/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/FOTO/ „Free Protasevici”! Manifestație la Chișinău în susținerea jurnalistului reținut după deturnarea unui avion la Minsk 

missing
24 mai 2021, ora 16:40

Reprezentanții mai multor organizații nonguvernamentale pentru drepturilor omului din Republica Moldova au cerut eliberarea jurnalistului Roman Protasevici, fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, care a fost reținut pe aeroportul de la Minsk, după ce o aeronavă de pe cursă Atena – Vilnius a fost deturnată. 

Manifestația în susținerea lui Roman Protasevici a avut loc în centrul Chișinăului, lângă Ambasada Republicii Belarus.

Belarusul a trimis, duminică, un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat.

Aeronava Ryanair efectua o cursă Atena – Vilnius. Mai avea 2 minute până să iasă din spațiul aerian al Belarusului când a fost interceptată de un avion militar MiG-29 și redirecționată către Minsk. Motivul oferit ulterior: o alertă – falsă – privind existența unei bombe la bord.

Foto: Amnesty International Moldova

Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko.

Protasevici riscă acum pedeapsa cu moartea, potrivit Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției belaruse aflată în exil în Lituania.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram