/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Ce se întâmplă dacă înghiţi pastă de dinţi? Medicii atrag atenția că este toxică pentru organism

23 februarie 2020, ora 14:34

Apa de gură şi pasta de dinţi, două produse esenţiale pentru igiena dentară nu sunt atât de inofensive pe cât ai crede.E bine să ne curățăm dinții, dar nu să le înghițim. Medicii atrag atenția că sunt toxice pentru organism.

Apa de gură conţine alcool, dar şi alte substanţe periculoase, de exemplu clorhexidină, peroxid sau salicilat de metil. Intoxicaţia cu acelti compuşi poate duce la dureri abdominale, greaţă, ameţeală, dureri de cap, probleme de respiraţie, puls rapid, dureri în gât, vărsături cu sânge. În cazuri grave – de exemplu la copiii care au înghiţit cantităţi mari de apă de gură – se poate ajunge la pierderea cunoştinţei, comă şi chiar deces, scrie b1.ro.

În caz că ai încghițit este posibil să ai dureri de stomac, diaree sau greaţă, simptome care vor trece în scurt timp.

Şi pasta de dinţi conţine substanţe care pot fi periculoase în cantităţi mari – este vorba de fluorura de sodiu şi triclosan. O linguriţă de pastă de dinţi înghiţită de un copil de 20 de kilograme poate avea efecte serioase: diaree, vărsături şi greaţă, stare de slăbiciune, tremurături, convulsii şi chiar atac de cord.

În cazul unui adult care înghite din greşeală cantităţi mimi de pastă de dinţi, efectele se limitează de obicei la tulburări digestive minore.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram