În jur de două mii de persoane care au intrat în R. Moldova prin punctele de frontieră sau au tranzitat țara, ar fi indicat informații false în fișele epidemiologice pe care le îndeplinesc. Cel mai des, oamenii indică adrese greșite, iar astfel nu pot fi monitorizați de medicii de familie.
Asta înseamnă aproximativ 20% din numărul total al fișelor completate timp de nouă zile, de când a fost instituită obligativitatea pentru cei care au călătorit în țările cu focare de Covid – 19. Se pare însă că acești călători nu vor fi trași la răspundere, deoarece legea nu prevede niciun fel de sancțiuni în acest sens.
„Zilnic noi procesăm în jur de 700-800 de fișe epidemiologice din toate punctele de frontieră. Ieri au fost procesate peste 1.700, dintre care peste 400 au fost completate incorect. Nu știm dacă cetățenii fac acest lucru din neatenție sau rea voință, dar medicii de familie nu-i pot monitoriza, dacă ei indică date greșite”, a declarat pentru Sănătate INFO Dumitru Capmari, șeful Direcţiei management al urgenţelor de sănătate publică din cadrul ANSP.
Specialistul a mai spus că fișe epidemiologice îndeplinesc, inclusiv călătorii care vin din China sau cei cu stări febrile.
În Republica Moldova, poliția de frontieră este cea care le solicită cetățenilor care revin din țări cu focare de coronavirus să completeze fișele epidemiologice. Însă poliția de frontieră, spune Raiasa Novițchi, șefa Secției Relații Publice a Poliției de Frontieră, verifică dacă cetățeanul a completat toate datele, nu și dacă acestea corespund cu cele din actul de identitate.
Jurista Olesea Doronceanu spune că Legea prevede pedeapsă contravențională doar în cazurile în care oamenii fac declarații false în fața organului de urmărire penală. Ea spune însă că sancțiunile nu ar fi o soluție.
„Legea nu are cum să cuprindă toate acțiunile prezumate a fi ilegale sau iresponsabile. De regulă, se introduc noi componente contravenționale atunci când asta o impun circumstanțele. Sunt sancțiuni pentru declarații false în fața organului de urmărire penală. Responsabilizarea vine însă de la informarea corectă. Trebuie să-i explici omului de ce ai nevoie de datele lui, pentru ce, etc…În caz contrar, ei nu le vor furniza. Personal nu văd soluția în impunerea sancțiunilor. Asta nu-i va responsabiliza. Doar informarea corectă și respectarea confidențialității poate determina omul să fie responsabil. Cine informează corect la punctele de frontiera? Vameșul? El nu e medic”, a menționat Olesea Doronceanu.
În România, de exemplu, persoanele care vin din zone cu Coronavirus și ascund acest lucru riscă pușcărie între 1 lună și 2 ani sau amendă. Decizia a fost anunțată la sfârșitul lunii februarie.
Până astăzi, în jur de 30 de persoane din Moldova au fost testata la coronavirus. În toate cazurile, rezultatele probelor au fost negative.