/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Doliu în lumea culturii! A decedat poetul, dramaturgul și fostul deputat în Parlamentul R. Moldova, Andrei Strâmbeanu

05 august 2021, ora 08:55

A decedat poetul, dramaturgul și fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Andrei Strâmbeanu. Informația a fost confirmată pe rețelele de socializare de mai mulți cunoscuți, prieteni ai acestuia și oameni din lumea artei. Strâmbeanu ar fi împlinit 87 de ani în data de 25 august.

„Inima lui Andrei a încetat să bată. A plecat într-o lume mai bună. Acolo unde-i Grigore Vieru, Nicolae Sulac, Mihai Dolgan, Ion Ungureanu, prietenii,colegii, frații lui de suflet și de lupta pentru idealul românesc. Câtă tristețe și pustietate rămâne în urmă sa”, a scris pe Facebook Aliona Baroncea, directorul ansamblului de dansuri populare „Joc”.

„Cu profunda tristețe am aflat vestea că Maestrul Andrei Strâmbeanu a plecat de printre noi în seara zilei de astăzi. Este o pierdere irecuperabilă pentru cultura națională”, a scris fostul ministru al Educației și Culturii, Corneliu Popovici.

Andrei Strâmbeanu s-a născut în data de 25 august 1934 în satul Fântâna Albă din județul Bălți, astăzi raionul Edineț. În anul 1959, acesta a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău și a debutat cu volumul de versuri „Fântâna Albă” în 1963.

A mai scris cărțile: „Aruncă-mă în cer” (povestiri pentru copii, 1965), „Mireasa” (povestiri, 1967),  „Oltea: Mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt, dramă în două acte” (2004), „Contrapunct” (antologie, 2004), „Floare-de-cais sau Mielul netăiat” (2011), „Vin, femei şi… tot ce vrei” (piese de teatru, 2013), „Poezii cu gust de pelin” (2015) și altele.

Andrei Strâmbeanu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1998 – 2001.

În anul 1997, a fost distins cu medalia „Mihai Eminescu” iar în 2011, decorat cu „Ordinul Republicii. În 2008 a primit Premiul Național al Republicii Moldova și Premiul „I.L.Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române.

Piesele sale au fost montate în teatre din R. Moldova și Germania, iar creația sa a fost tradusă în mai multe limbi străine, între care finlandeză, franceză, lituaniană, armeană, georgiană și estoniană. Ca autor de versuri,  Andrei Strâmbeanu a colaborat cu compozitori precum Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Eugen Doga, Valentin Dânga și alții.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram