Ministrul de Externe nu-și va da demisia, așa cum au cerut câteva zile la rând unii veterani ai războiului de pe Nistru și câțiva deputați din opoziție. Șeful diplomației moldovenești afirmă că s-a inspirat din documentul semnat la summitul OSCE de la Istanbul, ce a avut loc în 1999, la șapte ani după izbucnirea războiului.
„Ăsta e un act internațional, semnat de 56 de șefi de stat, printre care semnătura și-a pus-o și președintele SUA și cel al României. Deci, armata rusă a intervenit să oprească vărsările de sânge. Am citat din deciziile aliniatului 18 al Summit-ului”, Aureliu Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe.
Însă, aliniatul la care a făcut trimitere ministrul de Externe, se referă la cu totul altceva, afirmă expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca. Mai exact, semnatarii documentului au salutat eforturile depuse de Rusia, Ucraina și OSCE în reglementarea conflictul transnistrean.
„Din punctul meu de vedere, este o încercare nereușită a domnului ministru de a ieși basma curată în urma declarației scandaloase. Summitul de la Istanbul, punctul nr. 18 face referință, de fapt, la misiunea de menținere a păcii”, Veaceslav Berbeca, expert, IDIS Viitorul.
Între timp, șeful diplomației de la Chișinău mai spune că nu are motive ca să-și dea demisia, așa cum i-au cerut unii veterani ai Războiului de pe Nistru.
„Veteranii, cu tot respectul. Suntem într-o țară democratică. Au tot dreptul să-și exprime opinia. Deci nu vă dați demisia? Deocamdată, nu văd pentru ce”, Aureliu Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe.
Declarația ministrului, care i-a indignat pe veterani, dar și pe unele partide din opoziție, a fost făcută săptămână trecută, în cadrul unei conferințe de presă. Aureliu Ciocoi fusese întrebat despre cum califică războiul de pe Nistru. Demnitarul a declarat că armata Federației Ruse a venit ca să oprească vărsările de sânge. Ieri, președintele țării i-a luat apărarea și a presupus că mesajul ar fi fost înțeles greșit.