/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Sute de loturi de teren vor fi expropriate pentru construcția drumurilor. Oamenii sunt nemulțumiți de despăgubirile primite de la stat

04 februarie 2020, ora 13:46

Peste 14 hectare de terenuri, aflate în proprietatea unor întreprinderi de stat, dar și în proprietate privată urmează a fi declarate de interes național și expropriate pentru a construi drumuri. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că au apărut probleme, după ce proprietarii bunurilor imobile refuză să le vândă statului, fiind nemulțumiți de plata despăgubirilor.

Există și bunuri imobile în cazul cărora nu se cunoaște cui aparține dreptul de proprietate și aceste situații ajung să fie clarificate în instanțele de judecată, iar litigiile duc la tărăgănarea procesului de înregistrare a dreptului de proprietate a statului asupra bunurilor supuse exproprierii.

Pentru a nu admite compromiterea graficelor de execuție a lucrărilor de construcție a drumurilor, autoritățile propun ca terenurile să fie trecute în proprietatea statului, chiar dacă există litigii. Potrivit unei inițiative legislative propuse de Ministerul Economiei, procedura de expropriere a terenurilor și lucrările de construcție a drumurilor  nu vor putea  fi suspendate ori sistate la cererea persoanelor care invocă existența unor litigii.

Potrivit notei informative a proiectului, urmează a fi trecute în proprietatea statului 14 hectare de terenuri. Dintre acestea, 148 de parcele, cu suprafața de peste 3,7 hectare, sunt în proprietate privată. Restul terenurilor sunt în proprietatea Întreprinderii pentru Silvicultură Ghidighici, întreprinderii ,,Calea Ferată din Moldova” și Agenției Apele Moldovei.

Terenurile sunt amplasate de-a lungul drumurilor: M1 – mun. Chișinău, com. Grătiești, com. Trușeni, or. Durlești; R1 – com. Zagarancea; R6 – or. Sângerei; R14 – s. Arionești, s. Unguri și R26 – s. Mihailovca, or. Cimișlia.

Persoanele fizice sau agenții economici care nu vor fi de acord cu despăgubirile pe care le vor plăti autoritățile, se vor putea adresa în instanțele de judecată  în termen de doi ani, din momentul în care le vor fi comunicate deciziile statului  de stabilire a cuantumului despăgubirii. Aceștia nu vor putea contesta transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile către stat.

Despăgubirile pentru bunurile imobile expropriate se vor efectua din contul Fondului Rutier.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram