/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Experiența unui medic moldovean în Spania: „Oamenii sunt responsabili. Ne sună și ne anunță când au contactat cu pacienți bolnavi de COVID”

missing
07 septembrie 2020, ora 23:49

Toate persoanele din Spania care au intrat în contact cu bolnavi de COVID-19 sunt testate obligatoriu. În plus, oamenii singuri sună la medicii de familie și anunță că au fost în contact cu o persoană contaminată de coronavirus și cer ajutor. Indiferent de rezultatul testului la COVID-19, persoanele trebuie să stea în carantină 14 zile pentru că simptomele pot apărea și la a zecea zi. Despre aceasta povestește un medic moldovean care de mai mult timp s-a stabilit în Spania și acum lucrează în calitate de medic de familie la Barcelona.

Potrivit lui, protocoalele naționale spaniole în ceea ce privește pandemia de COVID-19 indică asupra faptului că o persoană poate fi considerată sănătoasă la 72 de ore după ce a avut ultimul simptom de COVID-19. „De exemplu, dacă la a zecea zi a avut ultimul simptom, ea încă trei zile trebuie să stea în carantină după care să revină la serviciu”, a precizat Ștefan Botnaru la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Contacții cu persoanele bolnave de COVID-19 se consideră cei care au stat la o distanță mai mică de doi metri, mai mult de 15 minute alături de un bolnav, fără să se protejeze. Această persoană este plasată în carantină și este testată, susține doctorul.

Medicul spune că în Spania cetățenii sunt foarte responsabili și atunci când o persoană este testată pozitiv, ea anunță despre acest lucru atât oamenii cu care a intrat în contact, cât și medicii de familie.

Totodată, potrivit lui, în Republica Moldova una dintre problemele principale este lipsa de încredere atât în existența virusului COVID-19, cât și lipsa de încredere în sistemul medical. „Oamenii trebuie să fie responsabili și să îi anunțe pe toți contacții lor că au avut testul COVID pozitiv”, susține medicul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram