/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Produsele alimentare, mai scumpe! Cât de mult au crescut prețurile și cum sunt resimțite acestea de cumpărători

13 februarie 2020, ora 07:54

Produsele alimentare de bază, precum fructele, legumele și lactatele, s-au scumpit cu peste 10 la sută, constată Biroul Național de Statistică. Dacă anul trecut, în februarie, cumpăram un kilogram de roșii cu 25 de lei, acum trebuie să dăm cu aproape 10 lei mai mult. Scumpirile sunt dictate de piața externă, dar și de roada compromisă din anul trecut, explică experții. Prețurile pipărate sunt resimțite cel mai mult de cumpărătorii cu venituri modeste. Mulți dintre cei care au venit astăzi la Piața Centrală după de-ale gurii au plecat cu pungile pe jumătate goale.

„E ceva extraordinar, nici nu am cuvinte. Am primit pensia și nici nu am ce cumpăra. Uitați-vă, trei cepi, șase lei!”, s-a plâns o cumpărătoare.

„Brânza a fost 50 de lei, acum e 65. Smântâna era 40, acum e 50”, a spus un bărbat.

Tot ce a putut să-și cumpere acest bătrânel a fost un dovlecel și o vânătă. De altfel, anume vinetele s-au scumpit cel mai mult în ultima lună, cu aproape 20 de procente.

„Dacă ele ar fi în jumătate, oricum e mult pentru noi. Bani nu avem. Dar soția vrea”, a spus bătrânul.

Pe locul doi în topul scumpirilor, din ultima lună, sunt roșiile și castraveții. Diferența dintre cele autohtone și de import este de doar câțiva lei.

STAND UP EA RO DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Potrivit vânzătorilor, acum un an, un kilogram de roșii costa circa 25 de lei. Acum costă cu zece lei mai mult, astfel că oamenii ies din piață mai mult cu pungile pustii”.

Iar prețul usturoiului l-a depășit pe cel al cărnii. Un kilogram ajunge la 75 de lei. Vânzătorii spun că au fost nevoiți să ridice prețul, deoarece suportă cheltuieli pentru că-l țin în camere frigorifice.

Totuși, Biroul Național de Statistică a constatat și unele ieftiniri. De exemplu, ouăle și carnea costă mai puțin, însă doar cu 2%, față de luna decembrie. Vânzătorii spun însă altceva.

Iar amatorii de cartofi au remarcat că prețul legumelor a revenit la cel vechi, după șirul de majorări din primăvară și toamnă, când un kilogram depășea 20 de lei.

Experții în economie spun că scumpirile sunt dictate de piața externă. Și recolta proastă din 2019 și-a pus amprenta. Prețurile însă vor continua să crească.

„Anul agricol nu a fost unul chiar tare bun. În sectorul zootehnic a fost scăderea și mai mare și, evident, acest lucru a lăsat o amprentă asupra prețurilor. Creșterea prețurilor va fi în partea de jos a coridorului, adică între 3,5 și 5,5 procente”, ne-a explicat expertuleconomic Alexandru Fală.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în ultimul an cel mai mult s-au scumpit fructele, ouăle, legumele, laptele și produsele lactate. În total, prețul la produsele alimentare a crescut cu peste 11 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram