/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ La o lună și jumătate de la scumpirea biletelor, condițiile din microbuze rămân neschimbate. Ce spun autoritățile

missing
13 februarie 2020, ora 22:21

De la scumpirea biletelor pentru călătoriile din țară s-a scurs deja o lună și jumătate, însă starea microbuzelor a rămas neschimbată. Călătorii spun că, deși plătesc mai mult pentru deplasare, au parte de aceleași condiții. Iar șoferii se plâng că au mai puțini pasageri, care n-ar mai călători la fel de des ca înainte. Respectiv, nu au bani pentru a investi în modernizarea microbuzelor. Ministrul Economiei susține că această perioadă este una de tranziție, care nu poate să treacă peste noapte.

“Tiraspol, Bender!”

La autogara Centru, călătorii au parte de aceleași condiții în microbuze, deși plătesc mai mult pentru bilete, fapt ce-i supără cel mai mult.

„Condițiile nu s-au schimbat deloc, sunt rutiere care au rămas cu geamurile stricate și la momentul de față.”

„La oraș le aduce și autobuze și rute dar la țară ce aduce, nimic, colb și sărăcie, ce să schimbe la ele dacă sunt vechi de când bunica.”

„Ca de obicei la noi prețurile cresc dar pensia și leafa rămâne pe loc, bine că au grijă de ei la Parlament să-și majoreze salariul lor.”

Se plâng și șoferii. Oamenii spun că, după scumpirea biletelor, au mai puțini pasageri. Respectiv, și un venit mai mic, iar astfel nu au bani pentru modernizarea  vehiculelor.

“A trecut o lună și jumătate de când au crescut prețurile, ați adunat bani pentru a face condiții? – E cu totul mai rău, mai puțini bani decât făceam înainte cu prețul vechi, ce fel de condiții dacă călători nu-s.”

„Nu prea încântat păreți dumnevoastră de aceste majorări?- Eu, de exemplu, am fost împotrivă la majorare, pentru că la noi nu s-au mărit salariile, oamenii nu au bani.”

Unul dintre șoferi ne-a spus că a fost testat deja, pentru a i se atribui categoria de confort. Însă, nu a fost admis, urmând să spele scaunele. Dacă nu va trece testarea, cel târziu până pe 1 octombrie, riscă să fie scos de pe rută. 

“-N-am primit nicio categorie, a spus salonul scaunele să fie curate, la mine sunt puse huse, tot frumos. Au spus să scot tot și să spăl scunele, uitați-vă ce vreme, acum se spală scaunele?”

Testarea unităților de transport a început din data de 1 februarie, în baza unui grafic stabilit de Agenția Națională pentru Transport Auto și doar la anumite stații. Conform datelor oferite de agenție, până acum au trecut testarea cu succes doar 20 de unități de transport, însă nu am aflat câte din cele verificate nu au trecut evaluarea. Perioada de verificare a tuturor microbuzelor și autobuzelor de rută se încheie la toamnă, pe 1 octombrie.

Anatol USATÎI, MINISTRUL ECOMONIEI ȘI INFRASTRUCTURII: „Este o perioadă de tranziție. Fără perioada de tranziție nu poate să se întâmple peste noapte. Ori trebuie să blocăm tot transportul, pentru că după vârstă aproape o treime de unități de transport au vârsta de 20, 26 și mai mulți ani, dacă punem o dată blocăm tot transportul interurban.”

Am încercat să aflăm un comentariu și de la directorul întreprinderii Gările Auto despre banii încasați în această perioadă. Acesta însă ne-a spus că este într-o ședință și că va reveni, ceea ce încă nu s-a întâmplat. Tariful pentru călătoriile interurbane a crescut cu 12 bani per kilometru de la 1 ianuarie curent. Însă, în unitățile de transport, ce vor face parte din categoria superioară, biletele vor costa cu 22 de bani mai mult. Categoria de confort se stabilesște în funcție de aspectul exterior al unității de transport, aspectul interior, curățenia din interior, distanța dintre scaune, învelișul scaunelor și tapițerie.

Reporter: Сătălin GORIA
Imagini: Sergiu CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram