/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

social

/Cutia Neagră PLUS/ Amenințarea permanentă: Țintele și nălucile propagandei anti-NATO în Moldova 

03 septembrie 2023, ora 07:01

Operațiunile speciale psihologice ale Kremlinului pentru a submina instituțiile democratice în Moldova și pentru a compromite integrarea europeană

Într-un cabinet dintr-o clădire guvernamentală din Chișinău, un portret al dictatorul sovietic Iosif Stalin tronează deasupra biroului generalului Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării în trei guverne ale Republicii Moldova și fost ambasador la NATO. 

Gaiciuc este în prezent președinte al Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova și consideră neutralitatea permanentă o condiție pentru a face din Moldova o „oază de bunăstare”. Asociația lui Gaiciuc își propune drept scop să acorde sprijin veteranilor instituțiilor de forță și să cultive „educația moral-patriotică”. 

Un portret al dictatorul sovietic Iosif Stalin tronează deasupra biroului generalului Victor Gaiciuc

Din biroul tapetat cu fotografii ai unor generali sovietici din cel de-al Doilea Război Mondial, fostul ministru vorbește despre cât de bună este neutralitatea pentru Republica Moldova, ale cărei raioane de est sunt sub ocupație rusească de 30 de ani.

Însă pentru pacea și bunăstarea deplină, generalul are o un as în mânecă – neutralitatea recunoscută la nivel internațional printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, inclusiv de SUA, UE, Marea Britanie și, evident, Rusia. 

 „Iată dacă marile puteri vor semna o asemenea rezoluție... Pfffff...”, exclamă el. „Prin această semnătură, toate părțile își asumă responsabilitatea să recunoască faptul că Moldova este o țară neutră. Și asta trebuie să fie o oază de bunăstare, o oază de libertate, o oază unde oamenii se simt bine.”

Generalul Gaiciuc a intrat în atenția opiniei publice pentru o declarație „nefericită” chiar în incinta Academiei de Științe a Moldovei. În 2017, în cadrul unui eveniment organizat de Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse, el a evocat vitejia rebelilor pro-ruși din Donbas, „bazată pe credință și pe iubirea de patrie”. 

În contextul în care neutralitatea sau garanțiile internaționale nu au protejat Ucraina de invazia militară a Rusiei din 24 februarie 2022, decidenții din conducerea Republicii Moldova dezbat actualitatea statutului de neutralitate militară a țării și relația cu NATO. 

 Alianța Nord-Atlantică a fost una dintre țintele predilecte ale propagandei ruse. Odată cu invadarea Ucrainei, Kremlinul și-a intensificat eforturile pentru demonizarea NATO, venind cu narațiuni croite pe realitățile social-politice ale Republicii Moldova. 

 Această investigație dezvăluie felul în care Moscova acționează prin operațiuni psihologice pentru a influența anumite grupuri sociale și etnice să aibă o atitudine negativă față valorile euroatlantice, să compromită procesele democratice și să împiedice consolidarea statului de drept.        

 Țintele-cheie ale dezinformării pro-Kremlin

Neutralitatea versus aderarea la NATO sunt două soluții care au concurat în preferințele moldovenilor drept opțiuni pentru asigurarea securității Republicii Moldova. 

Neutralitatea recunoscută la nivel internațional a fost conform documentelor Departamentului de Stat al SUA, publicate de Wikileaks, condiția impusă de ani buni de președintele Rusiei Vladimir Putin omologilor săi moldoveni în schimbul retragerii trupelor rusești care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. 

Astăzi, Comisia Europeană a indicat într-un răspuns la solicitarea reporterilor că populația Republicii Moldova este una dintre țintele-cheie ale dezinformării pro-Kremlin. În același răspuns se menționează că impactul dezinformării este deosebit de vizibil în special în rândul vorbitorilor de limbă rusă, dar se răsfrânge asupra unei părți mult mai mari a populației.  

„Sondajele recente sugerează că un număr semnificativ de moldoveni, din cauza dezinformării, acuză NATO sau Ucraina pentru actualul război de agresiune al Rusiei”, se afirmă în răspunsul Comisiei.  

Conform celui mai recent sondaj de opinie realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Research, la întrebarea: „Cum credeți, cine poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina?”, 17,8% din respondenți consideră SUA vinovate pentru agresiunea Rusiei împotriva vecinului său de la Vest. Alte 9,6 la sută cred că cel care se face vinovat pentru escaladarea din Ucraina este Alianța Nord-Atlantică.

Directorul executiv al Centrului de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO), Ion Tăbârță, explică vulnerabilitatea cetățenilor în fața propagandei rusești prin clișeele cultivate în timpul URSS perpetuate până în prezent. În opinia sa, la această atitudine contribuie și inacțiunea oficialilor Chișinăului pentru a schimba acest clișeu sau pentru a contracara prejudecățile și stereotipurile moldovenilor despre Alianța Nord-Atlantică. 

„Propaganda rusă a investit mult în alimentarea imaginii negative a NATO rămasă în memoria colectivă încă din perioada sovietică și a venit cu noi narațiuni pentru a perpetua această prejudecată”, a spus el. „De exemplu, bombardamentele Belgradului în 1999. Nu se merge pe explicarea contextului, ci pur și simplu, se insistă că NATO a bombardat Belgradul în 1999 și de aici cultivarea acestei imagini negative.” 

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța, consideră că persistența imaginii negative a NATO în societatea moldovenească se explică prin preferințele politice de stânga ale marii majorități a cetățenilor și, de asemenea, prin lipsa unei voințe a tuturor exponenților clasei politice moldovenești de a promova ideea aderării la NATO. 

„Acum, în ultimul deceniu, mai avem câteva partide care promovează timid această idee”, a spus el. „Însă marea majoritate, chiar dacă sunt împotriva neutralității, sunt împotriva aderării la NATO. Și această idee influențează mentalul colectiv al societății noastre.” 

Victor Gaiciuc recunoaște că propaganda rusească a avut un rol în cultivarea imaginii negative față de NATO, însă nu a înclinat balanța. „D’apoi, Blocul... Sunt și exemple. Primul exemplu care mi-a venit este Iugoslavia”, evocă Gaiciuc. „Dacă ne mai gândim la Libia, o țară prosperă. NATO a bombardat Libia! Iată când Dvs. spuneți că Federația Rusă a buimăcit tot poporul moldovenesc... Pe mine mă deranjează ca boambe [SIC!] să nu cadă în Moldova.” 

Generalul cu două stele consideră că are temei să își pună semne de întrebare asupra unor acțiuni actuale ale guvernării proeuropene. „De exemplu, contestarea statutului de neutralitate. Ei [guvernanții] spun deja deschis că trebuie să ne integrăm în NATO”, a afirmat el. Gaiciuc susține că Ucraina, atâta timp cât nu și-a declarat intenția de aderare la NATO, a avut relații bune cu Rusia și că orice acțiune similară din partea unor state „are costuri și riscuri”. El sugerează astfel o justificare a invaziei ruse în Ucraina și un semnal de avertizare a Moldovei pentru a evita un scenariu similar cu cel al Kievului.  

Gaiciuc este contrazis de actualul ministru al Apărării, Anatolie Nosatîi, care a declarat că punerea semnului de egalitate între NATO și război este un fals.

„Este o interpretare greșită, foarte ieftină și fără bază factuală. Haideți să analizăm. În ce țară NATO a fost război în ultimii circa 70 de ani?”, a spus el. „Dimpotrivă, chiar și în țările în care au existat tensiuni, NATO a intervenit pentru a le rezolva. Exemple pot fi următoarele: relația dintre Grecia și Turcia sau situația Ciprului, sau cea din Balcani, în rândul țărilor care nu sunt membre NATO, dar aspiră la acest statut. Toate au fost nevoite să se așeze la masa negocierilor și să implementeze niște soluții pașnice. De aceea este o narațiune falsă care nu se confirmată prin fapte.”

Adjuncta secretarului general al NATO, Burcu San, a declarat că o altă narațiune a propagandei ruse este că NATO folosește instrumente de parteneriat pentru a influența diferite țări, inclusiv Moldova. 

„În realitate, țările partenere sunt în scaunul șoferului [sunt care decid]”, a subliniat Burcu San. „Ele sunt cele care determină amploarea relației cu NATO și își fac cunoscute cerințele și nevoile.”

 Găzăuzii și Transnistria - punctele-țintă ale propagandei rusești 

În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și al războiului hibrid dus de  Kremlin în Republica Moldova, serviciul de presă al Alianței Nord-Atlantice a informat că se atestă o readaptare a narațiunilor rusești despre NATO concepute dedicat pentru Moldova. 

La solicitarea reporterilor, Serviciul de presă al Alianței Nord-Atlantice a reperat cinci dintre cele mai răspândite narațiuni false despre NATO în Moldova: „NATO înarmează Republica Moldova pentru a o atrage într-un război cu Rusia”; „NATO construiește o bază militară în Moldova”; „NATO este în război cu Rusia în Ucraina”; „Moldova poate adera la UE numai dacă devine mai întâi membră a NATO”; „Cooperarea consolidată a Moldovei cu NATO îi amenință securitatea”.

Serviciul de presă al NATO a subliniat că, în cazul Moldovei, propaganda sovietică și, mai târziu, cea rusă, a creat și alimentat constant de-a lungul ultimelor decenii mituri despre NATO, concentrându-se acum asupra cetățenilor care locuiesc în UTA Găgăuzia și regiunea separatistă transnistreană.

„Este un fapt că aceste eforturi urmăresc să creeze cât mai multe fricțiuni în societatea moldovenească pentru a crea tulburări politice, a submina instituțiile democratice, statul de drept și sprijinul moldovenilor pentru calea europeană”, se precizează în răspunsul Alianței. „Acesta este motivul pentru care este vital să continuăm și să consolidăm reziliența informațională a societăților noastre. Societatea civilă și mass-media independentă au un rol important de jucat în acest context”.

Mai mult, asistenta secretarului general al NATO, Burcu San, a declarat că Rusia folosește constant retorica amenințătoare la adresa Chișinăului și încearcă să destabilizeze Republica Moldova. 

„Războiul hibrid este folosit foarte mult de Rusia. Știu că Misiunea de Parteneriat UE se concentrează pentru a ajuta Moldova să reziste atacurilor hibride”, a spus ea. „NATO lucrează de asemenea la întărirea rezilienței societății Republicii Moldova. Avem mai multe inițiative în acest sens. Unul dintre instrumentele pe care Rusia îl folosește este dezinformarea, iar comunicarea strategică face într-adevăr parte din programul nostru.”

În fața acestor amenințări la adresa Republicii Moldova, UE a deschis într-un timp record la Chișinău Misiunea UE de Parteneriat în Republica Moldova, o misiune exclusiv civilă, care are drept obiectiv principal consolidarea rezilienței Republicii Moldova împotriva amenințărilor hibride.   

Misiunea oferă consiliere la nivel strategic și sprijin pentru a consolida sectorul de securitate al Republicii Moldova. 

Într-un răspuns adresat reporterilor, Misiunea a precizat că se ghidează după trei linii directoare de acțiune: „Contribuție la întărirea capacităților de management al crizelor din sectorul de securitate internă al Republicii Moldova; Sprijin pentru creșterea rezilienței față de amenințările hibride, mai ales întărirea securității cibernetice, și pentru combaterea manipulării și interferențelor informaționale externe; oferirea de sprijin operațional pentru autoritățile Republicii Moldova prin intermediul unei celule de proiecte în domeniile menționate la cele două puncte anterioare. În îndeplinirea acestui mandat, Misiunea oferă sprijin pentru dezvoltarea de strategii și politici în identificarea necesităților de construcție a capacităților de avertizare timpurie, detectare și atribuire a amenințărilor și răspuns adecvat la acestea”.

Ilie Gulca, Mădălin Necșuțu

Acest material jurnalistic a fost realizat cu sprijinul International Media Support (IMS).

/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE. „Un gest simbolic de apartenență la familia europeană”
Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE. „Un gest simbolic de apartenență la familia europeană”
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ Prima reacție a Nataliei Barbu, după ce a ratat finala Eurovision 2024: „Nu e vorba despre voce, este foarte...”
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
/VIDEO/ „Brusc mi-au crescut vizualizările”: Răspunsul Valeriei Pasha după ce Natalia Barbu a ratat finala Eurovision 2024
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici
Horoscop de la ChatGPT pentru 8 mai 2024: Capricornii îşi exprimă liber ideile, iar Berbecii trebuie să renunţe la frici

Clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE. „Un gest simbolic de apartenență la familia europeană”

missing
08 mai 2024, ora 22:51

Clădirea Parlamentului a fost iluminată, în această seară, în culorile drapelului Uniunii Europene. Acțiunea este prilejuită de Ziua Europei, marcată anual pe 9 mai.

„Iluminarea clădirii instituției parlamentare în culorile drapelului UE reprezintă un gest simbolic de apartenență la familia europeană. Împreună celebrăm Moldova Europeană!”, a declarat șeful Legislativului, Igor Grosu.

Recent, Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Documentul exprimă convingerea că doar aderarea la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării noastre în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova. Prin intermediul acestei Declarații, deputații fac apel către întreaga societate la unitate și solidaritate pentru un viitor pașnic și european al țării noastre, în numele interesului național și al obiectivului strategic – integrarea și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Republicat Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în anul 2014. La 3 martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, statutul de țară candidat pentru Republica Moldova. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE.

Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram