/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Ruxanda Glavan, acuzată că ar fi încercat să preia „Sanfarm-Prim” atunci când era ministră. Replica actualei deputate

missing
17 iulie 2020, ora 18:10

Deputata „Pro Moldova”, Ruxanda Glavan, este acuzată că ar încercat să preia forțat societatea „Sanfarm -Prim”, cu 99% acțiuni de stat, pe vremea când era ministră a Sănătății. Într-o conferință de presă, socialistul Vladimir Odnostalco a prezentat niște documente, care ar demonstra acest lucru. În timp ce Odnostalco spune că va sesiza Procuratura, Glavan spune că socialistul ar fi portavocea patronilor „Sanfarm – Prim” care nu ar fi interesați ca depozitul să fie 100% al statului.

Vladimir Odnostalco o acuză pe Ruxanda Glavan că ar fi încercat să preia depozitul farmaceutic încă în 2016, atunci când a încercat să îl reorganizeze în societate publică, iar ulterior în întreprindere de stat. Ambele inițiative nu ar fi primit avizele necesare de la structurile de stat.

„Glavan a pus la cale o a treia încercare de a pune mâna pe societate. În calitate de ministru al Sănătății a obligat acționarii să-și vândă cele 3999 de acțiuni.  Dar și aici instituțiile de stat îi dau un răspuns negativ, iar Comisia Națională a Pieței Financiare susține că această acțiune se încadrează în dosar penal”, a spus deputatul socialist.

Potrivit lui Odnostalco, Glavan ar fi urmărit să falimenteze „Sanfarm-Prim”, ca mai apoi aceasta să fie lichidată.

Replica Ruxandei Glavan nu s-a lăsat mult așteptată. Deputata „Pro Moldova” a făcut unele precizări pe pagina sa de Facebook. Aceasta consideră că miezul problemei ar fi inițiativa „Pro Moldova” de a interzice prin lege privatizarea „Sanfarm – Prim” .

„Această acțiune este una corectă și consecventă de realizare a politicii de securitate farmaceutică a statului”,a menționat Glavan.

Deputata a explicat că în anul 2016, când era ministră a Sănătății, ar fi încercat să cumpere cota de 0,9% ce aparține privaților în capitalul Sanfarm -Prim, cu scop de a o transforma în 100% a statului.

„Deoarece nu s-a reușit acest lucru, Guvernul a luat decizia să creeze depozitul ”Moldfarm”, cu 100% capital de stat. Tehnic, era o etapă necesară în reorganizarea celor 2 societați pe actiuni în una singură, care să aparțină integral statului”, a specificat Glavan.

„Doar având 100% control al statului în acest depozit farmaceutic, devine posibilă investiția financiară a statului, dar și a partenerilor străini. UNDP era gata în 2016 să ofere granturi pentru ca acest depozit, transformat în 100% al statului, să depășească problemele financiare și să poată obține standardul de bună practică de distribuție farmaceutică(GDP). Interesul major al statului este de a avea un depozit care să îi aparțină 100%. Cadrul legal obligă statul să asigure securitatea farmaceutică a țării. Pandemia a demonstrat clar acest lucru. Și decizia guvernului de a renunța la privatizare tot”, a adăugat Ruxanda Glavan.


Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram