Directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă din partea UE, Luc Pierre Devigne, a adresat astăzi un mesaj extrem de dur guvernării de la Chișinău. Devigne consideră inadmisibil faptul că, după cinci ani de la frauda bancară, persoanele ale căror companii au fost implicate așa și nu au fost trase la răspundere.
„Este inacceptabil că după ce furtul miliardului a fost investigat de compania „Kroll”, rezultatele raportului fiind publice, sub diverse pretexte, investigația nu a fost dusă la final. Nu putem să credem că nu au existat pârghii legale să se facă asta. E responsabilitatea Guvernului să se asigure că justiția funcționează în țară”, a subliniat Devigne, în opinia căruia există o problemă în stat dacă această investigație nu poate fi dusă până la capăt.
Luc Pierre Devigne a mai declarat că Republica Moldova trebuie să adere la „OEC Anticorruption Network”, pentru o luptă eficientă cu corupția.
„UE a susținut întotdeauna Republica Moldova, dar UE nu poate substitui o guvernare bună. Sprijinul nostru nu este necondiționat”, a precizat oficialul european.
Directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă din partea UE le-a spus oficialilor moldoveni că este timpul pentru acțiuni concrete: „A trecut mult timp în care v-am sprijinit, am fost răbdători”.
Luc Pierre Devigne s-a mai referit și la subiectul cetățeniei prin investiție, asupra căruia Guvernul a aplicat un moratoriu până pe 24 februarie 2020. Oficialul s-a arătat nemulțumit de faptul că persoanele care obțin cetățenie prin investiții rămân anonime.
„Nu vedem acest lucru compatibil cu legalizarea vizelor, care sunt sigure. Asistența macrofinanciară este condiționată, noi suntem atenți și la aspectele politice și vom analiza obiectiv acțiunile Guvernului”, a atenționat Devigne.