/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Grigore Vieru ar fi împlinit azi 85 de ani. La bustul de pe Aleea Clasicilor al poetului au fost depuse flori și recitate poezii

missing
14 februarie 2020, ora 14:43

S-a născut în ziua în care este sărbătorită iubirea! Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 85 de ani. Politicieni, oameni de cultură, mai mulți oameni care îi apreciază opera și elevi i-au adus un omagiu marelui poet național. La bustul lui Vieru au fost depuse flori și recitate poezii. Prezenți au fost și fiul regretatului poet – Călin Vieru și soția marelui poet – Raisa Vieru.

„Eu și cred că toți suntem mândri că, nu vorbesc la trecut, îl avem pe Grigore Vieru, care astăzi este mult mai prezent fizic, mult mai printre noi decât cel mai vocal dintre politicieni. Iată dovadă că de fiecare dată, majoritatea auditoriului care vine aici o constituie generația tânără”, a spus fiului poetului, Călin Vieru.

„Vă mulțumesc că ați venit și nu îl uitați pe Vieru”, a spus emoționată Raisa Vieru.

La microfonul din fața bustului regretatului poet au trecut rând pe rând și mai mulți politicieni, majoritatea unioniști, care au profitat de ocazie și și-au promovat idealurile privind unirea cu România.

„Ce am putea să îi facem cadou lui Eminesc, lui Grigore Vieru și tuturor celorlalți poeți naționali, decât să înfăptuim unirea. Nu de dragul unui partid politic, nu de dragul unei anumite persoane, ci de dragul conștiinței naționale, să nu mai fim mințiți, și să realizăm visul tuturor generațiilor de patrioți”, a spus Vlad Bilețchi, președintele Asociației „Unirea Odip”.

„A fost cu adevărat o stâncă, un munte de om, care ne-a lăsat această lumină, lumină care ne poate scoate din întunericul în care ne ține Rusia până azi. Noi nu avem un viitor mai bun decât dacă trecem Prutul și noi trebuie să facem asta, trebuie să îndeplinim visul lui Griore Vieru”, a spus liberalul Dorin Chirtoacă.

Iar atunci când primarul capitalei, Ion Ceban a venit la bustul lui Grigore Vieru să depună flori, unioniștii au strigat într-un glas: „Jos hotarul de la Prut”.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A debutat în anul 1957 cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”. Marele poet, împreună cu artistul plastic Lică Sainciuc, au dat viață abecedarului „Albinuța”.

În 1988, a fost premiat cu Diploma de Onoare Andersen.

Versurile lui Grigore Vieru au fost cântate de artiști cu renume, printre ei Doina și Ion Aldea- Teodorovici, Anastasia Lazariuc, Sofia Rotaru și mulți alții.

Versurile vestitei piese „Maria Mirabela” din filmul cu același nume au fost scrise, de asemenea, de Grigore Vieru.

Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, după ce pe 16 ianuarie a suferit un grav accident de ciculație, în apropiere de Dănceni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram