/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Nu a fost votat proiectul de lege care prevede că fundațiile de caritate nu pot fi folosite în scopuri electorale

28 februarie 2020, ora 16:54

Deputații socialiști nu au votat proiectul de lege care prevede că fundațiile de caritate nu pot fi implicate în activitățile de partizanat electoral, iar numele politicienilor și partidelor nu pot fi asociate de fundațiile care le-ar aduce beneficii electorale. 

Proiectul de lege prevedea că trebuie refuzată înregistrarea numelui și simbolicii fundației, dacă aceasta conține numele persoanelor de demnitate publică aflate în exercițiul funcțiunii, persoanelor exponente ale unui interes politic sau a persoanelor aflate în funcții de conducere a partidelor.

A doua intervenție în aceeași lege prevedea că fundațiile de caritate nu pot desfășura manifestări ce exprimă preferințele politice sau favorizează vreun concurent electoral, partid politic sau persoane aflate în funcții de conducere ale organizațiilor social-politice.

A treia modificare prevedea că membrii consiliului și ai altor organe ale fundației nu pot fi persoane de demnitate publică aflate în funcții, persoane exponente ale unui interes politic sau persoanele aflate în fruntea vreunui partid politic sau a organizațiilor social-politice.

De asemenea, membri nu pot fi soția, soțul acestora și persoanele aflate în legătură de rudenie cu aceștia: părinți, frați, surori, fii, fiice sau părinții, frații, surorile soției ori soțului.

Potrivit unui raport Promo-lex trei partide printre care Partidul Democrat (PD), Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Politic (PP) „Șor” au utilizat fundațiile de caritate ori SLR-urile, care conțin denumirile lor sau nume de politicieni, în activitățile promoționale.

În cazul PD este vorba de fundația „Edelweiss” care era deținută de fostul lider al formațiunii Vlad Plahotniuc și care și-a sistat activitatea odată cu dispariția politicianului.

În cazul PSRM este vorba de organizația de caritate „Din suflet” fondată de soția președintelui Galina Dodon, ale cărei surse de finanțare nici până-n prezent nu sunt cunoscute.

În cazul PP „Șor” este vorba de fundația „Asociația Pentru Orhei”, fondatoare SRL „Magazine Sociale”. O altă organizație de caritate este fundația „Renato Usatîi”. Aceasta e afiliată Partidului Nostru.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram