În ultimii patru ani, 43 de copii din R. Moldova au fost adoptați de familii din străinătate. Majoritatea sunt din Italia. Într-un singur caz a fost vorba despre o familie din Elveția și o altă familie din SUA. Ministra Sănătății și protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat cifrele în plenul Parlamentului, unde se examinează în aceste clipe un proiect de lege care propune mai multe modificări în legislație, pentru a acoperi un vid în domeniul adopției, tutelei și curatelei, care îi vizează pe copiii rămași fără ocrotire părintească.
Potrivit datelor ministrei, în 2016, în străinătate au fost adoptați 11 copii din R. Moldova, în 2017 – 16 minori, în 2018 – 9 copii, iar anul trecut – șapte minori.
Potrivit legislației, acești copii păstrează cetățenia R. Moldova până la vârsta de 18 ani, când obțin dreptul să-și aleagă singuri cetățenia pe care vor să o păstreze – cea a statului în care s-au născut, sau cea a țărilor în care au fost adoptați.
Potrivit statisticilor, în R. Moldova sunt 37 de mii de copii în care unicul sau ambii părinți sunt plecați peste hotare. Aceștia se află în grija unor terțe persoane sau a unor instituții sociale.