Republica Moldova și-ar putea asigura propria producție de energie, suficientă pentru a-și acoperi nevoile interne, în condițiile în care are un mare potențial solar. Opinia a fost exprimată ambasadorul Danemarcei în Republica Moldova, Søren Jensen, la „Cutia Neagră” de la TV8.
Excelența Sa crede că acum totul se rezumă la ce fel de legislație vor adopta autoritățile.
„Este posibil, de exemplu, ca consumatorii individuali să pună panouri solare pe casele lor? Pot să vă dau un exemplu din vecinătatea mea din Danemarca. În 2020-2021, vecinii mei au instalat panouri solare pe acoperișul casei lor și o pompă de căldură în casă. Acum primesc aproape toată energia pentru casă de la panourile solare și pompa de căldură. Așadar, nu depind de achiziționarea de energie termică sau alte surse de energie de la furnizori. Și, bineînțeles, acest lucru poate fi realizat de mulți oameni aici în Moldova, pentru că aveți mult soare și mult spațiu pentru a monta panouri solare. Deci, cred că aceasta este o opțiune”, a explicat ambasadorul.
Potrivit lui Søren Jensen, Republica Moldova ar putea lua în calcul și opțiunea utilizării energiei eoliene precum și cea a biomaselor. La fel de importantă este conectarea la rețeaua europeană.
„Să vă conectați mai mult la rețeaua europeană, ceea ce ar permite Moldovei să devină parte din piața europeană, ceea ce din nou va regla nivelurile prețurilor. Prețurile vor scădea de obicei atunci când există mai multă competiție și vom avea șansa de a cumpăra energie de la alți furnizori”, a detaliat Jensen.
Ambasadorul Danemarcei a mai subliniat că deși în ultimii ani, Republica Moldova a beneficiat de energie electrică de pe piața rusă la un preț mai mic, costul politic a fost unul extrem de mare.
Jensen a remarcat că țara noastră ar trebui să întreprindă pași pentru a scăpa definitiv de această dependență față de Rusia, dar și să își diversifice propriile surse.