Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 948: Alertă din Moldova, atac la Kiev, judecător ucis și întâlnire Trump-Zelenski! Rusia amenință Europa

/VIDEO/ Istoria tulburătoare a doi frați ucraineni, care au fugit din țara lor pentru a nu merge la război. „Am intrat ilegal în Moldova”

missing
11 iunie 2024, ora 10:00

Pentru mulți cetățeni străini, aflarea în Republica Moldova este singura soluție pentru o viață mai liniștită. Ca să ajungă aici, mulți forțează limita legală și traversează frontiera clandestin. În majoritatea cazurilor, sunt prinși de autorități. În alte cazuri, străinii, odată ce se văd pe pământ moldovenesc, merg singuri la autorități să se predea. E și istoria a doi frați din Ucraina, care acum se află la centrul de cazare temporară a solicitanților de azil. Dar, după ce-și vor recupera actele, vor să-și continue drumul spre Europa de Vest. Pentru o altă categorie, țara noastră este văzut doar ca o trambulină pentru a putea pătrunde în țările Uniunii Europene, însă prin sfidarea legilor.

Bărbatul din imagini, împreună cu fratele său mai mic, au traversat frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova la mijlocul lunii mai. A fost o decizie asumată și bine gândită, spune el. 

„Prin Nord am venit, deși ni s-a promis prin Sud sau prin regiunea transnistreană”. 

Fuga lor urma să fie organizată de un cetățean moldovean. I-au dat prima parte din sumă, iar, după ce ajungeau în siguranță în Moldova, urmau să-i transmită și cealaltă parte. Dar, planurile au luat o altă întorsătură. 

„Am fost duși de nas, ne-au lăsat fără bani și a trebuit să ne descurcăm pe cont propriu. - Cum mai exact ați fost înșelați? Despre câți bani este vorba? - 6000 de dolari. Un moldovean. - Cum ați luat legătura cu el? - L-am găsit prin niște cunoscuți cărora le-a ajutat cândva, acum câțiva ani. El ne-a promis, am făcut aceste declarații și la ședința de judecată, totul este documentat. Persoana va fi căutată, nu știu cum se vor descurca autoritățile voastre ca să ne întoarcă acești bani. Am înțeles că am fost trași pe sfoară și, dacă nu ne ajutăm noi, nimeni altcineva nu o va face. - 6000 de dolari pentru un singur om? - Nu, pentru ambii. Restul sumei urma să o transmitem după ce intrăm în țară. Încă 6000, dar înțeleg că îi erau suficienți și acești bani”. 

După ce au înțeles că au fost trași pe sfoară, frații au decis să facă acest pas pe cont propriu. 

„Am așteptat în Odesa, nu am mai pornit. Ne-am întors acasă pentru câteva săptămâni, de fapt nu suntem departe de regiunea transnistreană și de nordul țării. De aceea, ne-am uitat pe hărțile Google, am analizat locul prin care e mai bine de traversat, am decis prin pădure și am riscat. Am ajuns cu mașina personală la pădure, apoi soția a plecat cu ea acasă, iar noi ne-am continuat drumul prin pădure, am ajuns la graniță, am traversat-o. Apoi ne-am predat poliției de frontieră moldovenești. 

- Ați vrut să vă predați? Știați că veți fi ajutați? - Da, știam că Moldova nu întoarce refugiații în țara din care fug. De aceea și am decis să ne predăm. Așa s-a întâmplat ca să dăm de o mașină în care se aflau doi moldoveni, soț și soție. Se aflau la marginea localității, aruncau niște gunoi sau ceva de genul acesta. Am întrebat cum să ajugem la Chișinău ca să ne predăm autorităților moldovenești. El ne-a spus că nu e nevoie să mergem la Chișinău, din câte am înțeles, avea tangență cu munca la frontieră, mi-a zis că îl cunoaște pe șeful unui post, că îl sună și acuși rezolvă. A telefonat, peste câteva minute a venit mașina poliției de frontieră, era o echipă formată din trei persoane, două femei și un bărbat. Ne-am întors la locul prin care am traversat, era la o distanță de un kilometru, dintre pădure, câmp și localitate. Au fixat locul prin care am intrat în țară, a fost documentat, au făcut fotografii”. 

Cei doi au fost escortați la o unitate a Poliției de Frontieră unde au continuat să depună mărturii. 

„Am primit niște acte cu obligația de a ne prezenta la departamentul de urmărire penală a Poliției de Frontieră, unde să discutăm cu anchetatorul, în decurs de o săptămână, apoi să mergem la serviciul de migrație, deja peste două săptămâni. Ne-am prezentat, anchetatorul - un om extraordinar, ne-a explicat civilizat și clar totul, ne-au fost retrase acuzațiile de traversare ilegală, din câte am înțeles, în Moldova, această faptă se pedepsește penal. Dar, pentru că noi eram refugiați, nu suntem urmăriți penal.”

Li s-au înregistrat și amprentele, iar în curând trebuie să li se întoarcă pașapoartele. Bărbații vor să plece, mai apoi, în Europa. 

„De ce? Pentru că avem un cumătru, locuiește în Europa, vrem să ajungem acolo, e gata să ne acorde locuință temporară, dar cum va decurge aflarea noastră în Europa, încă nu știm. - Familia dvs e în Ucraina? - Da, familiile noastre sunt în Ucraina. Fratele are copil minor, acum sunt în Europa, cred că după ce ne vom stabili, ne vom reuni. Soția mea nu vrea să părăsească Ucraina. Dar și la noi au loc bombardamente, zboară rachete, Shahed-uri (drone) în fiecare zi”.

Frații spun că au decis să fugă din țara lor, pentru că nu vor să fie chemați pe front. 

„Până la război era o motivație, multă lumea se înrola voluntar, nu erau căutați de TȚK (centrele teritoriale de recrutare). Dar oamenii motivați se termină, din cauza războiului, se pierd. Acum toată lumea trebuie să participe la război, inclusiv oamenii care nu au motivația necesară. Am văzut că suntem căutați tot mai insistent, eram telefonați, vizitați, și am înțeles că nu vom putea evita acest lucru. -Până atunci duceați un trai obișnuit? - Până atunci, nu eram în vizor. Vă spuneam că erau rânduri de voluntari, erau suficienți doritori. Nimeni nu ne trăgea de mână. Dar deja când au început să vină mașini, să întrebe despre mine, să se intereseze de la soție unde sunt, i-au transmis și o înștiințare, eram căutați. Am înțeles că nu ne-a mai rămas mult timp”.

Cei doi continuă să fie căutați de autorități în țara lor. 

„Suntem căutați insistent. - Deci, dumneavoastră sunteți căutați? - Da, suntem căutați și vor să ne cheme la război, dar, cum v-am mai spus, din cauza corupției din țară, nu avem vreo dorință să luptăm”.

Și dacă frații ucraineni au intrat ilegal în țară, tânărul, silueta căruia o vedeți acum, a venit legal. Dar, a vrut să iasă din Moldova ilegal, cu scopul de a ajunge în Europa. 

„Am ales Moldova pentru că, la acea vreme, a fost varianta cea mai bună ca să-mi pot plăti pentru studii. - Unde ai vrea să mergi? - Aș vrea să merg în orice loc pe care aș putea să-l numesc acasă. - Nu vrei să te întorci acasă în Etiopia? - Acum nu este bine pentru mine să merg acasă, e periculos. - De ce? - Pentru că acolo este război civil de mai mulți ani și se întâmplă multe alte lucruri. - Familia ta este acolo? - O parte din familia mea este acolo, dar cei mai mulți sunt plecați și m-aș bucura să îi revăd.” 

Tânărul a fost prins la frontiera cu România, pe care încerca să o traverseze terestru.

„- Când te-au prins, ce ți-au spus? - Nu m-au prins românii, m-au prins aici în Moldova, Poliția de Frontieră. - Vrei să spui ceva autorităților moldovenești? - Nu prea am multe cuvinte să le spun, dar va veni vremea pentru fiecare, ca să aibă nevoie de protecție. Noi am venit aici doar ca să cerem o casă, un loc unde să putem supraviețui, temporar. Fiecare om are probleme câteodată, iar acum vreo trei sau patru ani Ucraina era o țară pașnică unde oamenii căutau protecție, căutau să poată trăi. Dacă oamenii vin acum aici nu înseamnă că nu au ce mânca sau că nu vor să muncească, ei vor doar să fie protejați. Dacă oferi cuiva protecție sau un ajutor, tu faci ceva ce Dumnezeu ar vrea să faci. Iar dacă oferi cuiva protecție, va veni și vremea când tu vei fi protejat. 

- Tu te simți protejat aici, în Moldova? - Mă simt protejat în Moldova, de aceea sunt aici acum. - Dar în același timp, vrei să pleci de aici. - Vreau să plec, da, deoarece așa cum ți-am spus am valorile mele și vreau să lurez undeva normal. Acum lucrez în construcții pe bani puțini, dar dacă aș avea posibilitatea să învăț limba, ca să mă pot integra în societate. Acest document mă poate ajuta să lucrez în multe domenii, marketing, sau multe alte afaceri, dar acum nu pot, cu documentele pe care le am aici în Moldova.”

Deocamdată, tânărul din Etiopia nu are o altă soluție decât să stea în Republica Moldova. 

„Am venit aici legal, am sosit legal. - Da, dar vrei să părăsești Moldova ilegal. - Da, pentru că Guvernul din Moldova și alte entități responsabile consideră străinii și imigranții ca pe o problemă puțin valoroasă, neimportantă. Dar, dacă mergi în altă parte, ei te întreabă ce ai, care sunt problemele tale și te ajută să le rezolvi. Aici însă toți străinii sunt considerați o problemă și nimeni nu încearcă să te ajute. Aici nu sunt doar africani sau sirieni care încearcă să treacă ilegal, sunt mulți alții. Dacă mergi într-o țară și un imigrant te împinge, ai probleme și singura soluție este ca să traversezi granița ilegal. Din cauza asta toți încearcă să treacă ilegal. - Și tu ai încercat să treci în România? - Am încercat să trec în România, am încercat să trec în Ucraina, m-am supus multor riscuri.”

În cadrul Centrului, destinat cazării temporare a solicitanților de azil și beneficiarilor de protecție internațională, se află acum circa 50 de persoane. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii și Gabriela Ursu 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan  

Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.

/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Valentin Uzun, îndrăgostit de noua sa pasiune. Unde își petrece timpul când nu este pe scenă
/VIDEO/ Valentin Uzun, îndrăgostit de noua sa pasiune. Unde își petrece timpul când nu este pe scenă
/VIDEO/ A împușcat un câine de rasă, cu arma personală. Cum (nu) a fost pedepsit un bărbat din raionul Ialoveni
/VIDEO/ A împușcat un câine de rasă, cu arma personală. Cum (nu) a fost pedepsit un bărbat din raionul Ialoveni
Cei doi tineri reținuți pentru vandalizarea sediului Guvernului și al Ministerului Muncii, arestați pentru 20 de zile
Cei doi tineri reținuți pentru vandalizarea sediului Guvernului și al Ministerului Muncii, arestați pentru 20 de zile

/VIDEO/ A împușcat un câine de rasă, cu arma personală. Cum (nu) a fost pedepsit un bărbat din raionul Ialoveni

missing
28 septembrie 2024, ora 20:58

Aproape săptămânal se întâmplă ca oamenii din jur să raporteze autorităților cazuri de abuz asupra animalelor. Vorbim de animale bătute, strangulate, călcate de mașini, jupuite de piele și chiar omorâte. Pe unele le vedem pe rețelele sociale și ne bagă-n sperieți, prin cruzimea de care dau dovadă protagoniștii. Deși abuzurile sunt sancționate prin lege, atât penal, cât și contravențional, pedepsele aplicate sunt adesea simbolice. Un bărbat din raionul Ialoveni, deși a împușcat un câine și și-a recunoscut vina, a fost absolvit de răspundere penală. A nimerit sub amnistie. 

Cazul a avut loc în data de 5 iulie 2020, în fața porții unei baze de odihnă de pe malul lacului Răzeni. Potrivit constatărilor judecătorești, în jurul orei 7 și jumătate dimineața, inculpatul, fără să aibă vreun motiv întemeiat, a tras de două ori în direcția unui câine de rasă. În preajmă se afla stăpâna patrupedului, care se plimba. Femeia i-a cerut să se oprească, dar, se mai spune în hotărârea de judecată, a fost înjurată. În consecință, un glonte l-a nimerit pe câine și l-a rănit. Pe acest caz a fost dispusă o anchetă penală, în baza articolului Cruzimea față de animale. 

Cauza a fost instrumentată în instanță timp de aproape trei ani. În luna mai, anul trecut, instanța a decis ca persoana să fie eliberată de răspundere penală, fiind aplicată Legea Amnistiei cu ocazia celor 30 de ani de independență ai Republicii Moldova. Arma în schimb, de model Glock, a fost luată și dată în folosul statului. 

„Dumnealui, în anumite circumstanțe, aflându-se pe teritoriul unui lac, a fost deranjat, fiind proprietarul sau fiind administratorul acelui iaz, a fost deranjat de anumiți câini, erau și anumite persoane care se odihneau pe acel mal de lac. Acești câini au intrat pe teritoriul și respectiv, văzând că acești câini veneau spre dânsul, dumnealui s-a speriat și a scos arma de foc. Avea și permis și a împușcat într-un câine și respectiv l-a rănit. Nu l-a omorât, dar l-a rănit pe acel câine. Ca urmare, i-a fost intentat dosar penal, conform articolului 222-1 cod penal și ca urmare a fost dosarul trimis în judecată, doar că într-un final nu a fost aplicată o pedeapsă, deoarece a beneficiat de legea amnistiei.

Da, i-a fost ridicată și arma de foc, fiindcă este un obiect cu care s-a săvârșit infracțiunea, respectiv judecătorul a hotărât să aplice sechestru și să confiște arma de foc. - Pagube? - Da, desigur, a fost, respectiv, partea vătămată sau stăpânul acelui câine, s-a prezentat la un veterinar, acel câine a fost tratat, au fost suportate anumite cheltuieli, respectiv avocatul părții vătămate a venit cu acțiune civilă în instanța de judecată, prin care a solicitat anumite pagube materiale și morale, inclusiv. Și clientul meu, desigur, a achitat aceste pagube”, a spus avocatul inculpatului, Serghei Postica.

Avocatul susține că bărbatul și-a recunoscut vina în totalitate. Acum, cei doi vor să obțină ridicarea sechestrului de pe armă, dosarul fiind la Curtea de Apel Chișinău. 

„Am decis ca să atacăm la instanța de judecată, să vedem cât este de legal, adică la Curtea de Apel, am atacat această sentință, să vedem ce decide Curtea de Apel. Arma de foc urmează a fi restituită clientului meu? Și am solicitat restituirea armei înapoi, adică să nu fie pus sechestrat în contul statului, dar să fie restituită înapoi persoanei. Și va decide Curtea de Apel cât e de legală hotărârea prin instanță cu privire la ridicarea armei, sau punerea sechestrului. Și deja Curtea de Apel, încă nu au luat o decizie, suntem la curtea de apel și vedem ce va hotărî Curtea de Apel, dacă va întoarce arma înapoi sau nu-i va întoarce arma înapoi”. 

Chiar dacă bărbatul a fost absolvit de răspundere penală, datorită amnistiei, acest caz a fost o lecție pentru el. 

„Noi conștientizăm că nu trebuie să facă așa ceva, într-adevăr nu urmează orice câine, orice animal, nu trebuie să aplicăm cruzimea față de animale, ori noi conștientizăm că clientul meu și-a recunoscut vina, într-adevăr că nu trebuia să aplice arma de foc și respectiv, oricum rămâne în istoria lui că a avut un dosar penal și el a fost găsit vinovat, doar că a fost eliberat de pedeapsă, dar a fost găsit vinovat și clientul meu și-a recunoscut vina în instanța de judecată”. 

De la procurorul șef al raionului Ialoveni aflăm că, recent, a mai fost un caz privind cruzimea față de animale. 

„După cum am menționat, sunt două cauze: una a fost expediată cu acord de recunoaștere a vinovăției, în care făptuitorul și-a recunoscut vina, convenindu-se la o pedeapsă sub formă de amendă. În cealaltă cauză penală în care obiectul comiterii infracțiunii a fost o armă, a fost expediată cu rechizitoriu or arma respectivă a fost recunoscută ca corp delict și procurorul urmează să se expună pe marginea acestui corp delict în discursul său în instanța de judecată”, a declarat procurorul șef-interimar al Procuraturii Ialoveni, Ion Neguriță.

Procurorul este de acord că înăsprirea pedepselor ar putea reduce abuzurile față de animale.

„Aș menționa și atitudinea persoanelor față de aceste fapte. Or amenzile pot opri de a nu comite fapte, persoanele care conștientizează. Însă, de multe ori investigăm sau ajungem să investigăm persoane care comit asemenea fapte dintr-o simplă distracție. Pentru, eventual, a posta pe anumite rețele de socializare. Pentru a avea, nu știu, anumite vizualizări sau alte beneficii, sau pseudobeneficii, fapt, care ei ar considera că le obțin în rezultatul comiterii acestor infracțiuni. Dar, evident, că înăsprirea pedepselor, de fapt, ar determina aceste persoane să se gândească, cel puțin, încă o dată în plus, înainte de a comite asemenea acțiuni de cruzime față de animale, asemenea acțiuni.

Reieșind din pedepsele prevăzute de articolul respectiv, evident, este o infracțiune din categoria celor ușoare. Evident, înăsprirea pedepselor ar putea determina persoanele să nu mai comită asemenea fapte”. 

Cea mai mare pedeapsă, prevăzută de legislația Republicii Moldova, pe aspectul cruzimii față de animale, este atunci când victima moare. Agresorul riscă cel mult 3 ani de închisoare. 

Un reportaj realizat de Gabriela Ursu 
Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ Vettingul lovește în investigarea fraudei bancare. Ion Munteanu: „Direct este afectată”
/VIDEO/ A împușcat un câine de rasă, cu arma personală. Cum (nu) a fost pedepsit un bărbat din raionul Ialoveni
/VIDEO/ A împușcat un câine de rasă, cu arma personală. Cum (nu) a fost pedepsit un bărbat din raionul Ialoveni
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Mașinile pompierilor au trecut prin mijlocul mulțimii adunate la concertul din PMAN: Ce s-a întâmplat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.