/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/FOTO/ „Ne simțim protejați”. O studentă de la Universitatea de Medicină povestește cum s-a vaccinat împotriva COVID-19

missing
25 martie 2021, ora 14:01

Campania de vaccinare a studenților și a profesorilor din cadrul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” este în curs de realizare. Cu posibilitatea de a alege între vaccinuri, studenții se arată optimiști în a obține o imunitate colectivă.

„Ieri am fost anunțați printr-un mesaj în sistemul informațional pentru studenți ai USMF că avem de ales dintre 3 vaccinuri: Sinopharm, care era disponibil încă de la începutul săptămânii, Pfizer și Astra Zeneca în număr foarte limitat, astfel principiul de înregistrare a fost „primul venit-primul servit”. Eu am reușit în primele cinci minute să mă înregistrez pentru Pfizer, având în vedere că formularul pentru el a fost închis în aproximativ 20 minute”, menționează Maria-Magdalina Teacă, studentă în anul II.

„Azi la ora 9:45 eram deja la Centrul de vaccinare amenajat de USMF, care se află în Campusul studențesc, în incinta Centrului de Medicină Tradițională Chineză. Eram chemați înăuntru pe rând după ora programată, la intrare am încălțat bahile, a fost efectuată termometria și dezinfecția mâinilor”, precizează tânăra vaccinată.

Sursă foto: arhivă personală

 

Tânăra spune că, înainte de vaccinarea propriu-zisă, a fost întrebată dacă a fost infectată cu virusul Covid-19, dacă a prezentat la celelalte vaccinuri efectuate pe parcursul vieții reacții adverse, dacă are alergii la unele substanțe sau medicamente, dacă în ultimele 2 săptămâni a prezentat simptome de infecții virale, dacă e însărcinată sau în perioada de alăptare, dacă are hemofilie, epilepsie sau alte patologii medicale.

„Am eliberat brațul stâng, doamna asistentă medicală mi-a demonstrat ambalajul vaccinului ca să mă asigure că e Pfizer, a luat doza de 0,3 ml într-o seringă, mi-a dezinfectat o porțiune a pielii ce acoperă mușchiul deltoid și mi-a injectat-o intramuscular. Nu am simțit niciun disconfort, nici în momentul administrării vaccinului (ora 10:00) și nici până acum (ora 12:30). Mi-a fost oferit certificatul de administrare a primei doze și am fost anunțată să vin la rapel peste exact trei săptămâni, deoarece vaccinul Pfizer-BioNTech se administrează în două doze. Apoi am fost condusă într-o sală de relaxare, dotată cu scaune confortabile unde mi-au fost oferite 2 drajeuri de Paracetamol pe care să mi le auto-administrez în caz că mi se va ridica temperatura corpului pe parcursul zilei. Am fost monitorizată împreuna cu alți trei studenți în acea cameră timp de aproximativ 15 minute, după care am fost liberi să plecăm acasă”, relatează studenta pentru TV8.

Maria-Magdalina susține că este pro vaccinare, fiind un act benevol și din proprie inițiativă. Consideră că studenții, rezidenții și orice reprezentant medical trebuie să dea un exemplu Republicii Moldova și să profite de această șansă la vaccinare oferită de stat.

„Am mulți colegi care s-au vaccinat atât cu Pfizer cât și cu Astra Zeneca sau Sinopharm. Toți ne simțim bine, mai protejați. Eu am ales Pfizer-BioNTech pentru că la momentul de față este cel mai larg testat, despre care există cele mai multe informații, cu o eficacitate de 95% și cu cele mai puține efecte adverse”, afirmă tânăra.

Într-un final, studenta speră că în acest mod, va fi posibilă crearea imunității colective care va readuce studenții în sălile de curs măcar în anul 3 și care va întoarce câtuși de puțin lucrurile la normalitatea de dinaintea pandemiei.

Menționăm că de la începutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinate 27745 persoane, dintre care 93 de studenți de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. În ultimele 24 h s-au vaccinat 3991 persoane.

Sursă foto: https://msmps.gov.md/

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram