/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Se cere aplicarea unui moratoriu pentru privatizarea întreprinderilor de stat

missing
12 februarie 2020, ora 21:28

După ce Guvernul a anunțat că vrea să privatizeze compania „Metalferos”, un grup de experți și activiști civici solicită autorităților să instituie un moratoriu. Interdicția de a vinde întreprinderile de stat ar urma să fie în vigoare cel puțin până la următoarele alegeri parlamentare.

„Noi pledăm pentru instituirea moratoriu la privatizări (…). Noi trebuie să oprim această avalanșă criminală care s-a năpustit asupra R. Moldova”, a declarat analistul politic Victor Ciobanu.

Apelurile experților vin după ce, recent, premierul a declarat că „Metalferos” va fi scos la privatizare.

„Privatizarea  întreprinderii Metal Feros este alarmantă. Noi considerăm că în spatele declarațiilor benefice ale privatizării se ascund interese personale de îmbogățire ilicită, de transferare din monopol de stat în mâini private”, a spus expertul în politici publice Ștefan Gligor.

„Din păcate nu putem aduce un exemplu de privatizare care au dus la sporirea veniturilor într-un domeniu”, a spus comentatorul politic Alexei Tulbure.

De cealaltă parte, ministrul Economiei susține că Executivul va analiza lista întreprinderilor care urmează a fi privatizate.

„Dacă va fi luată această decizie de a suspenda această listă va fi dezbătută în ședința de guvern. E prematur să spunem care ar fi o soluție”, a menționat ministrul Economiei, Anatol Usatîi.

Premierul Ion Chicu a anunțat luna trecută  că Guvernul intenționează să scoată la privatizare întreprinderea „Metalferos”.  Asta deși, anul trecut, întreprinderea a înregistrat venituri de peste 46 de milioane de lei. Privatizarea nu este văzută cu ochi buni de opoziția parlamentară, care consideră că întreprinderea ar putea avea soarta aeroportului sau a companiei „AirMoldova„, vândute în condiții dubioase. „Metalferos” a fost în centrul unor scandaluri în ultimii ani, fiind acuzat că a finanțat Partidul Democrat. Procuratura Anticorupție a intentat anterior un dosar penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani a factorilor de decizie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram