/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Deputatul Liviu Vovc a depus două denunțuri la CNA! Unul din ele îl vizează pe Ion Perju

missing
24 februarie 2020, ora 10:50

Deputatul PPDA, Liviu Vovc a depus două denunțuri la Centrul Național Anticorupție. Unul din ele în vizează pe actualul ministru al Agriculturii, Ion Perju.

Într-o conferință de presă, Liviu Vovc a anunțat că a sesizat CNA după ce în vara anului trecut la Buțeni, raionul Hâncești, au fost înregistrate tăieri ilegale de pădure, valoarea prejudiciului ajungând la jumătate de milion de lei.

Deși a fost concediat în iulie 2019 pentru furt și delapidare în proporții deosebit de mari a masei lemnoase, pădurarul de la Buțeni ar fi fost repus în funcție pe 11 noiembrie, printr-un ordin semnat de directorul Hâncești – Silva.

„A fost repus în funcție pe 11 noiembrie 2019, când era clar că acel Guvern (n.r. ACUM) va cădea cu votul PD – PSRM. Direcorul Hâncești Silva a făcut asta în baza unei tranzacții de mediere extrajudiciare cu condiția că pădurarul respectiv va restitui prejudiciul comis de el statului. E vorba de aproape jumătate de milion de lei pe care el s-a angajat să îi achite în doar o săptămână”, a spus Liviu Vovc.

Deputatul PPDA susține că a sesizat personal atunci oamenii legii, însă, susține Liviu Vovc, Procuratura Hâncești ar tergiversa dosarul.

„Actele au fost transmise Procuraturii, dar dosarul nici până azi nu a ajuns în instanța de judecată. Sper ca în urma acestei conferințe de presă, procurorul general să se sesizeze și să verifice de ce se tergiversează dosarul de Procuratura Hâncești”, a subliniat Liviu Vovc.

Am solicitat un comentariu de la Procuratura Generală la acest subiect. Responsabilii de la PG susțin că se întreprind măsuri pentru finalizarea umăririi penale și expedierea dosarului în instanța de judecată.

„Procuratura raionului Hâncești investighează cauza penală sub aspectul delapidării averii străine cu folosirea situației de serviciu de către un pădurar din cadrul Oculului Silvic Buțeni, unde au fost constatate neajunsuri de producţie forestieră încredinţată şi administrată de ultimul. De asemenea, continuă urmărirea penală inițiată pe faptul sustragerii a 382 metri cubi de masă lemnoasă. Prejudiciul cauzat în urma acțiunilor ilicite ale pădurarului se cifrează la circa jumătate de milion de lei, sumă, care a fost restituită benevol de către acesta. În prezent, procurorii întreprind toate măsurile legale pentru a finaliza urmărire penală și a expedia dosarul în judecată”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a PG, Maria Vieru.

Deputatul PPDA a mai declarat că a mai depus încă un denunț la CNA. De data asta, denunțul îl vizează pe ministrul Agriculturii, Ion Perju. Potrivit lui Vovc, ministrul Perju l-ar fi numit în funcția de șef al Inspectoratului de Protecție a Mediului pe Gheorghe Manjeru, ignorând persoanele înscrise la concurs pentru această funcție.

„În septembrie 2019, Gheorghe Manjeru a depus cerere de demisie de la Inspectoratul de Protecție a Mediului, acestuia fiindu-i achitată și o indemnizație”, a menționat Vovc.

Ulterior, Ministerul Agriculturii a anunțat un concurs pentru această funcție, rezultatele acestuia nefiind făcute publice.

„Ulterior, Perju l-a repus în funcție pe Manjeru, care nici nu a participat la concurs”, susține Livicu Vovc.

„Domnule ministru, explicați societății cum l-ați angajat în funcție pe Manjeru fără concurs? Sau aceasta  a fost o înțelegere? De ce ați ignorat cei șase candidați care s-au înscris în concurs?”, întreabă deputatul PPDA.

Deputatul Liviu Vovc susține că ministrul Perju ar putea fi tras la răspundere pentru abuz de putere și abuz de serviciu și în sugerează acestuia să își ea demisia.

Am solicitat un comentariu de la minsitrul Agriculturii, Ion Perju. Acesta ne-a spus că va asculta personal conferința de presă la care au fost făcute aceste declarații și va reveni persoanl cu o reacție Vom reveni cu detalii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram