/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

27 aprilie 2024, ora 18:05

Noapte de coșmar în Ucraina. O alertă de raid aerian a fost emisă în toată țara vecină, iar mai multe explozii au fost raportate, după multiple atacuri ale Rusiei. Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa de la Kiev. Între timp, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea împotriva loviturilor ruseşti, adăugând că pauza în finanţarea americană a ajutat Moscova să preia iniţiativa, notează Mediafax. Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania.

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina, în timp ce Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congresul american, relatează AFP. Dacă Ucraina va cădea pe câmpul de luptă, Republica Moldova va fi următoarea țintă a Rusiei, notează publicația americană Washington Post (WP), referindu-se la declarațiile ministrului de Externe de la Chișină, Mihai Popșoi. „Putin are ambiții imperialiste; el nu neagă acest lucru. El vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică”, afirmă Mihai Popșoi, avertizând că „toate democrațiile vor avea probleme” dacă Rusia nu va fi oprită în Ucraina.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor de informații ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie, în timp ce un oficial occidental susţine că armata Rusiei rămâne ineficientă și nu va „copleși" Ucraina, arată o analiză Financial Times.

UPDATE Rusia a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă un ”atac masiv” împotriva unor structuri energetice în trei regiuni din Ucraina, soldat cu cel puţin doi morţi, anunţă armata ucraineană şi autorităţile. Patru centrale termice au fost ”grav avariate”, potrivit operatorului privat DTEK, relatează AFP.

UPDATE Ministrul adjunct rus al Apărării, Timur Ivanov, care a fost arestat pentru luare de mită, și fosta sa soție Svetlana Zaharova locuiau în conacul de pe moșia Prințesei Sofia Volkonskaia din Moscova. Cei doi au o avere uriașă, multe detalii despre aceasta fiind dezvăluite de Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi, scrie Digi24.

UPDATE Avioane de luptă rusești cu 6 tone de armament s eaflă deasupra Mării Negre. Ele oferă protecție navelor comerciale rusești, dar și navelor care se află ancorate în porturile Rusiei, scrie Newsweek.

UPDATE Preşedintele Zelenski şi-a reînnoit apelul către aliaţi de a furniza ţării sale mai multe sisteme de apărare antiaeriană, după ce un bombardament rusesc susţinut noaptea trecută a provocat daune considerabile infrastructurii energetice. Liderul de la Kiev a cerut aliaţilor să întreprindă „acţiuni decisive”, spunând că lumea poate doborî orice rachetă şi dronă lansate de „teroriştii ruşi”, notează Rador.

UPDATE Administraţia de la Moscova poate răspunde oricărei confiscări de către autorităţile americane a rezervelor valutare ruseşti înghețate din Occident prin confiscarea activelor, inclusiv a proprietăților și numerarului cetățenilor și investitorilor americani din Rusia, a declarat sâmbătă Dmitri Medvedev, scrie Rador.

UPDATE Într-un discurs ținut joi la Sorbona, Președintele francez Emmanuel Macron a spus că umbrela de securitate americană este un lucru al trecutului și că Europa trebuie să-și construiască propria strategie de apărare credibilă dacă vrea să supraviețuiască, relatează Bloomberg.

UPDATE Rusia a atacat sâmbătă instalații energetice ucrainene în trei regiuni, deteriorând echipamente și rănind cel puțin un muncitor, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, citat de Reuters, informează Mediafax.

UPDATE Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a inspectat liniile de apărare fortificate din apropierea graniței de stat, în regiunea Volin. „Astăzi (sâmbătă, n .r.), lucrăm în regiunea Volin. M-am familiarizat cu procesul de construcție a fortificaţiilor în apropierea graniței de stat” – a scris premierul pe Facebook, potrivit Rador.

UPDATE Drone ucrainene au lovit două rafinării de petrol ruseşti şi un aerodrom militar, într-un atac nocturn de mare anvergură, a declarat sâmbătă pentru AFP o sursă din apărarea ucraineană, potrivit News.ro. Ucraina a lovit ”instalaţii tehnologice-cheie” în două rafinării în regiunea Krasnodar (sud). Autorităţile ruse au anunţat anterior un incendiu la o rafinărie în oraşul Slaviansk-pe-Kuban, scrie G4media.

UPDATE Rusia depune toate eforturile pentru a-și reface și reface rapid armata, astfel agresiunea împotriva Ucrainei este o problemă internațională, iar partenerii Kievului trebuie să acționeze imediat. Generalul Charles Brown, șeful Statului Major Întrunit al SUA, a declarat acest lucru după reuniunea de la Ramstein din 26 aprilie.  „Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și lupta Ucrainei pentru suveranitate este o problemă de importanță internațională, o provocare directă la adresa securității globale, precum și a securității NATO și a Statelor Unite”, a accentuat Brown, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut vineri, 26 aprilie, schimbări în conducerea armatei ucrainene. Oleksandr Yakovets a condus Forțele de Sprijin ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Zelenski a semnat un decret privind demiterea sa din acest post, scrie Știripesurse.

UPDATE SUA vor furniza Ucrainei rachete Patriot suplimentare pentru sistemele sale de apărare aeriană, ca parte a unui pachet masiv de ajutor suplimentar de 6 miliarde de dolari, a anunțat vineri secretarul Apărării, Lloyd Austin, informează Associated Press (AP). Șeful Pentagonului însă lansează un avertisment ferm pentru țările aliate Ucrainei: „Ne-aș avertiza pe toți în ceea ce privește transformarea Patriot în glonțul de argint.” Avertismentul acestuia apare în contextul în care forțele armate ucrainene au fost nevoite să-și retragă de pe front tancurile ABRAMS livrate de SUA, totul din cauza dronelor rusești, notează Știripesurse. 

UPDATE Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 21 din cele 34 de rachete rusești lansate în timpul unui atac desfășurat în cursul nopții, a declarat sâmbătă comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuk, transmite Reuters. Mykola Oleșciuk a declarat că avioanele de luptă ucrainene, unitățile de rachete de apărare aeriană, grupurile mobile de foc și mijloacele de război radioelectronic au fost implicate în respingerea atacurilor cu rachete rusești.

UPDATE În noaptea de 27 aprilie, Rusia a atacat patru centrale termice ale DTEK, cel mai mare investitor privat din industria energetică a țării, relatează Ukrainska Pravda. „Inamicul a bombardat din nou masiv instalațiile energetice din Ucraina. În această noapte, în urma atacului, patru centrale termice ale DTEK au fost avariate. Potrivit informațiilor preliminare, din păcate, există victime. Noi oferim toată asistența necesară”, a transmis compania, adăugând că echipamentele au suferit avarii grave, notează Libertatea.

UPDATE Rusia a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul rus al Apărării, relatează AFP. Ministerul precizează că 66 dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii Krasnodar, iar celelalte două deasupra Peninsulei Crimeea. Aautoritățile ruse au mai anunțat că la rafinăria de petrol din Slaviansk a izbucnit un incendiu.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că Washingtonul va acționa dacă China nu încetează să furnizeze Rusiei articole folosite în atacul său asupra Ucrainei, scrie BBC. Vorbind pentru BBC la Beijing, înaltul diplomat american a declarat că le-a spus clar omologilor săi că aceștia „ajută la alimentarea celei mai mari amenințări” la adresa securității europene de la Războiul Rece încoace. El nu a spus ce măsuri sunt pregătite să ia SUA. Dar Blinken a ținut să sublinieze că s-au făcut progrese în anumite domenii. El a lăudat Beijingul pentru eforturile depuse în vederea opririi livrărilor de fentanil în SUA.

UPDATE Rusia și aliații săi din Asia ar trebui să extindă exercițiile militare comune, deoarece se confruntă cu o amenințare directă din cauza încercărilor Statelor Unite de a-și extinde influența de securitate în regiune, a declarat vineri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit Digi24.

UPDATE CIA, Biroul Directorului de Informații Naționale din SUA și divizia de informații a Departamentului de Stat au ajuns la concluzia că președintele rus Vladimir Putin nu a dat ordin de ucidere a liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi, scrie The Wall Street Journal. Evaluarea agențiilor de informații americane, potrivit surselor WSJ, se bazează atât pe informații clasificate, cât și pe o analiză a faptelor cunoscute public, inclusiv momentul morții lui Navalnîi și consecințele pentru campania electorală a lui Vladimir Putin.

UPDATE Aprobarea ajutorului SUA pentru Ucraina – așteptată de mult timp și inutil controversată – este o etapă majoră în contextul actual, consideră Eugene Rumer, fost ofițer de informații pentru Rusia și Eurasia la Consiliul Național de Informații al SUA, membru senior și director al Programului Carnegie Rusia și Eurasia.

UPDATE Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu.@Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

UPDATE Ultimele vești de pe frontul ucrainean au fost mai degrabă sumbre, vorbind despre dezavantajul Kievului în materie de arme și forță de luptă și despre așteptatul asalt al Rusiei. Experții și oficialii citați de Financial Times cred însă că, deocamdată, Rusia nu are un avantaj major la niciun capitol și că ofensiva ce ar putea începe în mai sau iunie nu va oferi Moscovei un progres serios pe câmpul de luptă.

UPDATE Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP, potrivit news.ro. Infrastructura feroviară este deosebit de vitală în Ucraina, atât în transportul pasagerilor şi comerţ, cât şi armatei, deoarece de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, întregul trafic aerian civil este paralizat.

UPDATE Tergiversarea ajutorului SUA pentru Ucraina ascunde un conflict din interiorul Partidului Republican între „trumpiștii” cu vederi pro-ruse și cei care cred că sprijinul ucrainenilor face parte din lupta împotriva „axei răului” Rusia-Iran-China, susține experta în securitate Iulia Joja, potrivit Adevărul.

UPDATE Forțele ucrainene au fost nevoite să renunțe pentru moment la utilizarea de tancuri Abrams în lupta sa împotriva Rusiei, după ce rușii au folosit drone ieftine pentru a neutraliza cel puțin cinci dintre temutele (și costisitoarele) blindate furnizate de către Statele Unite. Experții consideră că mișcarea va complica eforturile armatei lui Volodimir Zelenski pe câmpul de luptă, reaprinzând discuția despre rolul tancurilor în conflictele moderne, după ce utilizarea pe scară largă a dronelor face ca blindatele să fie relativ ușor de detectat și atacat, scrie G4media.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum Parlamentul European presează un stat neutru de pe continent, Austria să ia măsuri ca banca sa, Raiffeisen care este prezentă în Rusia, dar și în România, să părăsească Moscova, scrie Știripesurse.

UPDATE Războiul fals al Europei cu China s-a sfârșit. După ani de zile în care și-a îmbunătățit arsenalul pentru a purta un adevărat război comercial, Europa arată acum că este dispusă să se poarte dur cu China, scrie Politico.

UPDATE Franța se confruntă cu o pierdere a credibilității și a influenței în cadrul Uniunii Europene, situație care conduce la o anumită izolare a Parisului, ceea ce îl forțează pe președintele Emmanuel Macron, constrâns de factori politici și economici, să caute soluții pentru a menține spațiul de manevră într-un context internațional mai dur, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au fugit din țară, iar în prezent procesul nu s-a terminat. Unii din concetățenii lui Putin continuă să plece chiar la 10.000 de kilometri distanță, tocmai în Mexic. Însă, Statele Unite au făcut presiuni asupra Turciei, o țară NATO să-i blocheze aici și să le refuze accesul la bordul avioanelor Turkish Airlines spre continentul America.Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a acuzat Statele Unite că exercită presiuni asupra companiei aeriene naționale a Turciei pentru a le interzice cetățenilor ruși zborurile către Mexic, notează Ziare.com.

UPDATE După câteva luni de tergiversări, Congresul SUA a aprobat marți ajutorul destinat luptei Ucrainei împotriva agresiunii militare rusești. Dar scopurile expansioniste ale lui Vladimir Putin nu se opresc în această țară. În Republica Moldova, situată între o Ucraină greu încercată și România, interferența Rusiei este în creștere. Și, potrivit ministrului de externe Mihai Popșoi, fără mai mult ajutor occidental, acest mic stat european ar putea cădea sub controlul Moscovei, comentează jurnalistul american Josh Rogin într-un articol de opinie publicat în The Washington Post.

UPDATE Pentru prima dată de la începerea conflictului, Washingtonul a trimis Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, iar Ucraina poate cuceri Crimeea, o regiune strategică în războiul contra Moscovei.Forțele ucrainene vor putea folosi un sistem de rachete cu rază lungă de acțiune recent livrat și râvnit pentru a viza mai eficient forțele ruse din Crimeea ocupată, au declarat joi oficiali înalți ai Pentagonului, scrie New York Times, potrivit Ziare.com.

UPDATE Armamentul occidental donat Ucrainei – muniţie de artilerie şi apărare aeriană – sunt livrate în cel mai mare secret din ţări vecine, mai ales din Polonia. Şeful transportului de călători de la Ukrzaliznîţia, Oleksandr Perţovski, a declarat pentru AFP că a constatat ”o creştere a atacurilor asupra infrastructurii feroviare”. ”Constatăm că atacurile vizează logistica feroviară şi ating în esenţă instalaţii civile”, a declarat el. ”Ei desfăşoară atacuri orbeşte asupa gărilor. Este un mod foarte primitiv de a o face”, notează Money.

UPDATE Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider.

UPDATE Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunţat vineri un nou ajutor militar – în valoare de şase miliarde de dolari – destinat Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierea livrărilor americane către Kiev, după luni de impas în Congres, relatează AFP. Pachetul include rachete de tip Patriot, scrie The Associated Press, conform News.ro.

UPDATE Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Cu toate acestea, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, datorită asistenței americane, Ucraina ar putea fi capabilă să expună deficiențele armatei ruse, care încearcă să distrugă Ucraina cu muniție de proastă calitate și cu o armată numeroasă, dar slab antrenată, relatează Financial Times."Ajutorul nu va anula câștigurile Rusiei din acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și ar putea fi folosit pentru a încetini sau opri avansul rusesc", a declarat Dara Massicotte, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă, scrie Ziare.com.

UPDATE Ben Wallace profețește o baie de sânge în Ucraina, în cazul unui război înghețat. Fostul ministru al apărării britanic a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele acestui conflict cu Rusia, relatează dpa, potrivit Agerpres. Ideea "îngheţării" războiului din Ucraina a fost avansată recent de un membru de frunte al partidului social-democrat, la guvernare în Germania. "În 2014 au îngheţat conflictul şi Ucraina a avut 18.000 de soldaţi ucişi pe linia frontului între 2014 şi invazie", a declarat joi Wallace într-un interviu pentru dpa.

UPDATE Un jurnalist al ediţiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzaţii de răspândire de "informaţii false" despre armata rusă, respectiv despre cazul civililor ucişi în oraşul ucrainean Bucea, a anunţat vineri această revistă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

UPDATE Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi bătut la cap cu cunoștințele sale istorice. Dar el este unul dintre cei mai puternici oameni de pe Pământ. El conduce de unul singur, fără niciun fel de control și echilibru, o țară imensă, comandând armate și chiar arme nucleare. Ceea ce gândește el despre lume și modul în care o vede este cel mai important factor determinant pentru ceea ce se întâmplă pe planetă.Oamenii ca el nu reacționează la realitate, ci la percepția pe care o au despre ea. Dacă, așa cum au făcut bolșevicii după ce au preluat puterea, te aștepți să fii atacat, atunci începi să te pregătești de război. Nu doar un război defensiv, ci și unul agresiv, care va izbucni inevitabil în cele din urmă, indiferent de nivelul real al amenințării. Percepția devine realitate, scrie în The Moscow Times, Leonid Gozman, psiholog și politician rus de opoziție, potrivit Ziare.com.

UPDATE Coaliţia internaţională pentru deminarea Ucrainei, coordonată de Lituania şi care implică 22 de ţări NATO, intenţionează să antreneze şi să echipeze aproximativ 3.200 de soldaţi ucraineni în acest an, pentru a desfăşura operaţiuni de curăţare a câmpurilor de mine în ţară, scrie Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la Beijing că Rusia s-ar chinui în Ucraina dacă nu ar avea sprijinul Chinei. Diplomatul american s-a referit la componentele pe care rușii le folosesc pentru a fabrica arme. Blinken face vineri o vizită în China, relatează Mediafax.

UPDATE Miniştrii apărării francez şi german au semnat vineri la Paris un proiect comun de armament în valoare de mai multe miliarde de euro, ce include dezvoltarea unui tanc de luptă de viitoare generaţie, relatează dpa, relatează Agerpres.

UPDATE Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a amânat vizita pe care ar fi urmat să o efectueze pe 9 mai la Casa Albă, au declarat o sursă familiară cu situația și un oficial turc, vineri, pentru Reuters.

UPDATE Fostul comandant suprem al forțelor NATO în Europa, Wesley Clark, a publicat o „notă pentru președintele SUA”, în care subliniază cele mai presante probleme mondiale, precum și amenințările la adresa conducerii Statelor Unite în lume și modalitățile de a le ține sub control. Documentul este publicat pe site-ul Atlantic Council, notează Adevărul.

UPDATE Rusia vrea să interzică „mișcarea separatistă anti-rusă”, definită vag ca organizație „extremistă”, a declarat vineri Ministerul Justiției, relatează The Moscow Times. Cu toate acestea, OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, spune că nu a reușit să găsească o organizație oficială intitulată „Mișcarea separatistă anti-rusă”, în timp ce observatorii politici consideră că un astfel de demers ar putea duce la noi represiuni masive, potrivit HotNews.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit joi Congresului american pentru aprobarea asistenței militare în valoare de 61 de miliarde de dolari și le-a transmis aleșilor de la Washington care au votat împotrivă că „tot ajutorul SUA va merge pe câmpul de luptă”, relatează news.ro. Într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News, Volodimir Zelenski a ținut să se adreseze congresemenilor americani care au votat împotriva acestui ajutor propus de președintele american Joe Biden. „Ei trebuie să ştie că aceşti bani merg înainte de toate în industria americană de apărare, care va primi zeci de miliarde de dolari. Să fiţi siguri că totul merge pe câmpul de luptă, pentru a susţine armata ucraineană, dar şi pentru a apăra democraţia în lume”, a declarat șeful statului ucrainean. „Nu avem secrete” faţă de SUA, a subliniat Zelesnki, care pledează în favoarea „transparenţei” Ucrainei faţă de partenerii săi. Liderul de la Kiev face aceste declaraţii în contextul în care corupţia este considerată un flagel endemic în Ucraina.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
/VIDEO/ De la bucătar, la meșter popular: Povestea tânărului de la Tănătari care dă o viață nouă lemnului. „A fost o provocare”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid
Cheia protecției împotriva hackerilor: Cât de sigură este parola ta în 2024
Cheia protecției împotriva hackerilor: Cât de sigură este parola ta în 2024
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”
/VIDEO/ Când a plâns ultima dată? Maia Sandu, pentru Iuri Dudi: „Avem jurnaliști care filmează pe linia frontului”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 804: „Cadou” pentru Putin, amenințare atomică și sportiv ucis! Zelenski cere arme livrate rapid

07 mai 2024, ora 23:27

​Președintele Vladimir Putin a depus jurământul marți, în cadrul unei ceremonii fastuoase la Kremlin, începând un al cincilea mandat cu mai multă putere ca niciodată și într-un moment în care Rusia pare tot mai sigură de victoria pe frontul din Ucraina. Ajuns la 71 de ani, liderul de la Kremlin conduce țara de la începutul secolului și și-a asigurat un nou mandat de șase ani în martie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale lipsite de orice opoziție, scriu AFP și Reuters. Ceremonia a fost boicotată de SUA şi de multe ţări ale Uniunii Europene din cauza războiului din Ucraina. Opozanta rusă Iulia Navalnaia l-a numit marți, 7 mai, pe președintele Vladimir Putin „mincinos, hoț (și) criminal”, înainte de învestirea liderului de la Kremlin pentru un al cincilea mandat.

Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un ritm mai rapid de livrare a armelor promise de Occident. Totodată, Ucraina susține că a dejucat un complot rusesc pentru asasinarea lui Zelenski. Agenți ruși FSB se infiltraseră în serviciul ucrainean de pază de stat. Complotul a fost descris de un oficial ucrainean drept „cadou pentru Putin înainte de inaugurare”. Kievul va folosi acest an pentru a epuiza armata rusă și a crește șansele de succes ale unei ofensive ucrainene în 2025, crede istoricul Armand Goșu. Următoarele trei sau chiar patru luni ar putea fi dramatice, dar este puțin probabil că Rusia va putea obține și altceva decât victorii tactice, chiar dacă ucrainenii au întârziat construirea fortificațiilor și consolidarea liniilor de apărare. Armata rusă are pierderi uriașe, arsenalul ei este epuizat. Chiar și pentru cei mai pesimiști comentatori occidentali, acest lucru o să devină evident cu ocazia ofensivei din vară.

UPDATE Serviciul ucrainean de securitate de stat SBU a declarat că a prins agenți ruși în cadrul serviciului ucrainean de pază de stat care plănuiau asasinarea președintelui și a altor oficiali guvernamentali de rang înalt, relatează Reuters. „Contraspionajul și anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de eliminare a președintelui Ucrainei și a altor reprezentanți ai conducerii militare și politice de vârf”, a declarat SBU pe Telegram. Șeful SBU, Vasyl Malyuk, a descris complotul ca fiind un „cadou pentru Putin înainte de inaugurare”. SBU a declarat că doi suspecți au fost reținuți după ce o anchetă a documentat treptat presupusele lor acțiuni criminale, potrivit G4media.

UPDATE Șefa Comisiei Europene i-a cerut liderului chinez să îşi folosească influența asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a opri războiul din Ucraina. "Suntem de acord că Europa și China au un interes comun în ceea ce privește pacea și securitatea. Contăm pe China să își folosească toată influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei", a afirmat von der Leyen.

UPDATE Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, în fața organizației mondiale de supraveghere a armelor chimice de la Haga, că au folosit toxine interzise pe câmpul de luptă, a anunțat marți organizația, citată de The Guardian.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin ar putea propune marți premierul care va conduce viitorul guvern, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Reuters. Potrivit Constituției din Rusia, executivul trebuie să demisioneze la începutul unui nou mandat prezidențial, iar președintele va propune Parlamentului un nou prim-ministru, notează Hotnews. Actualul premier este Mihail Mișustin, pe care Putin ar putea să-l nominalizeze din nou.

UPDATE În ultimele 24 de ore rușii au atacat în șapte sectoare ale frontului, cele mai multe operațiuni fiind înregistrate la Avdiivka și Bahmut. În total 97 de lupte s-au dat în intervalul menționat pe toată linia frontului, a anunțat marți dimineață Statul Major al armatei ucrainene. Peste 120 de localități din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă, potrivit Spotmedia.

UPDATE Vladimir Putin a depus oficial jurământul în calitate de preşedinte al Rusiei, marcând începutul celui de-al cincilea mandat al său, scrie Mediafax. Liderul de la Kremlin şi-a început discursul mulţumind naţiunii pentru sprijinul acordat şi armatei care luptă în războiul său din Ucraina. "Aş dori să le mulţumesc participanţilor la operaţiunea militară specială, aş dori să le mulţumesc tuturor celor care luptă pentru patria noastră", spune el, potrivit Sky News. "Văd înţelegerea profundă a rolului nostru istoric de a ne apăra alegerea, de a ne apăra libertatea şi de a apăra interesele naţionale ale Rusiei.  "Vom trece prin această perioadă dificilă şi vom avea succes", spune el. 

UPDATE Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru demiterea unei profesoare din cauza mai multor fotografii postate pe reţele sociale, inclusiv unele în care apărea în postură apropiată cu alte femei, informează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Bătălia pentru Ceasiv Iar continuă însă forțele ucrainene par să fi stabilizat frontul pe fondul sosirii ajutoarelor occidentale. Rușii continuă loviturile aeriene asupra Ucrainei vizând în special obiective de infrastructură energetică, scrie Știripesurse.

UPDATE „Ţara noastră este condusă de un mincinos, un hoţ, un asasin, dar se va termina inevitabil”, a declarat Iulia Navalnaia, din exil, într-un mesaj video publicat pe reţelele sociale. „Cu el la timonă, ţara noastră nu va avea nici pace, nici dezvoltare, nici libertate”, a adăugat ea, referindu-se la războiul declanşat de armata rusă în Ucraina. „Acest război este sângeros şi nebunesc şi nimeni nu îl vrea, cu excepţia lui Putin”, a afirmat Iulia Navalnaia. „Promisiunile sale nu sunt numai lipsite de sens, sunt înşelătoare. Durează de 25 de ani. Va fi la fel şi de această dată”, a spus opozanta în acest mesaj video de circa şase minute. „În fiecare dintre mandatele sale situaţia nu face decât să se înrăutăţească şi este înspăimântător să ne imaginăm ce se va întâmpla atât timp cât Putin va fi la putere”, a mai spus Iulia Navalnaia, făcând referire la „sutele de deţinuţi politici din Rusia care îndură condiţii inumane”. „Trebuie să veghem ca nimeni în lume să nu-l creadă pe Putin, nici în Rusia, nici în străinătate”, a mai spus Navalnaia.

UPDATE Sergentul Gordon Black, care fusese cantonat în Coreea de Sud, a călătorit în Rusia pe cont propriu, fără acceptul superiorilor, cu scopul de a-și vedea iubita rusoaică și a fost arestat preventiv, joi, 2 mai, sub acuzația de furt, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei americane, Cynthia O. Smith, într-un comunicat preluat de NBC.

UPDATE Beijingul susţine o conferinţă de pace privind războiul din Ucraina care să aibă o participare egală a tuturor părţilor, a declarat ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA, publicat marţi, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Forţele ruse au lovit 11 comunităţi din regiunea Sumy, în nord-estul Ucrainei, în 31 de atacuri separate pe parcursul zilei, a raportat administraţia regională la 6 mai, potrivit Mediafax. Administraţia regională a confirmat că atacul rusesc asupra comunităţii Krasnopillia, mai devreme în cursul zilei, a provocat rănirea a trei persoane.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un ritm mai rapid de livrare a armelor promise de Occident în mesajul său video de luni, relatează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia nu mai foloseşte Podul Crimeii pentru a aproviziona liniile de front. Podul, numit şi Podul Kerch, face legătura între Rusia continentală şi peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, şi a fost mult timp o rută de aprovizionare crucială pentru armata rusă din Ucraina, potrivit Mediafax.

UPDATE Rușii au inventat că Statele Unite ar fi în contact cu fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, cu primarul Kievului, Vitali Kliciko, cu șeful Oficiului prezidențial, Andrii Yermak, și cu fostul comandant-șef al Forțelor Armate, Valerii Zalujnyi, în legătură cu posibila înlocuire a lui Volodymyr Zelenski din funcția de președinte. Propagandiștii ruși au venit cu un nou fals potrivit căruia Statele Unite caută o alternativă lui Volodimir Zelenski în funcția de Președinte al Ucrainei. Pentru a fi „convingător”, această operațiune informațional-psihologică este răspândită cu referire la biroul de presă al Serviciului rus de informații externe, scrie Libertatea Cuvântului.

UPDATE Rafinăria petrolieră Tuapse a Rosneft şi-a reluat activitatea de prelucrare după ce a fost avariată în urma unui atac cu dronă în ianuarie. Se pare că reparaţiile au fost finalizate la unitatea primară de rafinare a petrolului a instalaţiei la sfârşitul lunii aprilie, potrivit Mediafax.

UPDATE Anunțul Kremlinului privind manevre militare cu arme nucleare tactice face parte din campania de “control reflexiv”, un element-cheie al setului de instrumente de război hibrid al Rusiei și care vizează modificarea modului de luare a deciziilor occidentale, prin folosirea de amenințări nucleare și manipulări diplomatice, afirmă analiștii de la prestigiosul Institut pentru Studiul Războiului (ISW), citați de Pravda. Controlul reflexiv este o tactică care modelează un adversar prin retorică și operațiuni de informare țintite, astfel încât adversarul să întreprindă în mod voluntar acțiuni care să avantajeze Rusia.

UPDATE Noua versiune a limuzinei Aurus Senat prezidențiale a fost prezentată publicului pentru prima dată, cu două zile înainte de învestirea pentru un nou mandat de președinte a lui Vladimir Putin, relatează TASS.

UPDATE Aproximativ 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate ar trebui să fie cheltuite pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina, a afirmat luni cancelarul german Olaf Scholz, susținând astfel o propunere a Uniunii Europene, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Ministrul bulgar interimar al apărării, Atanas Zaprianov, a declarat că primele avioane de vânătoare F-16 vor sosi în Bulgaria în primul trimestru al anului 2025, deoarece piloţi bulgari vor urma antrenamente în SUA, în această toamnă. 

UPDATE Militarii Moscovei au fost condamnați pentru 116 crime anul trecut, notează publicația independentă rusă Mediazona, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 900% față de 2022, când au existat 13 condamnări în rândul militarilor pentru fapte similare, conform Ministerului britanic al Apărării, relatează Business Insider.

UPDATE Guvernul polonez a anunţat luni că finanţează funcţionarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina, reţea esenţială pentru comunicaţiile armatei din această ţară, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Statele Unite au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al cincilea mandat în fruntea Rusiei, notează AFP.

UPDATE Asociația Navalnîi, care continuă munca disidentului rus Alexei Navalnîi, a publicat imagini in interiorul palatului opulent construit pe malul Mării Negre, la Gelendjik, filmate cu o cameră ascunsă. Echipa de investigații a scris, de mai multe ori, că palatul aparține liderului de la Moscova. Kremlinul a negat constant că este construit pentru Putin și a respins acuzațiile că a fost ridicat din mită. „Avem aproape patru ore de filmări video din interiorul tuturor camerelor palatului lui Putin. Din interiorul celei mai secrete și bine păzite clădiri din țară. Dormitoare, birouri, săli de sport, criosaune și o capelă. Puteți vedea adevărata amploare a nebuniei liderului de la Kremlin”, precizează echipa de investigații a lui Navalnîi.

UPDATE Fiul comandantului militar rus Alexander Lapin a fost eliminat în urma unei lovituri nimicitoare a stemului american HIMARS controlat de forțele ucrainene în războiul din Ucraina, scrie Newsweek. "Vești tragice au venit de pe front. Conaționalul nostru Denis Lapin a murit în zona operațiunii militare speciale (războiului din Ucraina n.red)", se arată într-un mesaj pe grupul rusesc de Telegram "Novosti Volgograd".

UPDATE Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023 pentru că a contestat războiul de clanșat de Vladimir Putin din Ucraina, va primi premiul Pulitzer pentru 2024 pentru opiniile semnate în Washington Post din spatele gratiilor, potrivit RFI.

UPDATE Un soldat american arestat în Rusia în urma unor acuzații de furt, la decizia unui tribunal din Vladivostok, a anunţat marţi agenţia de presă RIA, aflată sub controlul statului.

UPDATE Moscova speră că exercițiile viitoare ale Rusiei privind folosirea armelor nucleare nestrategice vor răcori "capetele fierbinți" în Occident, se precizează într-o declarație a Ministerului de Externe al Rusiei, conform TASS, scrie Rador Radio România.

UPDATE Halterofilul Oleksandr Pielieshenko, care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, a fost ucis pe front, a anunţat, luni, Federaţia ucraineană de haltere. Avea 30 de ani. Pielieshenko a fost dublu campion european în 2016 şi 2017. La Rio, în 2016, el a ocupat locul al patrulea la categoria 85 kg.

UPDATE Ministerul Apărării britanic a fost ţinta unui atac cibernetic de mare amploare, în spatele căruia, potrivit Sky News, se află China, relatează marţi agenția DPA, citată de Agerpres. În timpul atacului a fost accesat ilegal un stat de plată, existând posibilitatea să fi fost compromise detaliile bancare ale întregului personal militar activ şi ale unora dintre veterani. Ministerul Apărării de la Londra a luat imediat măsurile necesare după descoperirea breşei de securitate. Potrivit investigaţiilor preliminare, nu există dovezi că ar fi fost sustrase informaţii sensibile, însă ca măsură preventivă personalul militar vizat a fost alertat şi a primit sfaturi de specialitate. El va putea folosi un serviciu de protecţie a datelor personale pentru a verifica dacă informaţiile sale sunt utilizate ori se încearcă utilizarea lor în mod ilegal.

UPDATE Rusia a pierdut 476.460 de soldați de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene. Conform sursei citate, armata lui Putin continuă să sufere pierderi. Numai în ultimele 24 de ore, 1.160 au fost uciși, iar trupele ucrainene au distrus 37 de sisteme de artilerie, 25 de tancuri și 14 vehicule blindate de luptă, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că lucrează foarte activ la pregătirea summitului inaugural, Summitul pentru pace din Elveţia, el precizând că este important ca cât mai multe state posibil, cât mai mulţi actori posibil care sunt interesaţi de aplicarea deplină a Cartei ONU şi a dreptului internaţional, să îşi demonstreze poziţia de lider în cadrul summitului. Zelenski mai spune că o astfel de pace şi adevărata restabilire a liniştii în relaţiile internaţionale sunt posibile doar dacă majoritatea mondială se alătură la instaurarea păcii şi obligă Rusia la pace, o obligă să adere la regulile de bază ale coexistenţei normale a naţiunilor.

UPDATE Beijingul susţine o conferinţă de pace privind războiul din Ucraina care să aibă o participare egală a tuturor părţilor, a declarat ambasadorul chinez în Rusia, Zhang Hanhui, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA, publicat marţi, relatează Reuters.

UPDATE SUA și majoritatea țărilor UE vor boicota marți ceremonia de învestire de la Kremlin a președintelui Vladimir Putin pentru un nou mandat de șase ani. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că SUA nu consideră alegerile din martie ca fiind „libere şi corecte, dar el este preşedintele Rusiei şi va continua să fie”. Cu o zi în urmă, liderul de la Kremlin a ordonat a ordonat exerciții militare cu arme nucleare tactice ca „un răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali”.

UPDATE Țările de Jos intenționează să transfere avioane de vânătoare americane F-16 în Ucraina în această toamnă, acestea vor începe să fie transferate în loturi „după vară”. Ministrul Apărării al țării, Kaisa Ollongren, a declarat că aliații urmează un plan care include pregătirea piloților ucraineni, pregătirea personalului de întreținere și predarea ei înșiși a aeronavei.

UPDATE Presiunea războiului sângeros din Ucraina se accentuează tot mai mult asupra lui Vladimir Putin, odată ce timpul se scurge și obiectivul său din țara vecină este tot mai departe. Președintele rus a fost surprins într-o stare neobișnuită de Paște, retras și abătut într-o apariție publică rară la o liturghie de la Moscova. Acesta părea să privească în gol către congregație în timp ce trecea prin mișcările religioase în timpul liturghiei. Starea de spirit a lui Putin ar fi putut fi rezultatul afirmațiilor conform cărora forțele armate ale țării pierd câte 1.000 de oameni pe zi, în prima linie a frontului din Ucraina, scrie ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 803: Planul NATO pentru Moldova, ordinul lui Putin și alertă în Europa! Rusia amenință Marea Britanie
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
Premieră mondială: Noul Porsche Cayenne GTS facelift. Motorul său V8 a fost supus unei revizuiri ample
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ Plecați în lumea largă: Unii moldoveni și-au așteptat copiii la masa de Paște, alții rămân singuri și de sărbători
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”
/VIDEO/ De 7 luni, în căutarea „casei” Anticorupție. Dragalin: „Nu putem face angajări noi până nu avem oficiu”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram