/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

20 aprilie 2024, ora 23:53

Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, deblocarea ajutorului militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme și pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei.

Ministerul rus al Apărării anunță, sâmbătă dimineața, că opt regiuni ale Federație Ruse, de la Belgorod și până la Moscova, au fost vizate de atacuri ucrainene cu drone, lovind cel puțin un depozit de carburant și mai multe substații de electricitate. Ulterior, mai multe zone au rămas fără curent și fără alimentare cu apă. Între timp, ISW evaluează că aeronavele ruse operează acum fără teamă pe linia frontului, deoarece ucrainenii nu mai au muniție anti-aeriană. Totodată, statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. 

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a afirmat sâmbătă, 20 aprilie, într-un comunicat, că adoptarea de către Camera Reprezentanţilor a proiectelor de lege privind ajutorul pentru Ucraina, Israel şi regiunea Indo-Pacific transmite un "mesaj clar" despre leadership-ul american în lume, scriu CNN și BBC. "Astăzi, membrii ambelor partide din Camera Reprezentanţilor au votat pentru a promova interesele noastre de securitate naţională şi pentru a trimite un mesaj clar cu privire la puterea leadership-ului american pe scena mondială. În acest punct critic de răscruce, ei s-au unit pentru a răspunde apelului istoriei, adoptând o legislaţie urgentă privind securitatea naţională pentru care am luptat luni de zile pentru a o asigura", a declarat Biden, în comunicatul emis de Casa Albă. "Îndemn Senatul să trimită rapid acest pachet de măsuri pe biroul meu, astfel încât să îl pot promulga şi să putem trimite rapid arme şi echipamente în Ucraina care să răspundă nevoilor urgente de pe câmpul de luptă", a precizat liderul american, potrivit Libertatea.

UPDATE Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat sâmbătă, 20 aprilie, de Camera Reprezentanţilor din SUA, "va salva mii şi mii de vieţi", a reacționat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski după acest vot "vital", relatează CNN, BBC și Agerpres. "Proiectul de lege privind ajutorul vital adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica răspândirea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta cele două naţiuni să devină mai puternice", a scris liderul ucrainean, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

UPDATE Un șir recent de accidente misterioase la fabricile de armament din SUA și Marea Britanie, care au produs arme și echipamente pentru forțele Kievului în războiul din Ucraina, a alimentat speculații pe rețelele de socializare cu privire la un posibil sabotaj rusesc, informează Newsweek.

UPDATE Slovacii nemulţumiţi de refuzul guvernului lor de a acorda ajutor militar Ucrainei în lupta cu invazia rusă au strâns în această săptămână aproape 2 milioane de euro, într-o încercare de a ajuta la furnizarea de muniţii Kievului, transmite Reuters.

UPDATE Ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor din SUA „va omorî şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”, susține Kremlinul, potrivit AFP.

UPDATE Rusia a întărit apărarea bazei sale navale a Flotei Mării Negre de la Novorossiysk, a declarat joi Ministerul britanic al Apărării într-o dispecerat de informații.

UPDATE SUA și-au adunat aproape întreaga flotă de bombardiere nucleare invizibile într-o masivă demonstrație de forță, în timp ce Orientul Mijlociu se află pe muchie de cuțit. B-2 Spirits - păstrate doar pentru "cele mai importante misiuni" - sunt "pregătite să execute un atac global oricând și oriunde", a avertizat US Air Force.

UPDATE Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un proiect de lege care permite transferul activelor rusești înghețate către Ucraina. După luni de negocieri, Ucraina ar putea primi aproape 60,8 miliarde de dolari în cadrul acestei proceduri. Proiectul de lege trebuie să fie aprobat și către de Senatul SUA. Această decizie marchează un moment crucial pentru Ucraina, care are nevoie disperată de asistență militară în timp ce se luptă să lupte împotriva invaziei Rusiei. Se așteaptă ca Senatul să adopte măsura în următoarele zile, înainte ca aceasta să devină lege să ajungă la președintele Joe Biden. Oficialii au declarat presei din SUA că unele dintre muniții ar putea ajunge în Ucraina într-o săptămână.

UPDATE Casa Albă se așteaptă ca livrarea de ajutoare militare americane către Ucraina să înceapă „imediat” după ce proiectul de lege cu finanțare suplimentară va fi aprobat de Congres, a anunțat în cadrul unui briefing la 19 aprilie secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre. Întrebată de jurnaliști cât de repede va începe Washingtonul să furnizeze Ucrainei ajutor militar după decizia Congresului, Jean-Pierre a spus: „Imediat”.  „Am spus în repetate rânduri că ucrainenii au pierdut teritorii din cauza inacțiunii Congresului. Suntem foarte recunoscători că Congresul avansează și pe  bază bipartinică. Vrem ca pachetul de ajutor să fie aprobat de Congres și de Senat și să ajungă pe biroul Președintelui. Iar el va semna acest ajutor imediat”, a adăugat Karin Jean-Pierre. De asemenea, ea a subliniat că Statele Unite nu pot permite dictatorului rus Vladimir Putin să-și atingă obiectivul de a prelua controlul asupra Ucrainei, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Apărarea antiaeriană a Rusiei a interceptat şi distrus 50 de drone ucrainene în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, 20 aprilie, respingând unul dintre cele mai mari astfel de atacuri asupra Rusiei de la izbucnirea conflictului din Ucraina, anunță Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

UPDATE Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viacheslav Gladkov, a anunţat astăzi că o femeie însărcinată a murit. Rusoaica a fost ucisă într-un bombardament al forţelor de la Kiev asupra satului Novaia Tavolzhanka, de la graniţa cu Ucraina, informează agenţia TASS, scrie Mediafax. „O femeie însărcinată care mergea pe stradă a suferit răni grave de la schije... Medicii au făcut tot posibilul să salveze mama şi copilul ei, dar, din păcate, femeia şi copilul ei nenăscut au murit”, a scris Gladkov pe Telegram.

UPDATE Ministerul rus al Apărării va înfiinţa un centru ştiinţific şi de producţie pentru drone şi „complexuri robotice”, a declarat sâmbătă ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, conform instituţiei pe care o conduce, relatează Reuters. Şoigu a făcut acest anunţ în timp ce inspecta un poligon de testare a armelor de foc şi a dronelor în districtul militar Moscova, a precizat Ministerul Apărării.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv, Vitali Kim, a raportat că, vineri seară, invadatorii ruși au tras asupra localităţii Soloceanki. O femeie a murit în timpul atacului, iar un băiat de 14 ani și un bărbat în vârstă au fost răniți, notează Rador.

UPDATE Factorii pro-ruși din Republica Moldova continuă să creeze condiții pentru a justifica o posibilă viitoare agresiune rusă în această țară, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat R. Moldova cu Ucraina și Armenia, făcând astfel o amenințare voalată, afirmă think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citat de HotNews.

UPDATE Capabilităţile ucrainene de apărare aeriană rămân limitate şi degradate, permiţând aeronavelor ruseşti să opereze liber şi să avanseze relativ rapid - fără ameninţări - în unele zone critice ale frontului: Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) scrie acest lucru pe site-ul său. Centrul de studii american citează în special misiunile de ieri ale aeronavelor ruseşti Su-25 şi Su-34 care – conform unor videoclipuri publicate de bloggeri militari ruşi – au zburat la joasă altitudine lângă Khasiv Yar, în regiunea Doneţk (est), lovind poziţii care să permită înaintarea trupelor în zonă. Bloggerii, comentează experţii think tank-ului, au lăudat aceste misiuni aeriene pentru că au permis trupelor ruse să avanseze relativ rapid în zonă, cel puţin de la sfârşitul lunii trecute, scrie Mediafax.

UPDATE Liderii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că au rămas fără muniție și că șansele ca Putin să cucerească Ucraina cresc în fiecare zi. Armata Kievului duce lipsă de muniție, iar în unele locuri deficitul artileriei în favoarea rușilor este de 10 la 1. Fără ajutor militar american trimis cât mai repede la Kiev, înfrângerea Ucrainei pare din ce în ce mai probabilă și ar putea lua mai multe forme, spun analiștii, potrivit Insider, citat de Digi24.

UPDATE Rusia și-a întărit apărarea flotei de la Marea Neagră și „și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk”, a remarcat Ministerul britanic al Apărării, într-o actualizare a informațiilor privind frontul din Ucraina. În acest sens, ministerul britanic face publice și imagini din satelit cu flota rusă, scrie Digi24.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a semnalat o potențială intenție a Rusiei de a ocupa orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, într-o viitoare operațiune ofensivă rusă semnificativă. Lavrov a declarat în timpul unui interviu radio că acesta “joacă un rol important în strategia președintelui Vladimir Putin de a stabili o zonă sanitară demilitarizată în Ucraina, pentru a proteja zonele de graniță ale Rusiei de atacurile ucrainene”. ISW arată că declarația lui Lavrov sugerează că Kremlinul va folosi probabil ideea unei “zone sanitare demilitarizate” pentru a justifica operațiunile ofensive rusești din ce în ce mai adânc pe teritoriul ucrainean și că această idee nu limitează Rusia în niciun fel de a ocupa întreaga Ucraină, scrie Biziday.

UPDATE Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, din cauza temerilor că Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale în SUA și „lasă Europa fără apărare”, scrie Ziare.com.

UPDATE Potrivit unei evaluări americane, China a crescut vânzările către Rusia de echipamente, microelectronice şi alte tehnologii pe care Moscova le foloseşte, la rândul său, pentru a produce rachete, tancuri, avioane şi alte armamente pentru a fi folosite în războiul împotriva Ucrainei. Doi înalţi oficiali ai administraţiei Biden, care au preferat să rămână anonimi, au declarat că, începând cu 2023, aproximativ 90% din microelectronica rusă provine din China, pe care Rusia a folosit-o pentru a produce rachete, tancuri şi avioane. Aproape 70% din importurile de echipamente de aproximativ 900 de milioane de dolari ale Rusiei în ultimul trimestru al anului 2023 au venit din China. China şi Rusia au lucrat, de asemenea, pentru a produce în comun vehicule aeriene fără pilot în Rusia, iar companiile chineze probabil furnizează Rusiei nitroceluloză utilizată în producţia de muniţie, au spus oficialii. Companiile chineze Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. şi Hikvision furnizează componente optice pentru a fi utilizate în tancurile şi vehiculele blindate ruseşti, scrie Mediafax.

UPDATE SUA se pregătesc să voteze astăzi, într-o sesiune rară de sâmbătă, pentru aprobarea unui pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi Israel, precum şi situaţia umanitară din Gaza şi alţi aliaţi ai Statelor Unite, notează Mediafax.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz.

UPDATE Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul public, citat de agenţia MTI, conform Agerpres.

UPDATE Un atac rusesc cu rachete a avariat infrastructura portuară din regiunea ucraineană Odesa, în sudul țării, a anunțat guvernatorul regiunii. O persoană a fost rănită, a adăugat oficialul. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, într-o postare pe X, că Rusia a lovit vineri două terminale de export de alimente din portul ucrainean Pivdennii (situat la aproximativ 20 km est de Odesa). Unul dintre aceste terminale este deținut de o companie din Singapore, spune Zelenski, precizând că au fost distruse produse agricole destinate țărilor asiatice și africane.

UPDATE Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. „NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat el.

UPDATE Guvernatorul regiunii Smolensk, din vestul Rusiei, a afirmat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit peste noapte un depozit de combustibil, incendiindu-l, iar un atac asupra centrului regional a fost respins. Guvernatorul, Vasili Anokhin, a scris pe contul său de Telegram că drona a atacat instalația de combustibil-energie din regiunea Kardym la ora 2.00 dimineața, lovind un rezervor cu combustibil și lubrifianți petrolieri. Pompierii se luptă cu flăcările, a adăugat el. Pe rețelele de socializare au apărut imagini neverificate ce ar arăta incendiul de acolo.

UPDATE Ucraina și partenerii săi internaționali au discutat despre posibilitatea de a grupa viitoarele încasări din activele rusești înghețate pentru a susține vânzările de obligațiuni ale națiunii devastate de război, a declarat vineri șeful băncii centrale ucrainene, Andriy Pyshnyi, potrivit Reuters.

UPDATE Ambasada americană la Moscova a anunţat că ambasadorul Lynne Tracy s-a întâlnit în închisoare cu Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal care este reţinut de peste un an sub acuzaţia de spionaj. „În ciuda aşteptării continue pentru începerea procesului, Evan rămâne în stare bună, încurajat de mesajele continue de sprijin”, a spus ambasada. WSJ a raportat că înalţi oficiali ruşi au recunoscut recent că guvernul a folosit un canal confidenţial pentru a discuta despre schimburile de prizonieri cu guvernul SUA, care l-ar fi putut include pe Gershkovich, scrie Mediafax.

UPDATE Semion Eremin, corespondent de război al Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu dronă în sud-estul Ucrainei, a anunțat cotidianul rusesc vineri.

UPDATE Forţele ruse au atacat Ucraina aseară cu trei rachete balistice Iskander-M, două rachete ghidate antiaeriene S-300/S-400 şi două rachete Kh-59/Kh-69: Forţele Aeriene au anunţat acest lucru la Telegram Kiev, subliniind că apărarea aeriană ucraineană a doborât cele două rachete Kh-59/Kh-69 şi trei drone de recunoaştere (două Orlan-10 şi una Supercam). Cele două rachete ghidate S-300/S-400 au venit din regiunea Belgorod a Rusiei, în timp ce cele două Kh-59/Kh-69 au fost lansate din Marea Neagră, potrivit Mediafax.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Ivan Fedorov, a raportat că, sâmbătă dimineaţă, invadatorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii industriale din centrul regional. Potrivit lui Fedorov, nu s-au înregistrat victime în urma bombardamentelor inamice. „Forțele teroriste ruse au atacat, din nou, infrastructura industrială din Zaporijjia, folosind rachete” – a transmis oficialul, scrie Rador.

UPDATE Zelenski le-a spus membrilor NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare aeriană Patriot sau alte sisteme de apărare aeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești, îndemnându-i să își intensifice asistența militară pentru Kiev. Într-un discurs emoționant prin legătură video la Consiliul NATO-Ucraina, liderul ucrainean a descris nivelul actual al ajutorului extern ca fiind "foarte limitat" și a declarat că Israelul nu a fost lăsat să se descurce singur în timpul atacului aerian masiv al Iranului de sâmbătă

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
Dragalin susține că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie. „I-am rugat să rămână și încă mai sunt la PA”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și atac chimic! Macron e îngrijorat de soarta Moldovei
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”
Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina: „Ce securitate va mai fi pentru România, R. Moldova?”
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște
Săptămâna Patimilor: Ce trebuie să faci în Vinerea Mare, înainte de Paște

Prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania după 24 de ani: Macron va fi elogiat cu Premiul Pacea Westfalică

missing
03 mai 2024, ora 16:01

Vizita de stat a preşedintelui Emmanuel Macron în Germania, între 26 şi 28 mai, va fi plasată în special sub semnul cooperării europene, cu etape planificate la Berlin, Dresda şi Münster, a indicat joi preşedinţia germană, liderul de la Elysee urmând a fi singurul invitat străin la aniversarea a 75 de ani de la înființarea Republicii Federale Germania înainte de a fi elogiat cu Premiul Pacea Westfalică, transmite Calea Europeană.

Această vizită, prima pentru un preşedinte francez în ultimii 24 de ani, va avea loc cu puţin timp înainte de alegerile europene în cele 27 de ţări ale UE, din 6 până în 9 iunie, şi de startul Campionatului European de fotbal din Germania.

Preşedintele francez se întâlneşte regulat cu cancelarul german, Olaf Scholz, la Paris sau la Berlin, în timp ce această vizită de stat, cea mai importantă din ierarhia protocolară, este organizată de şeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, subliniază AFP.

Emmanuel şi Brigitte Macron vor fi primiţi mai întâi cu onoruri militare la Palatul Bellevue din Berlin, reşedinţa preşedintelui german, înainte de a asista la o “sărbătoare a democraţiei” cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la semnarea Legii fundamentale germane şi a 35 de ani de la revoluţia paşnică din 1989 care a avut ca rezultat reunificarea ţării.

Preşedintele Macron va fi singurul invitat străin la aniversarea înfiinţării Republicii Federale Germania, aşa cum a dorit preşedintele Steinmeier pentru „a sublinia valoarea unică a prieteniei franco-germane”.

Cu tot caracterul ei fastuos şi simbolic, această vizită de stat ar urma să contribuie la stimularea înţelegerii franco-germane, care se confruntă cu fricţiuni regulate de peste un an.

Iniţial, era programată să aibă loc în iulie 2023, dar revoltele din Franţa după moartea tânărului Nahel, ucis de un poliţist în timpul unui control rutier, l-au determinat pe Emmanuel Macron să amâne această călătorie în Germania.

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru stăpânirea bisericilor - sâmbătă, de la 19:45, doar la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt
/VIDEO/ Îmbulzeală la Piața Centrală. Creștinii care țin postul au format cozi pentru a cumpăra pește proaspăt

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram