/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

15 aprilie 2024, ora 23:25

În ultimele zile, situația de pe frontul ruso-ucrainean a devenit mai complicată, a declarat Volodimir Zelenski. Potrivit lui, într-un război atât de fierbinte, situația de pe front este întotdeauna dificilă, dar în zilele noastre - și mai ales în direcțiile Donețk - devine din ce în ce mai dificilă. De asemenea, liderul de la Kiev a subliniat că Ucraina are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice. „Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – amenințările de pe cer au fost, de asemenea, distruse de aliații săi. Și când Ucraina spune că aliații nu pot închide ochii la rachetele și dronele rusești, înseamnă că este necesar să acționăm și să acționăm cu fermitate”, a spus Zelenski.

UPDATE Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră şi chiar au ajuns la un acord în acest sens care urma să fie anunţat public de Ankara, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat întrucât Kievul s-a retras brusc, relatează luni agenția Reuters, citând patru persoane implicate.

UPDATE Olanda a alocat 4,4 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina până în 2026, a anunțat guvernul olandez, luni, în „memorandumul de primăvară”, document preliminat în care sunt prezentate planurile privind bugetul de stat pentru anul următor. Potrivit guvernului olandez, fondurile vor fi folosite „pentru sprijinul militar și umanitar acordat Ucrainei pentru perioada 2024-2026”.

UPDATE În timp ce fac prăpăd în Ucraina, rușii cer Israelului și Iranului să înceteze războiul. Rusia a chemat luni Iranul şi Israelul la 'reţinere' pentru evitarea oricărei noi 'escaladări' după atacul întreprins de Teheran împotriva teritoriului israelian ca ripostă la lovitura mortală asupra consulatului iranian la Damasc, transmite AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina primește avioane F-16 cu armament de ultimă generație, scrie Newsweek. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, și omologul său norvegian, Espen Barth Eide, au confirmat, într-o conferință comună de presă, că armamentul cu rază lungă de acțiune va putea fi utilizat pentru a ataca adânc pe teritoriul țării agresoare, Rusia.

UPDATE Situaţia Ucrainei ar trebui să beneficieze de un ajutor similar celui primit de Israel în urma atacurilor iraniene cu drone şi rachete, au declarat unii oficiali cehi, scrie Euractiv.

UPDATE Forțele ruse au folosit o nouă rachetă de croazieră subsonică aer-sol în bombardamentul care a distrus zilele trecute o importantă centrală electrică din apropierea Kievului, au declarat surse ucrainene.

UPDATE Un tribunal militar rus a pronunțat o sentință de 14 ani de închisoare împotriva unui bărbat de 29 de ani, acuzat că ar fi colaborat cu Ucraina și s-ar fi implicat în activități teroriste, scrie B1.

UPDATE Autorităţile locale ucrainene anunță luni, 15 aprilie, că patru civili au fost ucişi într-un atac rus cu lansatoare multiple de rachetă la Siversk, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE Atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului și războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina - ambele derulate în ciuda apelurilor la reținere - par să expună o slăbiciune crescândă a aliaților occidentali în ceea ce privește descurajarea amenințărilor, scrie luni, 15 aprilie, Sky News. Dacă problema nu va fi rezolvată, atunci acest lucru ar putea duce la destrămarea unei ordini globale care a favorizat democrațiile liberale în detrimentul regimurilor autoritare după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie Libertatea.

UPDATE 15 vapoare rusești au trecut în Marea Meagră într-o singură zi, „escortate” de o navă de luptă, potrivit monitorizării făcute de Ucraina. Cel mai probabil vapoarele erau cu interese comerciale, iar nava de luptă patrulează și pentru a le asigura protecția, notează NewsWeek.

UPDATE Oligarhii și oficialii ruși încearcă să-și modifice biografiile de pe Wikipedia astfel încât să nu mai fie asociați cu sancțiuni, acte de corupție și legături cu Kremlinul, dezvăluie o investigație efectuată de iStories și Wikiganda. În schimb, observă cele două publicații, oligarhii și oficialii ruși caută să adauge informații în care sunt puși într-o lumină pozitivă. iStories și Wikiganda oferă mai multe exemple în acest sens.

UPDATE Un atac al rușilor a lovit luni o unitate de învățământ din regiunea Harkov și a ucis două persoane, a anunțat guvernatorul regiunii ucrainene, citat de Reuters. Armata rusă a folosit o bombă aeriană ghidată asupra satului Lukiantsi, situat în apropiere de granița cu Rusia, a precizat într-o postare pe Telegram guvernatorul Oleg Sinegubov. Acesta a mai precizat că nu deține informații complete cu privire la numărul persoanelor rănite în urma atacului.

UPDATE Apărarea aeriană ucraineană apără şi vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele ruseşti să intre în spaţiul lor aerian - a transmis luni ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, făcând din nou apel către aliați să facă „paşi extraordinari şi îndrăzneţi” în vederea furnizării de apărare aeriană pentru a ajuta la apărarea împotriva valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele săptămâni.

UPDATE Zelenski a anunțat că țara sa a semnat un acord de securitate cu Letonia, „alt pas spre consolidarea apărării noastre împotriva terorii rusești”. „Mulțumim guvernului și poporului leton pentru sprijinul lor constant și pentru disponibilitatea de a ajuta poporul ucrainean. Ucraina a încheiat deja nouă astfel de acorduri: cu Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Olanda, Finlanda și Letonia. Și vom continua să lucrăm la noi acorduri cu alte țări”, a scris Zelenski pe X.

UPDATE O creștere dramatică a prețurilor la energie în Europa este inevitabilă dacă distrugerea de către Rusia a infrastructurii energetice ucrainene va continua fără opreliști, a avertizat fostul director executiv al companiei petroliere de stat din Ucraina. Andriy Kobolyev, un fost șef al Naftogaz, a declarat într-un interviu acordat publicației The Guardian: „Rusia încearcă să ducă un război energetic global, iar Ucraina face parte din acest război, iar dacă piețele vor percepe că Rusia câștigă acest război, consecințele vor fi foarte grave. Veți vedea o creștere bruscă a prețurilor pe tot globul”. El a declarat că nu ar mai avea rost să se organizeze alte conferințe privind reconstrucția Ucrainei până când Ucraina nu va fi aprovizionată cu arme pentru a-și salva infrastructura energetică de valul de atacuri cu drone și bombe ghidate Shahed de fabricație iraniană. „Nu va exista o economie ucraineană care să fie reconstruită”, a spus el.

UPDATE Forțele de apărare din sudul Ucrainei au prezentat o înregistrare video cu modul în care arată satul Robotîne din regiunea Zaporojie, care este bombardat fără milă de ruși. „Așa arată acum Robotîne, care nici măcar nu poate fi numit o așezare, deoarece nu mai există populație... Fugind de ruși, oamenii au fost nevoiți să plece, pentru că nu a mai rămas nici măcar o casă... Aceasta este fața `lumii ruse`. Așa acționează cei care pretind că vin și `eliberează` teritoriile noastre... ne eliberează de grădinile înflorite, de casele confortabile, de râsetele copiilor și de viață. Și apoi, lăudându-se pe ruine, raportează despre `succesele de pe front`", a spus sursa citată.

UPDATE Jumătate dintre tinerii francezi sunt dispuși să lupte în Ucraina pentru a proteja Franța, potrivit unui sondaj de opinie citat de Le Parisien. Institutul de Studii Strategice al Școlii Militare (IRSEM) și Direcția Generală pentru Relații Internaționale și Strategie (DGRIS) au intervievat vara trecută 2.300 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Acestea, care fac parte din Ministerul francez al Apărării, au pus întrebarea: „Dacă protecția Franței ar necesita ca țara să se angajeze în războiul din Ucraina, ați fi gata să vă apărați țara?”.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au raportat amenințarea unor atacuri cu rachete balistice rusești dinspre est azi-noapte, iar în orașul Dnipro s-au auzit explozii, scrie Ukrainska Pravda. O alertă de raid aerian a fost emisă în mai multe oblasturi ucrainene. Forțele aeriene au avertizat la ora 03:01 că „o rachetă se îndreaptă spre Kremenchuk", iar alarma aeriană a fost ridicată la 03:32. De asemenea, postul public Suspilne a transmi la ora 03:02 că „au avut loc explozii în Dnipro".

UPDATE Armata ucraineană declară că va distruge cel mai iubit pod al lui Vladimir Putin până la mijlocul lunii iulie. Cu alte cuvinte, Ucraina are aproximativ 100 de zile pentru a efectua un atac decisiv asupra podului Crimeea. Conform The Sun, structura evaluată la câteva miliarde de dolari va fi distrusă prin lovitură de rachetă Storm Shadow, drone maritime și cu ajutorul avioanelor de vânătoare F-16 occidentale. „Pentru Ucraina, acesta este obiectivul numărul unu - o demonstrație grotescă a celor 10 ani de ocupație rusă. Distrugerea sa ar fi un pas important în câștigarea războiului în Marea Neagră, blocând principala rută de aprovizionare militară rusă și blocând mașina militară a lui Putin”, scrie publicația.

UPDATE Casa Albă a cerut ca problema asistenței pentru Ucraina și Israel să fie discutată în Camera Reprezentanților cât mai curând posibil. „Nu aveam nevoie de mementouri despre ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dar noaptea trecută subliniază cu siguranță în mod semnificativ amenințarea cu care se confruntă Israelul într-un cartier foarte, foarte dificil”, a declarat John Kirby, consilier pentru comunicații pentru securitate națională a Casei Albe. Potrivit acestuia, Camera Reprezentanților trebuie doar să aprobe și să voteze proiectul de lege privind ajutorul extern.

UPDATE Rusia plănuiește o altă provocare sub steag fals la centrala nucleară din Zaporojie, potrivit unor informații ale serviciilor secrete ucrainene.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice, relatează Reuters. „Întreaga lume a văzut că Israelul nu a fost singur în apărarea sa – amenințările de pe cer au fost, de asemenea, distruse de aliații săi. Și când Ucraina spune că aliații nu pot închide ochii la rachetele și dronele rusești, înseamnă că este necesar să acționăm și să acționăm cu fermitate”, a spus Zelenski.

UPDATE Forțele rusești au făcut duminică progrese confirmate la est de Ceasov Iar și au continuat operațiunile ofensive în zonă, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Imaginile geolocalizate publicate duminică indică faptul că forțele rusești au avansat la nord-est de Kanal Microraion (cea mai estică parte a Ceasov Iar) și de-a lungul unei linii la sud-est de Ceasov Iar. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe ucrainene Khortytsia, locotenent-colonelul Nazar Voloshyn, a declarat că forțele rusești atacă Ceasov Iar și zonele înconjurătoare în mici grupuri de asalt „aproape 24 de ore pe zi" și că direcțiile Bahmut și Avdiivka sunt cele mai active sectoare ale liniei frontului din estul Ucrainei.

UPDATE Ucraina a admis că situația este „tensionată” pe frontul de est, unde o armată rusă „superioară numeric” face presiuni tot mai mari pentru a cuceri orașul strategic Ceasov Iar de la forțele ucrainene, care au stocuri limitate de muniție, a declarat ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov care a vizitat soldații din zona în care au loc în prezent luptele. Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat și el că trupele care apără orașul Ceasov Iar au primit armament suplimentar pentru a bloca mai bine forțele rusești care încearcă să cucerească acest punct strategic. În ciuda pierderilor suferite, rușii desfășoară „noi unități de blindate”, ceea ce le permite să obțină „succese tactice”, a adăugat el, potrivit HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 780: Rușii au mai ocupat un sat din Donețk. Moscova cheamă rezerviști la instrucție militară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/Analiză/ Date șocante: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/Analiză/ Date șocante: Moldova aruncă la gunoi circa 3.000 vagoane de tren marfare, pline cu alimente
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ 1 Mai cu cârnăciori de la fugarul penal Șor: Cum au chefuit găgăuzii și bălțenii de Ziua Muncii
/VIDEO/ 1 Mai cu cârnăciori de la fugarul penal Șor: Cum au chefuit găgăuzii și bălțenii de Ziua Muncii

/VIDEO/ Noi violențe la Tbilisi: Parlamentul a votat Legea „agenților străini” în a doua lectură

missing
02 mai 2024, ora 14:15

Protestele masive din Georgia nu au împiedicat Parlamentul de la Tbilisi să adopte în a doua lectură controversatul proiect, denumit inițial legea „agenților străini”. Acum acesta mai trebuie să treacă de o singură lectură în Legislativ. Oamenii spun însă că legea a fost inspirată de la ruși și ar putea distruge șansele Georgiei de a adera la Uniunea Europeană. Aseară, zeci de mii de protestatari au luat cu asalt Parlamentul, iar poliția a folosit din nou gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții. Presa străină scrie că protestatari, dar și mai mulți ofițeri de poliție au fost spitalizați după ce au fost răniți în timpul ciocnirilor.

Chiar dacă examinarea proiectului a început ieri cu bătăi în Parlament, acesta a trecut totuși de a doua lectură din cele trei necesare. 83 de deputați au votat pentru, iar 23 împotrivă. Asta în timp ce zeci de mii de oameni s-au adunat din nou în fața Legislativului pentru a cere retragerea proiectului. Oamenii se revoltă deja de trei săptămâni. Pentru a doua noapte la rând însă, protestele au degenerat în violențe, iar poliția a dat cu gaze lacrimogene și grenade asurzitoare în manifestanții care încercau să intre în Parlament. Oamenii revoltați au ridicat baricade și le-au dat foc, în timp ce polițiștii au folosit tunurile cu apă. Oamenii legii au făcut zeci de arestări.

Oamenii au purtat steagul Georgiei, pe cel al Uniunii Europene și bannere cu inscripții precum: „Nu ne veți reduce la tăcere” sau „Da Europei, nu legii ruse”.

„Odată cu a doua lectură, legea a fost votată, ceea ce este un lucru absolut ridicol și stupid de făcut în această situație chiar acum, când vezi atât de mulți oameni aici. Și vom sta până la capăt, până la capăt. Pentru că este a treia examinare pe 17 mai și nu vom pierde scânteia. Nu ne vom pierde puterea”.

„Este despre de ce ne temem mai mult: să fim stropiți cu gaze lacrimogene, să fim bătuți sau să ne pierdem țara. Și mie mi se pare că acum ne este frică cel mai mult să nu pierdem țara în fața Rusiei și a guvernului trădătorilor”.

„Protestele vor continua. Va avea loc o a treia examinare. Apoi procesul de depășire a veto-ului prezidenţial și vor veni mai multe persoane aici. Și acest guvern nu are nicio șansă să rămână la putere. Avem alegeri în octombrie. Ei s-ar putea să își încheie mandatul înainte de asta sau cel târziu la alegeri”.

Liderii de la Bruxelles au spus că urmăresc evenimentele din Georgia cu „mare îngrijorare”, iar unii au avertizat că proiectul de lege este „incompatibil” cu normele și valorile europene. În pofida tuturor avertismentelor din partea statelor occidentale, partidul de guvernământ Visul Georgian vrea să adopte definitiv legea până la jumătatea lunii mai. Formațiunea politică respinge comparația cu legea rusă și susţine că îşi menţine angajamentul ca Georgia să adere la Uniunea Europeană. Chiar dacă preşedinta a declarat că va pune veto asupra lui, Visul Georgian are suficiente voturi pentru a trece peste veto-ul prezidenţial. Guvernarea de la Tbilisi revine la legea agenților străini, la un an de la abandonarea ideii, urmare a protestelor masive. Documentul stabilește că mass media și organizațiile neguvernamentale trebuie să se înregistreze că sunt sub influență străină în cazul în care primesc de peste hotare peste 20 la sută din finanțări. Criticii sunt de părere că legea ar putea fi folosită pentru a reduce la tăcere și a intimida disidenții.

 

/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram