/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atacuri în noaptea de Paște și avion doborât! Zelenski: „Rusia nu are nicio dorință de pace”

/DOC/ 52 de site-uri de știri, toate în limba română, au fost blocate de SIS

missing
20 martie 2020, ora 11:19

52 de site-uri de știri anonime, toate în limba română, au fost blocate de către Serviciul Informații și Securitate (SIS). Autoritățile spun că este vorba de site-uri de tip „fake-news”, care difuzează știri manipulatorii despre infecția COVID-19 și care generează astfel panică, tensiuni ori conflicte sociale.

„În contextul declarării stării de urgență, SIS constată că situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu COVID – 19 a ajuns subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet de către anumite site-uri informaționale anonime”, se arată într-un comunicat al instituției.

Potrivit SIS, administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova cu provocarea: urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova

De asemena, SIS a stabilit că în registrele persoanelor juridice comerciale și necomerciale nu există înregistrați asemenea difuzori de informație, care ar putea avea statut de agenție de știri pentru a beneficia de garanții juridice din Legea presei.

Astfel, SIS a dispus realizarea mai multe măsuri precum:

1. Sistarea de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice a accesului utilizatorilor de Internet din Republica Moldova la site-urile de știri false pe durata stării de urgență.

2. Aducerea la cunoștință furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice (servicii de acces la Internet) prezenta indicație executorie și lista site-urilor ce distribuie știri false, conform anexei.

3. Agenția pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) va aduce la cunoștința tuturor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, autorităților publice cu atribuții în domeniul vizat lista site-urilor generatoare de știri false, conform anexei, și va monitoriza realizarea executării prezentei indicații.

4. Atenționarea furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice, autorităților publice cu atribuții în domeniul comunicațiilor electronice că neexecutarea indicațiilor va atrage aplicarea sancțiunilor conform Codului contravențional.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram