Agricultorii din asociația condusă de fostul deputat Alexandr Slusari au ieșit la proteste în 14 raioane. Ca să se facă și mai auziți, fermierii au scos în stradă și tractoare. Au fost manifestații la Rezina, Ungheni sau Hâncești. Iar la cea din Căușeni, și-a făcut prezența și Slusari. Cea mai dureroasă problemă invocată de protestatari este scumpirea motorinei și, respectiv, cer scoaterea accizelor.
Unul dintre proteste a avut loc la o margine de drum din raionul Căușeni. Zeci de agricultori, unii la volanul tractoarelor, s-au deplasat în coloană. Au încercat, în acest fel, să se facă mai auziți de autorități.
„- Prețurile de la motorină... Sunt tare mari. Nu avem cu ce lucra.
- Sunteți agricultor?
- Da.
- Câte hectare aveți?
- 1000.”
„Sărăcia, asta ne doare. Totul se scumpește. Ploaie nu-i, nimic nu se dezvoltă. Prețurile se ridică, totul se ridică, asta e...”, au declarat agricultorii.
Adunați în semicerc, oamenii și-au spus ofurile. Printre ei era și Sergiu Stefanco, agricultor din satul Ucrainca. Bărbatul prelucrează în jur de 900 de hectare de teren arabil și deține o fermă de oi:
„Da, noi înțelegem destul de bine că situația internațională și cea zonală, dar și cu situația energetică, petrol. Dar noi vedem cum cineva șmecher face bani pe chestia asta. Iar noi rămâne într-o parte și achităm tot. La prețul de 32 de lei care este acum și la angro și la pompă. Noi, agricultorii, nu putem să supraviețuim”, a menționat un agricultor din satul Ucrainca, Sergiu Stefanco.
Sergiu este și unul dintre agricultorii care aseară s-au întâlnit la Guvern cu premierul Natalia Gavrilița. În centrul discuțiilor a fost prețul mare la motorină.
„Noi am început-o cu elementarul - acciza de la motorină, care este o taxă de lux, este o taxă și pentru drumuri, pe care noi, fermierii, nu o folosim. În celelalte țări dezvoltate, agricultorii nu o plătesc”, a mai vorbit agricultorul, Sergiu Stefanco.
Bărbatul s-a arătat revoltat și de interdicția de a exporta grâu. Și în raionul Rezina a avut loc un protest similar. Unul dintre cei aflați la fața locului ne-a expediat imagini.
„Până acum s-au adunat 10 tractoare în Rezina”, a declarat unul din protestatari.
O coloana de tractoare a defilat și la protestul din raionul Ungheni. Alături, ca și în celelalte cazuri, erau echipajele poliției.
Protestatarii s-au mobilizat în cadrul asociației „Forța Fermierilor”, condusă de fostul deputat de la Platforma DA, Alexandr Slusari. Acesta susține că evenimente, de genul celui din Căușeni, au avut loc în 14 raioane:
„De la Sud până la Nord. Am acoperit foarte multe raioane, cu diferite cifre. Considerăm că protestul a fost destul de reușit. Scopul a fost tragerea semnalului de alarmă. Un protest de avertizare”, a vorbit deputatul.
Slusari a mai declarat că dacă nu vor fi auziți vor fi organizate proteste masive. Anterior, fostul deputat a declarat că evenimentele nu au conotație politică. Celelalte asociații de fermieri se abțin, deocamdată, de la desfășurarea protestelor.
Ieri, după ce s-au văzut cu premierul Natalia Gavrilița, Guvernul a anunțat că va compensa cu 30 la sută accizele la motorină pentru companiile mari. În cazul celor mici și mijlocii, compensarea va fi de 100 de procente. Exprimat în bani, este vorba de aproximativ 3000 de lei pe tonă.
Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi, se mai spune în comunicatul de presă al Executivului.