/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ De jumătate de an, în jur de 20 de copii și maturi locuiesc într-o clădire părăsită de pe fostul Stadion Republican

missing
21 februarie 2020, ora 16:29

Greu de crezut, dar chiar în centrul capitalei, într-o clădire în ruine de pe fostul Stadion Republican, în jur de 20 de copii și adulți își duc traiul de pe azi pe mâine. Majoritatea sunt adolescenți care au fugit de acasă, iar unii sunt certați și cu legea. Ca să reziste frigului de peste noapte, aceștia și-au amenajat o locuință, unde au improvizat paturi, iar focul îl fac la un șemineu. Tot acolo, mai și gătesc mâncare. Astăzi, le-au trecut pragul câțiva polițiști, care i-au alungat în stradă. Însă, nu pentru mult timp, pentru că, imediat ce se lasă seara, revin la ceea ce numesc ei „casă”.

„Ieși afară ți-am zis, la toți le-am zis să iasă. Ieși și tu chiar acum. – De ce stai aici? -Nu am unde să ma duc. -De unde ești? -Din Chișinău.”

Locuința improvizată este chiar pe teritoriul fostului Stadion Republican, aflat în paragină de multă vreme. Nu oricine poate intra aici cu ușurință. Pe noi ne-a trecut chiar cei care-și spun locatarii construcției. Pentru ca frigul să nu intre înăuntru, ferestrele au fost acoperite cu pături sau cu fâșii de polietilenă. Au și un șemineu în clădire unde dau foc la lemne ca să dezmorțească frigul. Nopțile și le petrec tot aici, dormind pe niște paturi mizerabile. Pe jos erau aruncate mai multe tuburi cu clei. Printre cei care locuiesc în clădirea părăsită este și acest tânăr, în vârstă de 27 de ani. Ne-a spus că este din raionul Dondușeni, a făcut armata și că are buletin de identitate.

„Pe mine unchiul m-a alungat de acasă și am rămas fără adăpost, fără nimic am rămas în stradă. De 5 ani stau pe străzi.- Aici mai mulți locuiți? -Da, undeva 20 de oameni, de peste tot. Eu de la Dondușeni alții din Chișinău. Ne-am adresat, dar nimic”.

Astăzi, le-a trecut pragul poliția. Oamenii legii însă au cam ezitat să intre în casă, unde unul dintre tineri amenința că și-a pus mănușile de box și și-a luat un ciocan în mână. Într-un final, polițiștii i-au fugărit de acolo, spre supărarea acestora.

„Oamenii legii se numesc aceștia, ne-am făcut aici să trăim, dar ei ne alungă dintr-o parte în alta. -Acum unde vă duceți? -Nu știu unde să ne ducem”.

Alungați din casa improvizată, tinerii au pornit fără vreo destinație clară, pe străzi. Cel mai probabil, vor reveni aici la noapte. De partea cealaltă, pe timp de zi ei pot sta la un centru municipal, creat acum un an, unde își pot spăla hainele sau face o baie, au aparate de sport și au bucătărie ca să gătească mâncare. Însă, pentru că centrul se închide imediat ce vine ora 17, beneficiarii trebuie să-l părăsească. Sau, cu alte cuvinte, să revină pe străzi. 

Toată relația create între noi se bazează pe încredere, idea este că noi nu venim cu idea de ai încuraja să stea în stradă, noi lucrăm cu ei ca cei care au părinți, ori bunei să reîntoarcă în familii”, Marin Strechie, șef Serviciul asistență Stradală.

Potrivit directorului serviciului, în Chișinău sunt înregistrați 28 de copii ai străzii. Majoritatea lor sunt din raioane. De asemenea, 18 dintre ei au părinți în viață sau se află sub tutela rudelor.

 

Reporter: Cătălin GORIA

Imagini: Sergiu CIUBARU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram