/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ 112, la casă nouă. Al doilea sediu al Centrului de preluare a apelurilor de urgență, inaugurat în sectorul Botanica

missing
11 februarie 2020, ora 20:50

De ziua lor profesională, angajații Serviciului 112 au primit un cadou de milioane. Un sediu nou, dotat cu toate cele necesare pentru a face față muncii istovitoare. Operatorii, prezenți la inaugurare, au remarcat camerele de odihnă, dar și dușurile unde vor putea să se revigoreze după serviciu. Amenajarea centrului a costat peste 33 de milioane de lei, însă doar jumătate din angajați se vor muta aici, pe când ceilalți vor rămâne în sediul vechi.

Din primele apeluri, preluate de operatori în noul sediu, jumătate erau false.

„Ce urgență aveți?”

„Apelul pe care l-am preluat a fost un apel mut”.

În schimb, condițiile din noul sediu sunt de invidiat.

„La centrul 112 operatorii lucrează pe ture, iar cea de noapte durează 12 ore conform regulamentului. După o muncă atât de istovitoare, aceștia pot veni în camera de odihnă, dotată cu paturi, încărcătoare pentru gadgeturi, wi-fi și aer condiționat”, Diana Popa, reporteră TV8.

Noaptea se simte mult mai mult oboseala, este nevoie de mai multă atenție, concentrare și aceste două ore de somn influențează mult”, Alexandrina, operatoare.

Chiar și scaunele destinate operatorilor sunt speciale. Tot pentru confortul lucrătorilor, în clădire au fost amenajate vestiare, dușuri, dar și o bucătărie nouă. Însă, aici vor activa doar jumătate din operatorii 112, pe când ceilalți vor reveni la sediul de până acum.

„Diferența e sesizabilă. Aici sunt condițiile cu mult mai bune. Să fie mai spațios, mai luminos… condiții”.

„Camerele de odihnă erau prefăcute din alte camere, iar aici este totul pregătit chiar să fie camere de odihnă”.

Nu doar oboseală fizică este o problemă penrtu operatorii 112. Cel mai greu le este să depășească emoțiile pe care le acumulează în urma apelurilor complicate.

O persoană, în jur de 20 de ani, care a încercat să-și pună capăt zilelor. În cazul acesta am avut foarte mult de lucrat”, Anastasia, operatoare.

Ca operatorii să treacă mai ușor peste astfel de apeluri, la dispoziția lor este un psiholog.

Ei vin atunci când deja nu mai pot. Poate să fie și în fiecare zi”, Liliana Celcinschi, psihologul Centrului 112.

Sediul nou este amplasat în apropierea Porților Orașului, într-o clădire ridicată acum zece ani. Renovarea acestuia a costat în jur de 33 de milioane de lei.

Dacă nu dă Doamne se întâmplă ceva, un incendiu de exemplu, este și un centru de rezervă”, Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii.

Ministrul Economiei a mai precizat că prelucrarea unui apel durează, în medie, un minut. Acum, autoritățile din domeniu își propun să facă mai eficientă repartizarea echipajelor de intervenție.

Atunci când computatorul găsește echipajul cel mai apropiat, dotat cu toate echipamentele necesare pentru un caz specific, recepționează apelul și echipajul primește direct de la 112 această îndrumare”, Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii.

Serviciul național unic 112 a devenit operațional acum doi ani. De atunci, au fost preluate peste 5 milioane de apeluri de urgență, dintre care jumătate au fost false. Astăzi, în toată Europa este marcată Ziua numărului unic de urgență 112.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram