/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Fostul deputat Reniță critică dur „prestația” lui Stoianoglo și îl acuză că „se ține de funcție”, sugerându-i să demisioneze: „Do svidanya, Alexandr Dmitrievici”

missing
23 august 2021, ora 14:07

Fostul deputat Iurie Reniță critică în termeni duri prestația lui Alexandru Stoianoglo, din fotoliul de procuror general al țării și îl acuză pe acesta că „se ține de funcție”. Într-o postare pe Facebook, Reniță i-a dedicat șefului Procuraturii Generale un „decalog” în care  îi sugerează să își dea demisia.

În opinia lui Iurie Reniță, misiunea și obligațiunea primară a lui Alexandru Stoianoglo, în funcția de șef al PG se rezumă la protejarea „cu orice preț, a ramificării de oligarhi, corupți și infractori notorii, adunați sub umbrela protectoare a lui Igor Dodon, Veaceslav Platon și a altor elemente din lumea interlopă autohtonă”.

„Chiar dacă ar vrea să nege acest adevăr, un lucru este incontestabil: în spatele acestora se află forțe din Rusia de la nivel politic până la cel penal, iar Stoianoglo cunoaște foarte bine aceste realități. Simbioza evidentă dintre misiunea lui “națională” și obligațiunea externă îl face extrem de vulnerabil pentru funcția deținută, mai ales în condițiile noilor realități politice din Republica Moldova de după 11 iulie 2021”, a scris fostul deputat de la Platforma DA.

Iurie Reniță s-a arătat critic și față de tendința constantă a șefului PG de „a substitui responsabilitățile pentru eșecul lamentabil a celor doi ani de mandat pe seama apartenenței sale etnice”.
„Este o adevărată provocație politică, impecabil regizată și calculată, cu repercusiuni și așteptări speciale, mai ales pentru mediul nostru antinațional. Acest gen de declarații l-am mai parcurs în perioada sovietică, în special în cea a faimosului “Interfront” din anii 1988-1992, cu urmările tragice de rigoare, cunoscute de către toți cetățenii noștri. Resuscitarea acelor vremuri ar putea prinde “rădăcini” rapide în solul politic instabil și încă fertil al Republicii Moldova, în condițiile unui stat extrem de fragil și vulnerabil, cu instituții nefuncționale”, menționează Reniță.

De asemenea, deputatul s-a arătat critic și față de inacțiunea procurorului general în dosarul vestitului „kuliok” al lui Igor Dodon și cel denumit generic „Bahamas”.

„Dacă dosarul “Bahamas” nu oferă mai mult decât suficiente probe ca protagoniștii să fie deferiți justiției (după prezentarea integrală a atâtor documente concludente!), atunci chiar și un student de la facultatea de drept ar avea suficiente motive să se revolte de prestația lamentabilă a procuraturii și a procurorului general?!”, a scris Iurie Reniță.

Iurie Reniță l-a criticat pe Alexandru Stoianoglo și că și-ar fi asumat meritele în deconspirarea celor care ar fi stat în spatele furtului miliardului, deși numele lor au fost identificate încă în rapoartele Kroll și în comisiile parlamentare de anchetă specializate.

Reniță îl acuză pe Stoianoglo că ar fi intrat în luptă cu deputații și alți actori politici, transformând instituția pe care o conduce într-o bâtă politică.

„Un adevăr trist și regretabil, ce nu mai poate fi tolerat: procurorul general Stoianoglo nici până astăzi nu s-a debarasat de tentațiile lui politice încă din perioada când era șeful comisiei securitatea statului din parlament. Anume Stoianoglo a politizat până la refuz procuratura generală și nu alte instituții fundamentale ale statului, precum actualmente pretinde acesta în mod constant și impertinent”, a subliniat Iurie Reniță în postare.

Deputatul spune că l-ar fi susținut pe procurorul general dacă R. Moldova ar fi fost un stat cu o democrație consolidată.

„Atât Stoianoglo, cât și cei care-l înconjoară, au însușit de minune vocabularul demagogic și manipulator în promovarea “valorilor democratice europene”, de neglijat fiind și activitatea acestuia în calitate de expert și consultant de proiect în cadrul CMI “Martti Ahtisaari Centre” în perioada 2015 – 2019 în învățarea terminologiei respective. Cred că doar cu atâta s-a ales procuratura generală pentru reformarea ei din milioanele de euro din partea UE, nimic mai mult. Nu vă mai ajută cu nimic, Alexandr Dmitrievici, nici recenta Adresare către instituțiile și forurile europene de specialitate, deoarece nu ați demonstrat nici cea mai elementară credibilitate în față lor”, a scris Reniță.

Iurie Reniță mai subliniază că Alexandru Stoianoglo și-a pierdut credibilitatea în fața cetățenilr și îi sugerează să plece din funcție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram