/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Mituri despre coronavirus, combătute de OMS. Ce îţi poate face rău?

missing
28 februarie 2020, ora 09:32

Răspândirea cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în cea mai mare parte a lumii a fost urmată, aşa cum era de anticipat, de apariţia unei serii întregi de mituri care circulă pe Internet şi pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le combate, potrivit descopera.ro.

Mai jos puteți vedea câteva dintre miturile legate de virusul COVID-19, unele dintre „metodele de prevenţie” false fiind chiar dăunătoare pentru sănătate, şi răspunsurile pe care OMS le-a dat la ele.

Omoară uscătoarele de mâini coronavirusul?

Nu, aparatele de uscat mâinile care se găsesc în băile publice nu omoară virusul COVID-19. Poţi preveni contagierea prin spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool.

Cocaina protejează împotriva coronavirusului?

Această afirmaţie este complet falsă, iar OMS aminteşte că folosirea drogurilor este „dăunătoare sănătăţii oamenilor”.

Ţânţarii transmit coronavirusul?

Cu siguranţă nu. „Nu există informaţii sau dovezi care să sugereze că noul coronavirus poate fi transmis de ţânţari”, precizează OMS.

Coronavirusul poate fi transmis prin monede sau bancnote?

Infectarea cu virusul COVID-19, prin intermediul monedelor sau bancnotelor, este posibilă, dar puţin probabilă, potrivit OMS. Sfatul este că o bună igienă a mâinilor poate face ca riscul de infectare prin atingerea obiectelor să fie foarte mic.

Poate ajunge coronavirusul la o distanţă de opt metri, prin strănut sau tuse?

Răspunsul OMS este că noul coronavirus nu poate ajunge la o distanţă de opt metri de o persoană infectată care strănută sau tuşeşte. „Picăturile respiratorii pot ajunge la maximum un metru de persoana care tuşeşte sau strănută”.

Gerul şi zăpada omoară coronavirusul?

Este absolut fals! OMS aminteşte că „temperatura normală a corpului uman se menţine între 36,5 şi 37 grade Celsius, indiferent de vremea de afară”.

Pulverizarea de alcool sau clor pe tot corpul poate omorî virusul COVID-2019?

Acesta este un alt mit fals deoarece, potrivit OMS, virusul care a ajuns în corpul uman nu poate fi combătut astfel. Mai mult, o asemenea „tehnică” poate fi dăunătoare pentru mucoasă.

Câinii şi pisicile pot transmite coronavirusul?

Teoretic nu este imposibil, dar în prezent „nu există dovezi că animalele domestice şi de companie pot fi infectate de noul coronavirus”.

Vaccinurile împotriva pneumoniei te protejează şi de coronavirus?

Nu, vaccinurile împotriva pneumoniei, precum cel pneumococic şi cel împotriva Haemophilus influenzae tip B (Hib), nu oferă protecţie împotriva noului coronavirus. Potrivit OMS, COVID-19 este un coronavirus nou, iar pentru combaterea lui este nevoie de un vaccin specific. Se lucrează la mai multe vaccinuri, dar încă nu există unul.

Consumul de usturoi poate preveni infectarea?

Deşi usturoiul este un aliment sănătos care poate avea proprietăţi antimicrobiene, nu există dovezi că poate combate îmbolnăvirea de coronavirus.

Poate preveni spălarea căilor nazale infecţia cu noul coronavirus?

Chiar dacă spălarea căilor nazale în mod regulat poate ajuta oamenii să îşi revină mai repede după o răceală comună, nu există dovezi că poate preveni contagierea cu COVID-19.

Folosirea uleiului de susan poate combate infectarea cu noul coronavirus?

Nu, uleiul de susan nu ucide noul coronavirus. Există câţiva dezinfectanţi chimici care pot omorî COVID-19 de pe suprafeţe. Aceştia includ dezinfectanţi pe bază de înălbitor/clor sau solvenţi, etanol de 75%, acid peracetic şi cloroform. Aceştia au însă un impact mic sau deloc asupra virusului dacă sunt folosiţi pe piele sau inhalaţi, putând fi însă periculoşi pentru sănătatea oamenilor.

Sunt antibioticele eficiente la coronavirus?

Nu, antibioticele nu combat virusurile, ci bacteriile. COVID-2019 este un virus, astfel că antibioticele nu ar trebui folosite ca o măsură de prevenţie sau de tratare. Pot fi folosite la pacienţii spitalizaţi din cauza coronavirus, însă numai pentru a nu contracta infecţii bacteriene.

Potrivit OMS, de bază în combaterea infecţiei cu noul coronavirus rămâne spălarea cât mai des a mâinilor cu apă şi săpun şi utilizarea de dezinfectant pe bază de alcool.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram