Drumuri pustii, fără unități de transport și cu unul-doi oameni pe care îi poți întâlni în cale de-a lungul satelor și cumpărători ce pot fi numărați pe degete la magazine. Așa era imaginea astăzi în localitățile Bălceana și Sofia din raionul Hâncești, unde a fost instituită de ieri carantină.
Atmosfera din localități ne-a fost descrisă de primarii celor două sate, dar și de mai mulți locuitori pe care i-am contactat telefonic.
„Am văzut doi oameni pe drum tot satul și vreo două persoane care munceau pe deal la vie. În rest, oamenii au conștietizat pericolul și stau acasă. Posturile de poliție verifică. La două magazine din sat, nici nu-i mai primesc în interior pe cumpărători. Au pus o masă direct în ușă și cer de acolo ce au nevoie”, spune primarul de Bălceana, Iurie Pasat.
100 de pâini vândute la un magazin
Alesul local recunoaște că ieri, când s-a aflat de carantină, oamenii au dat buzna la magazine să-și cumpere cele necesare, find îngrijorați că vor rămâne fără produse.
„La un magazin au adus 100 de pâini și s-au epuizat repede, fiindcă oamenii au cumpărat din panică, câte 4-5 pâini, nu au mai așteptat să fie alta proaspătă. Dar azi e liniște, câte unul-doi oameni vin la magazin. Mai avem probleme cu mamele tinere care vor scutece pentru copii mai sofisticate, care nu sunt la magazinele din sat, dar cu produse de strictă necesitate nu sunt probleme.
Mâncare este. Mașinile care aduc produse au talonașe și pot intra fără probleme în sat. La comisia excepțională se cerea să activeze numai un magazin, dar eu am fost împotrivă și am cerut să lucreze toate patru, pentru că sunt în sectoare diferite ale satului. Avea să fie îmbulzeală, dar noi parcă vrem să evităm asta”, a continuat primarul.
Cei mai mulți oameni sunt la Oficiul Poștal
Și conducătorul satului Sofia, Ion Mârza ne-a spus că oamenii respectă carantina și stau pe acasă, cu mici excepții: „Care înețeleg stau acasă, dar care nu, se pornesc. Cei care le trebuie un pahar de vin se pornesc”.
Potrivit primarului, polițiștii de la cele două posturi, instalate în sat, intervin dacă văd oameni care circulă fără necesitate prin localitate.
O locuitoare a satului susține că cei mai mulți oameni se adună la Oficilul Poștal și consideră că a fost o greșeală a autorităților să lase poșta deschisă în această perioadă.
„Oamenii mai vin să plătească ceva, să mai primească niște banii. Se putea de amânat asta. E pus în planul de acțiuni ca să stea câte doi în rând, dar în sat nu se mai respectă”, dezvăluie femeia.
„Poliția stă la hotar cu Negrea și la hotar cu Bălceana. Nu mai umblă nimeni prin sat, gata. Stă fiecare acasă. Mai facem curățenie, lucrăm și prin grădină puțin. Cu vecinele ne vedem, dar nu ne apropiem, așa peste gard vorbim, nu ne ducem una la alta. Lumea este cam fricoasă”, a continuat aceasta.
O familie întreagă, infectată
Asistenta medicală din Sofia a precizat că în sat sunt confirmate deja 4 cazuri de coronavirus, la toți membrii unei familii. Bărbatul este lucrător medical și activează la Bălceana și s-a infectat de la femeia venită din Italia pe care a consultat-o. Ulterior, bărbatul și-a molipsit și soția și pe cei doi copii de 8 și 12 ani, toți fiind internați acum la spital.
Autoritățile locale sunt îngrijorate pentru că medicul a consultat pe 10 martie copiii de la grădiniță, care aveau simptome de răceală. Acesta a intrat în contact și cu mai mulți părinți. A fost făcută o listă și toți sunt monitorizați acum, dar nu prezintă, deocamdată, semne de boală.
Și cei doi copii bolnavi ar fi fost o zi la școală, înainte să se închidă instituțiile de învățământ. Aceștia învață la Lăpușna și sunt transportați cu autobuzul școlar, respectiv, au intrat în contact cu elevi din diferite clase.
„Noi nu știm care a fost perioada de incubație a virusului, dar monitorizăm. Avem 9 persoane venite de peste hotare sub supraveghere la domiciliu, dar nu au simptome de boală”, a precizat asistenta medicală din Sofia.
Bolnavii, consultați doar de echipele de la urgență
Femeia afirmă că nu se deplasează la domiciliu pentru consultații, dacă cineva anunță că are febră: „Eu nu mă duc din casă în casă. Dacă sunt probleme, se cheamă salvarea care are echipament necesar de protecție și dezinfectare. Vine salvarea de la Hâncești sau de la Bujor. Ei vin în focar, iau pacientul și îl duc la Chișinău. Tot ei dezinfectează”.
Aceasta stă la Punctul Medical din sat, completează fișele cu date care parvin de la sătenii autoizolați la domiciliu și mai transmite medicamente locuitorilor care au boli cornice și au nevoie în această perioadă: „Ieri au fost două persoane, iar azi trei. Dimineața parcă e un val prin sat când vine lumea la poștă și la magazine, dar așa…e liber”, descrie femeia.
Bătrânii nu știu nimic despre virus
Deși autoritățile locale spun că au informat oamenii despre pericolul virusului și măsurile pe care trebuie să le ia, unii nu știu nimic despre coronavirus.
„ – Știți ce aveți de făcut în cazul în care vă simțiți rău?
– Nu, nu ne-a spus nimeni.
– Care sunt simptomele de coronavirus, asta va explicat cineva?
– Nu, nu știu”
Acesta a fost dialogul scurt la telefon cu Alexandra Antosii, o femeie de 72 de ani din Sofia.
Primarul de Bălceana ne-a spus astăzi că sunt 6 cazuri confirmate de COVID-19 în satul pe care îl conduce, dar a pus la număr și asistentul medical care lucrează la ei, dar trăiește la Sofia.
În restul cazurilor este vorba despre femeia revenită din Italia și sora ei, o asistentă medicală care lucrează împreună cu medicul din Sofia, soțul ei și o vecină.
„Aseară s-au mai dus 4 persoane cu febră la spital, dar așteptăm rezultatele testelor. Sperăm să nu mai fie pozitive”, a declarat primarul Iurie Pasat.