/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

CSJ critică decizia Ministerului Finanțelor de a bloca alocațiile pentru sistemul judecătoresc: „Vor fi consecințe negative”

04 martie 2020, ora 13:58

Curtea Supremă de Justiție critică decizia Ministerului Finanţelor de a bloca alocaţiile destinate sistemului judecătoresc, ca urmare a deciziei recente a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), prin care Guvernul a fost obligat să achite despăgubiri de 70 de milioane de lei în dosarul „Gemenii”.  CSJ califică decizia Guvernului drept „o ingerinţă în procesul de înfăptuire a justiţiei”. 

CSJ atenţionează că reducerea finanțării domeniului justiției cu 70 de milioane de lei va avea consecinţe negative asupra „înfăptuirii justiţiei, bunei administrări a instanţei supreme şi, în consecinţă, pentru întreaga societate”.

„Standardele Consiliului Europei, Convenţiei europene privind drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, accesul la justiţie şi dreptul la un proces echitabil pentru justiţiabili indică expres, că deciziile privind alocarea fondurilor pentru instanţele judecătoreşti trebuie să se ia cu respectarea strictă a necesităţilor instanţelor judecătoreşti la înfăptuirea justiţiei. Bugetul instanţelor reprezintă resursele şi cheltuielile pentru înfăptuirea calitativă a justiției. Astfel, măsurile întreprinse de Ministerul Finanţelor cu privire la blocarea alocaţiilor sistemului judecătoresc vor conduce şi la imposibilitatea realizării activităţilor preconizate ale Curţii Supreme de Justiţie”, se spune într-un comunicat emis de CSJ.

La ședința de Guvern din 26 februarie, ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța a anunțat că au fost blocate, pentru o perioadă de 60 de zile, alocații în sumă de 70 de milioane de lei, destinate sistemului judecătoresc.  Acest exercițiu este permis de Legea finanțelor publice. Între timp, Ministerul Finanțelor va pregăti proiectul de rectificare a bugetului de stat pentru 2020, astfel încât să fie luate 70 de milioane de lei din suma alocată domeniului justiției și să fie direcționate pentru achitarea despăgubirilor dictate de CtEDO în cazul „Gemenii”. Proiectul urmează a fi remis Parlamentului pentru aprobare.

Banii destinați justiției, blocați de Guvern. Chicu pregătește o nouă surpriză judecătorilor după cazul „Gemenii” pierdut la CtEDO

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram