/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Cum să-ți convingi copilul să nu te mintă? Sfaturile psihologei Ina Crasnojon

missing
14 februarie 2020, ora 11:35

Toți copiii mint câteodată și puțină nesinceritate nu înseamnă, de obicei, un semnal de alarmă. Dar minciuna poate deveni un obicei prost, atunci când reprezintă o încercare a copilului de a scăpa de o responsabilitate. Așa că, atunci când copilul tău îți spune o minciună, este bine să folosești replici cât mai directe și eficiente, pentru a descuraja această purtare care îi poate face probleme la un moment dat.

„În cazul în care o să începem cu: „Nu e bine să spui minciuni”, copilul o să le spună în continuare, pentru că negația nu prea este percepută de către copil”, a spus psihologa Ina Crasnojon la emisiunea „Iubește viața” de la TV8 cu Tatiana Cranciuc.

Părinții sunt tratați drept modele de către cei mici. Aceștia trebuie să se comporte știind că sunt observați și copiați. Ei trebuie să spună adevărul, să dea dovadă de onoare. Cei mici vor înțelege aceste principii prin copiere și nu vor recurge la minciuni.

„Dar haideți să recunoaștem că noi, adulții de multe ori spunem minciuni în prezența copilului: „Eu nu am timp, sunt foarte obosită”, dar copilul vede că eu stau și mă uit în telefon, copilul vede că eu am spus o minciună și atunci evident că el o să le zică”, a mai menționat Ina Crasnojon.

Ina Crasnojon îți dă câteva sfaturi:

  •  Trebuie să urmăriți care este scopul minciunii, ce obține copilul. Fie că se apără de ceva, fie îi este frică ca să nu fie pedepsit sau este tendința de superioritate, lupta pentru putere. Copilul recurge la orice ca să arate că „Eu sunt mult mai important decât tine”.
  •  S-ar putea ca copilul să spună minciuni pentru că asta îi dă un fel de plus valoare în fața altora. Atunci când copilul apare în cercul lui de prieteni, cei de vârsta lui, atunci și el este mult mai avansat. El va recurge de fiecare dată la acest gest. Este important să vedeți ce obține.
  •  Concentrați-vă pe momente în care el spune adevărul. Copilul o să înțeleagă că totuși este mult mai important să nu mintă, care sunt consecințele minciunilor, pentru că într-un final oricum se află. Chiar dacă vedeți că vă spune un lucru minor, dar el recunoaște că așa a fost spuneți-i că apreciați foarte mult curajul lui de a recunoaște.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram