/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

19 aprilie 2024, ora 20:40

Două persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite după ce armata rusă a atacat orașul Dnipro, în dimineața zilei de 19 aprilie. Administrația militară regională a comunicat că au fost avariate două instalații de infrastructură din oraș și o clădire rezidențială. 

UPDATE Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace. „Spre deosebire de istoria de la Istanbul (negocierile ruso-ucrainene din martie 2022), nu vom face niciun fel de pauză în acţiunile militare în timpul discuţiilor”, dacă ar avea loc din nou astfel de tratative, a spus Lavrov într-un interviu cu trei mass-media ruse, printre care şi Sputnik.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus vineri țărilor membre NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot sau alte sisteme de apărare antiaeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-le să își sporească asistența militară pentru Kiev.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat vineri că, în prezent, China este principalul contributor la complexul industriei militare rusești, furnizând Rusiei inputuri și componente pentru armament. Blinken, vorbind în Italia după o reuniune a miniștrilor G7, a declarat că China nu poate ajuta Rusia dacă dorește să aibă relații bune cu Europa.

UPDATE Miniştrii de externe ai statelor din G7 vor continua să sprijine dreptul la autoapărare al Ucrainei și reiterează angajamentul față de securitatea pe termen lung a țării aflate în război. Totodată, țările își vor intensifica asistența în materie de apărare și s-au angajat „să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei” împotriva atacurilor Rusiei. „Noi, miniștrii de externe ai G7 din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, precum și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, condamnăm cu fermitate războiul de agresiune în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. Ne reafirmăm hotărârea noastră de neclintit de a sprijini Ucraina democratică în timp ce își apără libertatea, suveranitatea, independența și teritoriul în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Aducem un omagiu curajului și rezistenței poporului ucrainean, care luptă pentru libertatea și viitorul său democratic. La zece ani de la ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia și de la instaurarea de către aceasta a unor regimuri proxy nerecunoscute în unele părți din Donbas și în al treilea an de invazie la scară largă a Ucrainei, cerem ca Federația Rusă să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare și echipamentele de pe teritoriul recunoscut internațional al Ucrainei. Rusia poate pune capăt acestui război astăzi”, se arată în declarația G7.

UPDATE Volodimir Zelenski a condamnat atacul de la Dnipro: „Condoleanțe familiilor și celor apropiați lor. Trebuie să înfrângem teroarea rusă. Aceasta nu este doar o necesitate a statului nostru, nu doar a ucrainenilor, este o necesitate globală. Rusia trebuie să răspundă pentru teroarea sa, iar fiecare rachetă, fiecare shahed trebuie să fie interceptată. Lumea poate garanta asta, partenerii au capacitățile necesare. Aceasta a fost demonstrat în special pe cerul Orientului Mijlociu, și trebuie să funcționeze și pe cerul Europei”.

UPDATE Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024”, a subliniat acesta.

UPDATE Ucraina i-a avertizat joi pe miniștrii de externe ai marilor puteri din Grupul celor șapte (G7) că trebuie să schimbe strategia dacă vor ca Kievul să reziste atacurilor aeriene rusești din ce în ce mai distructive. Miniștrii G7, reuniți pe insula Capri, au recunoscut necesitatea de a trimite mai multe sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat, de asemenea, la reuniunea G7 de joi, declarând înainte de începerea ei că Alianța caută în mod activ să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană cât mai repede posibil. `Lucrăm la posibilitatea de a (trimite) mai multe baterii Patriot în Ucraina. Suntem în dialog cu anumite țări specifice", a spus el. 

UPDATE Donald Trump cere Europei să „se mişte'” în cazul Ucrainei. Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se „mişte” şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina. „Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!”, a spus el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

02 mai 2024, ora 09:00

O rachetă balistică rusă a lovit miercuri seara târziu portul ucrainean Odesa, rănind cel puţin 13 persoane şi declanşând un incendiu de proporţii, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper pe Telegram, relatează Reuters. Imagini şi înregistrări video postate online arată flăcări la faţa locului şi nori mari de fum care se ridicau spre cer. Potrivit presei, ar fi fost vizat un depozit al Nova Poşta, o mare companie poştală şi de curierat. O înregistrare video arată momentul impactului cu resturi care zboară în interiorul instalaţiei.

Statele Unite ale Americii a acuzat Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând astfel Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice. Departamentul de Stat al SUA susține că nu a fost un incident izolat și că trupele rusești folosesc agentul chimic pentru a îndepărta forțele ucrainene de pe poziții fortificate și de a realiza progrese tactice pe câmpul de luptă, scrie HotNews.

UPDATE Oficialii ruși au prezentat în mod regulat posibilitatea ca Rusia să lovească membrii NATO ca răspuns la ajutorul și armele pe care le-au oferit Ucrainei în războiul în curs. Într-un interviu pentru ziarul german Bild, ministrul polonez de Externe Radosław Sikorski anunță previziuni sumbre, spunând că Varșovia ”nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia ne va ataca. Armata poloneză a declarat de-a lungul războiului că rachetele de croazieră ruse lansate în vestul Ucrainei au intrat în spațiul său aerian. Polonia „nu ar fi deloc surprinsă” dacă Rusia atacă, dar va pierde în cele din urmă, deoarece este mult mai slabă decât Occidentul”, a spus ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, potrivit ziare.com.

UPDATE Deși președintele rus Vladimir Putin s-a pregătit pentru un război fără sfârșit, amploarea pierderilor recente ale Rusiei, doar pentru victorii mărunte, și situația jenantă de a nu putea opri atacurile Kievului pe propriul teritoriu înseamnă că lui îi lipsește o rută evidentă spre victorie, scrie „Financial Times“.Chiar dacă Trump ar câștiga în noiembrie, acest lucru nu-i garantează lui Putin un deznodământ satisfăcător. Trump va vrea să vină cu un plan de pace propriu, dar, din ce scrie presa, Putin îi va găsi detaliile la fel de inacceptabile ca și Zelenski. După ce s-a lăudat public în ultimele șase luni că Rusia a preluat inițiativa în război, Putin e nevoit să analizeze acum posibilitatea ca sorții să favorizeze din nou Ucraina, conchide Financial Times, citat de Ziare.com.

UPDATE Politicienii spun că Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dar Rusia este slăbită de războiul din Ucraina și nu este în măsură să atace NATO, spun experții. În schimb, președintele rus vrea să slăbească și să submineze NATO din interior, cred analiștii, transmite Business Insider.

UPDATE Un atac cu dronă a avariat infrastructura energetică din regiunile rusești Oryol și Kursk, au anunțat miercuri seară oficialii ruși, notează The Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoyt, a anunțat în jurul orei locale 23:00 că un atac cu drone ucrainene a avariat liniile electrice din satul Ponyri, întrerupând alimentarea cu energie electrică a zonei. Câteva ore mai târziu, guvernatorul regiunii Oryol, Andrey Klychkov, a raportat că dronele doborâte au avariat instalații energetice în districtele Glazunovsky și Sverdlovsky. Ulterior, curentul electric a fost întrerupt într-o serie de gospodării.

UPDATE Pentru prima dată de la invazia rusă în Ucraina, la Cernăuţi, în vestul ţării, va fi amenajată o groapă comună pentru 16 soldaţi ai Forţelor Armate ale Ucrainei, care au fost ucişi într-un raid aerian, la 11 martie 2022, în Ludvinivka, în regiunea Kiev, relatează Ukrainskaia Pravda. Cu ajutorul experţilor ucraineni şi străini, au fost identificate 16 nume din cei 19 morţi din atacul din 2022. Rudele victimelor au decis să amenajeze o groapă comună, deoarece soldaţii au servit împreună în aceeaşi unitate a Forţelor Armate ale Ucrainei - Brigada a 10-a de asalt de munte „Edelweiss”. La groapa comună va fi instalat un copac simbolic cu ouă de Paşte. Consiliul oraşului Cernăuţi a transmis că oamenii pot aduce un ou de Paşte pictat, cu o panglică ataşată, pentru a-i onora pe cei căzuţi.

UPDATE Concomitent cu războiul din Ucraina, Moscova recurge la acțiuni ascunse care pot provoca mari probleme în țările din Europa. Un vecin NATO al Rusiei a acuzat Kremlinul de o mutare din umbră a lui Putin, care încalcă reglementările internaționale privind spațiul aerian. Un incident grav s-a produs în Estonia, care a fost supusă unor interferențe ale Rusiei care au dus la probleme cu semnalul GPS, afectând zborurile aeriene. Acest eveniment alertează Europa, privind un posibil război hibrid al Rusiei, cu repercusiuni periculoase.Astfel, compania Finnair a anunțat suspendarea temporară a zborurilor aeriene către Tartu, un oraș din estul Estoniei, pentru o lună, din cauza perturbărilor semnalelor GPS, care au împiedicat aterizarea a două avioane, potrivit Reuters, citat de Ziare.com.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina din februarie 2022, unele țări s-au poziționat diferit față de afacerile și legăturile cu Moscova. Sancțiunile occidentale au lovit economia Kremlinului, însă acum comerțul Turciei cu Rusia a căzut cu 33% după presiunea Statelor Unite, în primele trei luni ale anului 2024. Trezoreria SUA poate lovi băncile turcești cu sancțiuni secundare dacă acestea sunt implicate în exporturile folosite în războiul din Ucraina.Exporturile turcești către Rusia au scăzut la începutul anului 2024, sugerând că o represiune din SUA asupra comerțului cu mărfuri pe care Moscova le folosește în războiul său din Ucraina începe să dea roade, potrivit Financial Times.Exporturile din Turcia către Rusia au scăzut cu o treime în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, la 2,1 miliarde de dolari, conform calculelor bazate pe datele Institutului de Statistică din Turcia, potrivit Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 797: Atac la Odesa și planul lui Macron! Alertă: Rusia planifică un val de atacuri hibride în Moldova
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Șefa Procuraturii Anticorupție - invitata de astăzi a emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram