O tânără din Moldova care, este stabilită de mai mulți ani într-un oraș, situat la circa 2000 de kilometri de Wuhan, focarul coronavirusului a povestit despre virusul mortal și care este atmosfera în orașele și provinciile chineze.
Gabrielei Cojocaru a descoperit această țară relativ recent. Locuri noi, mentalitate nouă și… coronavirus! Din fericire, ea nu a avut de suferit, întrucât s-a întors în R. Moldova, în vacanță înainte ca virusul să se răspândească.
„Eu m-am întors în țară înainte ca se afla despre acest virus. Toată lumea stă acasă. Deci, la mine în oraș nu este carantină. Orașul se află la aproape 2000 km de orașul Wuhan. Toată lumea a fost în vacanță până pe data de 10, vacanță fiind prelungită. Prietenii mei pe data de 10 sunt la lucru, au primit mesaje. Toată lumea se păzește” a povestit Gabriela în cadrul emisiunii„ Iubește viața” de la TV8 cu Tatiana Granciuc.
Autoritățile chineze, spune Gabriela, fac eforturi colosale: oamenii care intră în oraș sau urcă în metrou sunt verificați minuțios. Aceștia sunt îndemnați să nu iasă din case, dacă nu au o urgență. Iar magazinele cu produse alimentare lucrează zilnic.
„Lucrează magazinele cu produse alimentare, centrele comerciale dar până la o oră anumită. Sunt careva restricții și în orașul unde nu este carantină. – Ce îți oferă acolo siguranța? – În primul rând, atitudinea autorităților. În fiecare zi aceștia anunță cetățenii : <<Nu mergeți în locuri aglomerate, stați acasă>>. La intrarea în oraș sau la urcarea în metrou sunt controlate toate persoanele, de febră la urcarea în avion”, a mai spus tânăra.
Gabriela a fost întrebată dacă nu îi este frică să revină și dacă se gândește ca în viitor să se stabilească cu traiul în China.
„Mama își face foarte mari griji. Mie nu îmi este frică, pentru că m-aș simți acolo mai în siguranță, decât în R. Moldova. Chiar azi am cumpărat la 200 de măști. Vreau să le duc prietenilor mei, pentru că s-au terminat cumva măștile din China și sunt aduse de peste hotare. -Sunt foarte scumpe? – Da exact. Un fel de business. Câte 30 de dolari pentru mască. Peste câțiva ani mă văd tot în China. Vreau chiar să mă mut cu traiul acolo”, a mărturisit tânăra.
Tânăra spune că pe rețelele sociale oamenii fac prea multă panică în jurul acestui virus.
„Internetul e plin cu panică. Noi murim, vine virusul. Ce să facem? Eu cred că țara noastră ar trebui să se gândească la medicina pe care o avem, pentru că am aici părinți, rude. Vreau foarte mult ca noi, cei de acasă și alte țări să iei exemplu de la chinezi. La cât sunt ei de uniți în aceste momente. Eu cred că nu este doar o problemă în China, dar pentru toată lumea. Anul 2020 s-a început foarte straniu. Australia, după asta China și cumva cred că este un semn pentru noi toți că trebuie să fim uniți, să nu fim atât de egoiști”, spune Gabriela.
Numărul deceselor provocate de coronavirus este, din păcate, în continuă creștere. Numai duminică și-au pierdut 97 de persoane, fiind cel mai mare număr de morți înregistrat până acum într-o singură zi. Numărul total al celor răpuși de coronavirus a ajuns astfel la 908.
Potrivit celor mai recente informații, sunt deja infectate 40.171 de oameni, iar 187.518 rămân sub îngrijiri medicale.