/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Evaluarea dosarelor politice la PG: Avocații învinuiților vor fi antrenați în procesul de verificare

26 februarie 2020, ora 11:32

Avocații persoanelor care pretind că au fost persecutate politic vor fi antrenați în procesul de evaluare a celor 38 de dosare penale calificate ca fiind politice. Asta a decis procurorul general Alexandr Stoianoglo, după ce a primit mai multe sugestii de la apărători.

Avocații sunt îndemnați să prezinte în adresa procurorului general  informații structurate, cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege admise de organul de urmărire penală, procurori sau judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția și concluziile procurorului expuse în rechizitoriu, anunță Procuratura Generală prin intermediul unui comunicat de presă.

Informațiile prezentate de apărare vor fi examinate de către grupul de control care a fost format recent, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat.

Procuratura precizează că Grupul de control nu substituie acuzatorul de stat și nu va interveni în independența lui decizională, dar concluziile grupului vor fi luate în calcul pentru asigurarea unei cercetări judecătorești complexe sau, după caz, renunțarea la învinuire în dosarele politice.

Grupurile de control nu sunt reglementate de Codul de procedură penală și sunt o reacție constructivă, în ordine de măsură administrativă excepțională, a sistemului organelor Procuraturii la Declarația Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului, inclusiv a organelor de drept, dar și la Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a semnat o dispoziție prin care a fost creat un grup de control și monitorizare a unor cauze penale care au fost catalogate ca fiind politice. Din grupul de lucru fac parte șase procurori, care vor verifica 38 de dosare, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și ajunse în instanțele de judecată. Ulterior, va fi prezentat un raport la acest subiect.

Dacă vor fi stabilite abateri grave de la lege la instrumentarea dosarelor vor fi luate măsuri. Cauzele aflate la etapa de urmărire penală vor fi clasate, iar  în cazul celor care au ajuns în instanță, procurorii vor renunța la învinuire sau vor recalifica faptele.

Printre dosare se numără cele initiate pe numele avocaților Ana Ursache, Eduard Rudenco, Ion Crețu, judecătorilor Domnica Manole, Dorin Munteanu și Gheorghe Balan și cele initiate pe numele lui Gheorghe Petic, Pavel Grigorciuc, Grigore Petrenco,  Sergiu Cibotari, Valentin Eșanu.

Control la PG pe toate dosarele politice. Stoianoglo a format un grup de lucru care va verifica 38 de dosare

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram