/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Telefoanele ar putea fi interzise la lecții. Ce cred profesorii și elevii despre inițiativa Guvernului

missing
27 februarie 2020, ora 08:16

Telefoanele mobile vor fi interzise la lecții! Despre asta a anunțat prim-ministrul Ion Chicu, după ce mai mulți profesori s-au plâns că elevii se distrează la ore, în loc să învețe. Măsura ar urma să intre în vigoare de la începutul noului an de studii, iar aparatele ar urma să fie păstrate în spații securizate. De partea cealaltă, copiii spun că telefoanele le sunt de mare folos, pentru că, datorită accesului la internet, îi ajută la documentare. Și când se plictisesc, își găsec refugiul în fața ecranelor mici albastre. În câteva licee din capitală, renunțarea la telefoanele mobile se aplică deja, de mai multă vreme.

Este și cazul liceului teoretic „Gaudeamus”, din sectorul Ciocana. Aici, de două săptămâni, elevii își lasă telefoanele mobile într-un safeu. Însă, așa procedează doar unele clase și doar la anumite lecții. Decizia a fost luată și cu acordul părinților.

DANIELA HOLBAN, PROFESOARĂ DE EDUCAȚIE TEHNOLOGICĂ

 Ei singuri le aduc. Dimineață pun telefoanele în cutiuță. La final, deschidem safeul și le dau. Dacă este o urgență, bineînțeles, ei le solicită.

Schimbările, spune profesoara, nu au întârziat să apară. Elevii au început să comunice mult mai mult și să fie mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor.

DANIELA HOLBAN, PROFESOARĂ DE EDUCAȚIE TEHNOLOGICĂ

– Sunt clasa a 7-a și ei au început să se joace, să găsească alte activități. Se joacă între ei, socializează. – Nu le utilizează nici în pauză? Nu, categoric.

Însă, acolo unde elevii stau cu ochii în telefon chiar în timpul lecțiilor, materia predată de profesor trece pe lângă ei, din cauza că atenția le este distrasă de jocuri sau de comunicarea pe rețelele sociale.

VITALIE ANDONI, PROFESOR DE ISTORIE

 La foarte mulți copii, în special clasele mici, se observă o dependență. Nici în timpul orelor nu se pute rupe de la acele jocuri sau mesaje. Pe de altă parte, mă gândesc că n-ar trebui să fie o interdicție, ar trebui să vină din gradul de conștiință.

Ca să combată acest fenomen periculos, ministerul Educației ar urma să interzică telefoanele mobile în școli, printr-o hotărâre de Guvern.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU

Este un semnal din teritoriu pe care-l primim de la pedagogi. Cum se face formal acest lucru? Probabil prin hotărâre de Guvern. Abia am rugat colegii de la minister să se preocupe de aceasta.

 Și directoarea liceului „Guadeamus” așteaptă ca restricția să ia forma unei decizii oficiale. Însă, problema care apare este lipsa spațiilor sigure, unde copiii să-și lase telefoanele mobile.

ZINAIDA GANGAN, DIRECTOARE LICEUL „GAUDEAMUS”

Așteptăm o lege în care să fie clar stipulat și atunci ne conformăm. Nu putem, la moment, să asigurăm siguranța fiecărui telefon. Poate un copil să ia un alt telefon. Dar ne gândim și la acest aspect.

Pe elevi, propunerea prim-ministrului i-a împărțit în două tabere.

Eu sunt contra ca să fie interzise telefoanele. La unele lecții se utilizează pentru a căuta diverse surse. În afară de aceste surse, îl utilizez și pentru rețele de socializare? – Da. De ce? – Uneori mă plictisesc.

-Părere normală. Pro. – Dar acum îl utilizezi și în timpul orelor? – Încerc să nu-l prea utilizez.

-Atâta timp cât ești la lecție, normal, faci neplăcut profesorului.Nu ești deacord să ți-l ia pe tot parcursul zilei? – Nu.

Restricția folosirii telefoanelor la ore este salutată și de psihologi, care însă consideră că profesorii trebuie, mai întâi de toate, să le explice copiiilor consecințele acestui fenomen.

 ZINAIDA GRIBINCEA, PSIHOLOGĂ

Ar fi bine ca fiecare copil, din propria inițiativă, fiind ghidat de aceste reguli și recomandări, să-și depoziteze telefonul într-un loc care este destinat doar lui.

Copiii trebuie susținuți și de părinți, care trebuie să îi ghideze în lupta cu butonarea, în exces, a smartphoanelor, mai spune specialista.

ZINAIDA GRIBINCEA, PSIHOLOGĂ

Mulți copii sunt afectați de aceată dependență și prezintă diferite simptome pe care nu le iau în considerare, precum: copilul este nervos, iritat, are insomnii, mereu este în alertă să răspundă la un mesaj.

Prima țară din lume, care a intrezis prin lege utilizarea oricărui obiect conectat la internet, precum telefon, tabletă, ceas în școli, a fost Franța. Proiectul de lege a fost votat, acum doi ani, și se referă elevii cu vârsta de până la 14-15 ani.

 

 

Telefoanele mobile, conectate la internet, ar putea fi interzise în școli, printr-o hotărâre de guvern

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram