020, ora 12:03

Fostul vicepreședinte al Partidului Democrat Serghei Iaralov a primit, în decembrie 2018, a doua identitate, cu numele Serghei Haikin. Informațiile au ieșit la iveală după ce Centrul de Investigații Jurnalistice a intrat în posesia unei ordonanțe, semnate de procurorul anticorupție Grigore Potoran, privind inițierea unei cauze penale pentru acțiunile ilegale ale angajaților Agenției Servicii Publice, care au eliberat actele cu noua identitate a lui Iaralov.

„În procesul de acumulare a materialelor s-a stabilit că angajați ai ASP, acționând în complicitate cu alte persoane necunoscute în interesul unui grup criminal organizat, au perfectat și eliberat ilegal cetățeanului Iaralov Serghei Valentin, acte de identitate cu numele Haikin Serghei, iar pe numele lui Plahotniuc Vladimir Gheorghe, ilegal au fost perfectate acte cu numele Novac Vladislav Vladimir”, se spune în ordonanța procurorului.

Buletinul și pașaportul pe numele lui Serghei Haikin au fost eliberate la 28 decembrie 2018, fără ca titularul să semneze, actele fiind perfectate în regim de o zi, fără să fie achitată și taxa de urgență.

La 10 iunie 2019, la două zile de la instituirea unei noi coaliții de guvernare la Chișinău și trecerea în opoziție a Partidului Democrat, Iaralov și-a schimbat din nou numele, obținând acte noi cu numele Iaralov. Și de această dată, în registrele de eliberare a actelor de identitate lipsesc semnăturile titularului. La dosar lipseau și cazierul juridic și certificatul de naștere ale titularului.

Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu, „folosirea intenționată de către persoana publică a situației de serviciu care a cauzat daune în proporții considerabile intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice în interesul unui grup criminal organizat”.

În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al  Agenției Servicii Publice era Serghei Răilean, despre care presa a scris că ar fi finul de cununie al actualului lider al PDM, Pavel Filip.

Anterior, președintele Igor Dodon afirma cu certitudine că cea de-a doua persoană care a primit o altă identitate împreună cu Plahotniuc nu este Serghei Iaralov. Pe 4 decembrie 2019, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, Igor Dodon declara că Agenția Servicii Publice, care a perfectat documentele, a acționat legal, în baza unei decizii luate de fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari.

Dodon a spus atunci că cea de-a doua persoană care a primit a doua identitate  nu este Iaralov.

Nu pot să dau numele la a doua persoană. Nu este persoană publică, nu este membru de partid”, afirma Dodon.

Pe 26 decembrie, la o emisiune televizată, președintele a insistat că nu este vorba despre Iaralov.

„Nu vă pot da numele pentru că Consiliul Suprem de Securitate a spus că e informație secretă, dar vă confirm că nu este Iaralov”, a reiterat șeful statului.

Dodon, despre a doua persoană care a obținut identitate dublă alături de Plahotniuc: „Vă confirm că nu este Iaralov”

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram