/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Record! Rezervele internaționale ale statului au depășit pragul istoric de 3 miliarde de dolari. Prognozele guvernatorului BNM pentru 2020

05 februarie 2020, ora 12:59

Începând cu luna octombrie 2019, rata inflației în R. Moldova a sărit de limita de sus de 5% și a ajuns în decembrie la 7,5%. Trendul ascendent a fost cauzat în cea mai mare parte de creșterea prețurilor la produsele alimentare și inflația de bază, a anunțat astăzi guvernatorul Băncii Naționale Octavian Armașu, care a făcut o totalizare pentru anul 2019 și a anunțat prognozele pentru 2020.

În decembrie 2019, prețurile la produsele alimentare au crescut cu 12,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar o astfel de creștere s-a atestat și în plan internațional.

„Asta dovedește caracterul deschis al economiei R. Moldova. Respectiv, fluctuațiile prețurilor pe piețele internaționale se reflectă practic imediat la prețurile interne”, a comentat Armașu.

Principalul factor care a determinat creșterea prețurilor față de nivelul prognozat a fost vremea considerabil mai caldă față de aceeași perioadă a anului trecut, care a determinat creșterea prețurilor la alimente peste nivelul prognozat.

Referindu-se la rezervele internaționale ale statului, guvernatorul a precizat că acestea au depășit pragul istoric de trei miliarde de dolari și au constituit în luna decembrie 3 miliarde 59 de milioane de dolari.

Transferurile de  mijloace bănești au oscilat, anul trecut, în intervalul 100-110 milioane de dolari pe lună. În 2019, au scăzut transferurile în ruble rusești cu 44% și s-au micșorat cu 13% transferurile în dolari, față de anul 1018. Pe de altă parte, s-au majorat cu 12,2% transferurile în euro din statele Uniunii Europene.

Octavian Armașu a mai atras atenția că s-au majorat esențial creditele de consum și ipotecare oferite anul trecut persoanelor fizice. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu era stabilitate, a comentat  guvernatorul.

Potrivit prognozelor BNM, în anul curent, inflația se va diminua neînsemnat în R. Moldova. În primul semestru al anului rata va fi de aproximativ 6,8% și se va micșora până la 3% la începutul anului 2021.  Ritmul anual al prețurilor reglementate va înregistrat creșteri relativ joase. Prețurile la combustibil se vor diminua ușor în anul viitor, cu excepția ultimului trimestru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram