Republica Moldova va cere Gazpromului să amâne acordul privind plata datoriilor pentru gazul consumat. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, Guvernul nu va avea timp să auditeze datoria istorică. Totodată, nu vor fi probleme legate de volumul de gaz procurat de țara noastră, dar există posibilitatea majorării prețului. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției de joi seară, 17 martie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Nu vom avea timp să efectuăm un audit înainte de 1 mai”, a reiterat Andrei Spînu.
În acest caz, există mai multe scenarii posibile.
„Primul scenariu este că acest termen se amână pe o perioadă, de exemplu,10 luni. Al doilea scenariu este că Gazprom decide să nu mai furnizeze gaz pentru Republica Moldova și atunci, noi vom ieși și vom cumpăra gaz de pe piață”, a menționat viceprim-ministrul.
În cazul unui scenariu negativ, Republica Moldova are alternative.
„Noi permanent am avut contraoferte și suntem gata. Noi, acum, capacităm Energocom-ul, cel mai important lucru pe care îl facem. Deci, este o echipă de experți care lucrează cu Energocom deja de câteva săptămâni, inclusiv lucrăm la un proiect ca să avem destule resurse financiare pentru eventualele capacități de stocare a gazului sau procurarea în situație de emergență”, a explicat Spînu.
Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că pe 23 martie, Guvernul va examina proiectul ce vizează modificarea legii gazelor.
„Noi facem tot posibilul ca Energocom să poată acționa într-o situație de acest tip, în care, de la 1 mai, nu mai avem gaz și să asigurăm țara cu gaz. Noi ne mișcăm cu pași foarte grăbiți, inclusiv miercuri, săptămâna viitoare, va fi aprobat, în Guvern, proiectul de lege cu privire la modificarea legii gazelor, care va prevedea obligația de stocuri de gaze și mai multe lucruri, care să asigure securitatea energetică pe domeniul livrărilor de gaze”, a precizat vicepremierul, Andrei Spînu.
Volumul de gaze procurat va depinde de tariful gazelor la nivel mondial.
„În funcție de momentul în care ne vom afla în mai, vom cumpăra de pe piață și atunci va trebui să acționăm, de asta și capacităm Energocom, ca să poată să acționeze pe piață în interesul țării noastre. Dacă vom avea prețuri foarte bune, s-ar pune ca, într-un moment dat, să cumpărăm pentru 10 zile. Dacă vom vedea că prețurile sunt foarte înalte în câteva zile, poate se merită să cumpărăm cantități mai mici”, a declarat ministrul.
El mai crede că tariful s-ar putea majora, dar nu există posibilitatea de a rămâne fără gaz.
„Nu este o problemă de volume, ci de preț. Suntem într-o incertitudine din cauza unui război, care este la hotar cu noi și Ucraina este o țară care tranzitează o bună parte din gazul care vine din Rusia în Europa”, a adăugat Andrei Spînu.
În 16 martie, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat că auditul privind datoria S.A. Moldovagaz față de S.A. Gazprom nu va fi gata până în data de 1 mai, cum a fost stabilit anterior, din motiv că procesul de achiziție nu s-a încheiat cu succes.
Guvernul a dispus efectuarea unui audit independent privind datoria Moldovagaz față de Gazprom și compania Factoring-Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului la sfârșitul anului trecut.
Miercuri, 26 ianuarie, presa de la Chișinău scria că furnizorul rus Gazprom se opune unui audit al datoriilor Moldovagaz, așa cum era prevăzut în protocolul semnat dintre vicepremierul Andrei Spînu și șeful concernului rus, Alexei Miller.
Potrivit unei scrisori, care a intrat în posesia reprezentanților presei de la Chișinău, Gazprom nu ar agrea ideea unui audit extern la Moldovagaz.
Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: https://t.me/tv8md
