/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ OMS susţine că doar la una din șase persoane coronavirusul se agravează şi în 3% intervine decesul

missing
28 februarie 2020, ora 21:24

Coronavirsul se transmite pe calea aerului și poate fi combătut cu ustori, alcool și cu măștile sterile. Iar coletele aduse din China trebuie evitate pentru că pot transmite virusul. Sunt doar câteva dintre miturile formate în jurul acestei infecții, ce s-au răspândit cu viteza luminii printre oameni, din cauza rețelelor sociale. Informațiile false au ajuns și printre moldoveni. Pentru a le combate, Organizația Mondială a Sănătății a formulat un ghid despre cum să ne informăm corect.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că doar la una din 6 persoane boala se agravează şi în 3% intervine decesul. Chiar și așa, de frică să nu contracteze virusl, sute de oameni devin tot mai panicați, iar de multe ori chiar din cauza miturilor. Și unii chișinăuieni au căzut în plasa acestora.

„Usturoiul ajută să combatem? Da. Nu prea ma dinți, dar îl înghit așa”.

„Da, eu mănânc usturoi. Chiar azi am mâncat.  O să alunge coronavirusul? Îndepărtează toți virușii”.

Deși usturoiul este un aliment care poate avea proprietăți anticmicrobiene, nu există nicio dovadă că acesta poate combate îmbolnăvirea de coronavirus”, Mihaela Dicusar, reporteră TV8.

„Alcoolul ne-ar ajuta? Cred că da. Ne-ar proteja de acest virus”.

„Un pic de alcool ne-ar proteja de coronavirus. De ăsta roșu. Ne-ar ajuta? Da. 100%”.

Acesta este un alt mit fals. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății virsul care a ajuns în corpul uman nu poate fi combătut printr-o asemena modalitate. Mai mult decât atât, această tehnică poate fi dăunătoare mucoasei”, Mihaela Dicusar, reporteră TV8.

„Din coletele aduse din China am putea să ne infectăm? Ei spun că da. Asta e o țesătură. Virusul se pune și pe haină. Dacă dai comandă de așa ceva, sigur că e posibil. Trebuie de evitat shopping-ul online”.

Nu există pericolul de a contracta prin intermediul produselo din China. Acesta nu supraviețuișete mult timp pe obiecte, precum scrisori sau pachete”, Mihaela Dicusar, reporteră TV8.

„Prin monede, bancnote se transmite virusul? Cred că da”.

Infectarea cu virsul COVID 19 prin intermediul bancnotelor și a monedelor este posibilă, dar puțin probabil, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății”, Mihaela Dicusar, reporteră TV8.

„Vreau să mă duc la farmacie să-mi cumpăr o mască, dar n-o găsesc nici într-o farmacie. Prin aer se transmite coronavirsul? Se transmite, se transmite”. 

Studiile de până acum sugerează că virusul care provoacă COVID-19 este transmis prin picăturile respiratorii, ci nu prin aer. Astfel, potrivit sepcialiștilor, măștile, pe care oamenii se grăbesc să le cumpere din farmacii, sunt eficinete doar pentru pacientul bolnav. Adică să nu împrăștie picăturile fluide celora din jur”,Mihaela Dicusar, reporteră TV8.

Alte mituri care s-au răspândit cu viteza lumii printre oameni este și faptul că virusul poate fi tratat cu antibiotice. Acest lucru este fals. Antibioticele nu combat virusurile, ci bacteriile. Astfel, pentru a preveni răspândirea infecţiei sau îmbolnăvirea este bine să ne spălăm corect pe mâini şi cât mai des cu apă şi săpun.

Spălatul pe mâini ar trebuie să dureze cel puțin 30 de secunde. Trebuie să ne asigurăm că am spălat bine palmele, unghiile şi chiar spaţiile dintre degete. Totodată, ar fi bine să insistemăm mai mult pe degetele mari, dar și pe încheieturile mâinlior”, Mihaela Dicusar, reporteră TV8.

Și un dezinfectant pentru mâini ne-ar putea fi de folos. Iar când tuşim sau strănutam, gura și nasul se acoperă cu cotul sau cu batistă, ce trebuie aruncată și mai apoi mâinile iarași trebuie spălate. Și menținerea distanței sociale, de un metru, ne poate fi de folos, mai ales atunci când cei din jur tușesc, strănută și au febră.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram