/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

Mărturiile unei moldovence care îngrijește bolnavii de coronavirus într-un spital din Italia

missing
18 martie 2020, ora 12:21

Italia duce o luptă aprigă cu epidemia de coronavirus, este țara în care se înregistrează zilnic mii de cazuri de infectare și sute de decese, iar medicii sunt cei care se află în centrul focarului și sunt gata să lucreze până la epuizare pentru a salva vieți. Își pun la bătaie și propria sănătate, pentru că se pot infecta oricând, deși sunt asigurați cu echipamente speciale de protecție.

Printre miile de angajați din sistemul medical italian, care luptă în prezent cu epidemia, se numără și moldoveanca M.C. (n.r. ne-a cerut să nu-i scriem numele complet pentru a nu-i crea probleme la serviciu). Femeia lucrează din 2014 în calitate de asistentă medicală în Secția Boli Infecțioase și Medicină Generală a unui spital din provincia Verona și este implicată activ acum în echipele care se ocupă de tratarea pacienților cu COVID-19.

Conaționala noastră a acceptat să ne povestească cum se muncește într-un spital italian în condiții de criză generală și cum a reacționat când a aflat de răspândirea alarmantă a infecției de coronavirus.

Nu s-a gândit nicio clipă să renunțe

„La început am fost îngrijorată, ca orice persoană care are de lucru cu ceva necunoscut. Cu timpul, am învățat multe, am fost instruiți prin protocoale – „Guide Lines” ce și cum trebuie de făcut. De fapt, multe lucruri le știam, pentru că acțiunile sunt comune pentru toate bolile de transmitere prin contact. Nu m-am gândit niciodată să renunț la slujbă din frică și, cu atât mai mult, să mă întorc în R. Moldova”, ne spune M.C.

Asistenta medicală povestește că se lucrează în spital în trei ture, iar echipele sunt formate din medici fizioterapeuți, pulmonologi și infecționiști, la care s-au adăugat în această perioadă câte un asistent medical suplimentar.

„Avem la dispoziție echipament de protecție individuală, suntem asigurați cu medicamentele necesare. Dacă ceva se epuizează, se face comandă și foarte rapid, a doua zi, ne sunt furnizate cele necesare. Există o problemă cu locurile la terapie intensivă, dar spitalul este asigurat în timp util și cu aparate pentru respirație susținută”, spune M.C.

Medicii, puşi în situaţia de a alege pe cine să salveze 

Femeia recunoaște că este adevărată informația care se vehiculează în presă că în spitalele italiene sunt aduși mulți pacienți și nu se poate interveni concomitent, iar medicii sunt nevoiți să decidă cui acordă primul ajutor medical: „În profesia noastră suntem obișnuiți să lucrăm după priorități. Analizăm starea clinică a fiecărui pacient și începem să acordăm ajutorul de la cel mai grav. Mă bucur că nu am întâlnit moldoveni printre pacienți”.

Asistenta medicală afirmă că tot personalul activează cu același salariu, chiar dacă regimul este alert din cauza epidemiei: „Orarul nu s-a schimbat. Sunt garantate și zilele de odihnă. Des se întâmplă să ne reținem după tură, dar acumulăm ore care sunt plătite suplimentar, ca de obicei, sau se transformă în zile de odihnă. Fiecare lucrător este liber să aleagă”.

Deocamdată, în spitalul în care lucrează nu a fost declarat totalmente tratat niciun bolnav internat cu infecție de coronavirus, dar s-au bucurat de prima mică victorie din țară, când au auzit că primul pacient internat cu COVID-19 la spitalul din Codogno a fost scos de la terapie intensivă și a respirat spontan după 17 zile în care a fost intubat. „URAAAA!”, a exclamat femeia în timpul interviului. Angajații glumesc în echipă că vor face un mare chef când va fi depășită această situație de criză.

Referitor la măsurile de securitate și carantina care au fost impuse, moldoveanca spune că accesul rudelor la bolnavii infectați cu COVID-19 nu este permis, dar la ceilalți pacienți din spitalul în care lucrează, din alte secții, se dă voie să vină o singură persoană pe zi.

Posturi de Poliție în oraș

Rugată să descrie care este situația la general în zona în care locuiește, moldoveanca a răspuns scurt – este carantină.

„Eu trăiesc în orașul Bonavigo. Aici au fost instalate posturi de polițiști, iar autoritățile ne obligă să completăm un fel de autodeclarații, în care fiecare persoană care iese din casă indică motivul circulației prin oraș. Este obligatoriu să ai cu tine această declarație și să o prezinți polițiștilor. Este permisă deplasarea doar în câteva cazuri: plecarea sau revenirea de la serviciu, aprovizionarea cu produse alimentare și situații legate de urgențe de sănătate, vizite la medic.

Magazinele alimentare sunt deschise în timpul săptămânii, dar își sistează activitatea în weekend. Accesul în magazine este permis pe rând, în grupuri mici de persoane. Din fericire, pe rafturi este tot, în comparație cu ce am auzit că se face la Napoli sau în alte orașe, unde lumea a golit tot, iar marketurile nu au reușit să completeze stocurile”.

Recomandări

Asistenta medicală a evitat să vină cu sfaturi pentru conaționali, îndemnând toată lumea să respecte recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

„Și cu rudele încerc să vorbesc la calm, fără panică. Îi îndemn pe toți să respecte deciziile autorităților, pentru a limita consecințele și pentru a ne proteja. Îl sun și pe tăticul meu din R. Moldova și îl sfătui cum să se comporte adecvat și ce măsuri să ia.

Îmi doresc ca experiența și deciziile deloc ușoare și promptitudinea altor țări grav afectate de COVID-19, cum este cazul Italiei, să ajute R. Moldova în diminuarea efectelor negative provocate de această infecție, având în vedere faptul că se răspândește și acasă cu pași rapizi”, concluzionează asistenta medicală originară din R. Moldova care salvează vieți la Verona.

Cifre alarmante!

Potrivit ultimelor date, în Italia au fost înregistrate 2 503 decese din cauza noului coronavirus și 31 506 cazuri de infectare. Doar în ultimele 24 de ore au fost declarați 349 de morți și 3 233 cazuri noi de boală. Totuși, medicii au reușit să trateze 2 941 de pacienți.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram