Cine vrea să-și descarce nervii stricând farfurii sau pahare, dar îi este milă de cele pe care le acasă, poate veni într-o sală specială. În premieră, un crash room, pentru că așa sunt cunoscute aceste locuri, a fost amenajat și la Chișinău. Aici nimeni nu vă va împiedica să spargeți tot ce vă cade sub mână: calculatoare, farfurii sau orice altceva. Restricții nu există, însă plăcerea costă: cel puțin 450 de lei.
Afacerea anti-stress a fost deschisă de Elena acum două săptămâni, inspirându-se din străinătate. Aici, oricine își poate descărca emoțiile negative, acumulate peste zi.
ELENA BOTNARENCO, FONDATOAREA UNUI CRASH ROOM
Putem amenaja o cameră, similară celei de acasă. Acasă nu puteți strica nimic, dar aici vă puteți descărca. Se elimină adrenalină, cineva chiar ne-a zis că e mai tare decât alcoolul.
Iar, pentru că securitatea e în capul mesei, cei care vin aici sunt obligați să îmbrace mai întâi costume speciale de protecție, măști și mănuși. Abia după ce se echipează, își aleg unealta cu care vor să distrugă obiectele. Au de ales între o bâtă și un ciocan.
DIANA POPA, REPORTERĂ TV8
Dacă simțiți că toți cei din jur vă calcă pe nervi și nimic nu vă mai ajută, atunci să știți că… nu e timpul să vă relaxați. Încordați mușchii dea binelea și lăsați furia aici.
Crash-roomul este amplasat într-un bunker, construit încă în anii 1970, ca refugiu pentru oameni în caz de calamitate naturală sau de răboi.
ELENA BOTNARENCO
Este un adăpost pentru bombe, aparține orașului și până acum este funcțional. În jur de 2000 de oameni se pot ascunde aici. Pereții sunt groși, putem face zgomot și nu vom încurca nimănui.
Terapia anti-stress a fost testată și de Ecaterina. Tânăra muncește într-un oficiu și spune că acumulează destul de mult stres.
ECATERINA BOTNARENCO
La moment parcă este un pic de tremurici, când adrenalina începe să iasă. Nu m-am gândit la nimic, m-am relaxat când am aruncat.
Clienții plătesc atât cât distrug, iar cel mai ieftin bilet costă 450 de lei. Pentru prima dată, crash roomurile au apărut în Japonia în 2008 și de atunci sunt folosite ca instrumente anti-stress. Cu toate acestea, un studiu realizat de un cercetător american în 2017 spun că astfel de săli pot provoca sporirea furiei și probleme în controlul agresivității.