TV8.md http://tv8.md sursa de informare a oamenilor liberi Sun, 26 Jan 2020 09:39:39 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 http://tv8.md/wp-content/uploads/2017/06/cropped-logo-tv8-32x32.png TV8.md http://tv8.md 32 32 Directorul IPE întreabă cine plătește oamenii care monitorizează toată presa la indicația președintelui: „Cifre fantastice de la Dodon! Așteptăm ancheta” http://tv8.md/2020/01/26/directorul-ipe-intreaba-cine-plateste-oamenii-care-monitorizeaza-toata-presa-la-indicatia-presedintelui-cifre-fantastice-de-la-dodon-asteptam-ancheta/ http://tv8.md/2020/01/26/directorul-ipe-intreaba-cine-plateste-oamenii-care-monitorizeaza-toata-presa-la-indicatia-presedintelui-cifre-fantastice-de-la-dodon-asteptam-ancheta/#respond Sun, 26 Jan 2020 09:50:39 +0000 http://tv8.md/?p=249888 Comentatorul politic Vitalie Andrievschi, director al Institutului de Politică Efectivă (IPE), se arată mirat de cifrele prezentate de șeful statului Igor Dodon, care s-a plâns că este atacat zilnic în presă și pe rețelele sociale, iar atacurile ar fi regizate, în acest scop cheltuindu-se 1,5-2 milioane de lei pe zi.

Andrievschi se întreabă câți bani cheltuie Igor Dodon pentru a plăti persoanele care să monitorizeze non-stop sursele media și informațiile ce apar pe internet despre președinte și să facă analize.

Cifre fantastice de la prședinte. Igor Dodon a declarat că: „Noi monitorizăm zilnic resursele media și fixăm 250-300 de atacuri la președinte. Am estimate cât ar costa acestea. Cheltuielile zilnice ajung la 1,5-2 milioane de lei”.

În primul rând, pentru a monitoriza zilnic toată presa din R. Moldova îți trebuie un grup de oameni, care zilnic să privească toate canalele de televiziune, să citească toate site-urile, blogurile, rețelele sociale, ziarele etc. După asta să pregătească rapoarte și să le analizeze. Mă îndoiesc că toți angajații Președinției ar reuși să facă față. Dacă asta fac alți oameni, atunci întreținerea lor necesită resurse importante. Cine plătește?”, întreabă Andrievschi într-o postare pe Facebook.

Având la bază „cifrele fantastice” anunțate de Dodon, expertul calculează că „atacurile la președinte” ar costa anual 550-730 de milioane de lei.

Dacă nu mă îndoiesc, toată piața de publicitate din R. Moldova costă mai puțin. În campania electorală pentru alegerile locale, socialiștii, dacă este să credem rapoartelor financiare, au cheltuit circa 5 milioane de lei. Reiese că în trei zile de „atacuri la președinte” se cheltuie mai mult decât întreaga campanie electorală a socialiștilor.

Înteresant, cine astăzi în R. Moldova își permite, cu mult timp înaintea alegerilor, să cheltuie așa sume și pentru ce? Președintele a promis să facă o anchetă. Așteptăm”, a adăugat Vitalie Andrievschi.

Precizăm că Igor Dodon a declarat în cadrul unei ediții „Președintele Răspunde” că este atacat de oponenții săi politici, care încearcă să discrediteze instituția prezidențială și lansează „fake-uri și aberații” despre familia sa și Președinție.

Zilnic sunt peste 250-300 de atacuri în adresa președintelui. Acum facem o evaluare cam cât ar costa și e vorba de 1,5-2 milioane de lei pentru conturi sponsorizate pe Facebook, emisiuni create și publicate pe diferite canale Youtube. Imaginați-vă! Zilnic oponenții mei cheltuie câte 1,5 milioane de lei pe campanii de manipulare”, a declarat Dodon.

„Ziarul de Gardă” a publicat recent o investigație despre averile și afacerile de milioane ale oamenilor din anturajul lui Igor Dodon și un material  despre vacanțele de lux ale familiei Dodon din ultimii 15 ani.

Dodon a avut zeci de vacanțe pe care le-a anunțat public și altele „secrete”. S-a cazat și într-o vilă în care o noapte costă 20 de mii de euro 

]]>
http://tv8.md/2020/01/26/directorul-ipe-intreaba-cine-plateste-oamenii-care-monitorizeaza-toata-presa-la-indicatia-presedintelui-cifre-fantastice-de-la-dodon-asteptam-ancheta/feed/ 0
Anul abia a început, iar Guvernul Chicu pregătește deja politica fiscală pentru 2021 http://tv8.md/2020/01/26/anul-abia-a-inceput-iar-guvernul-chicu-pregateste-deja-politica-fiscala-pentru-2021/ http://tv8.md/2020/01/26/anul-abia-a-inceput-iar-guvernul-chicu-pregateste-deja-politica-fiscala-pentru-2021/#respond Sun, 26 Jan 2020 09:09:57 +0000 http://tv8.md/?p=249883 Ministerul Finanțelor pregătește deja politica fiscală pentru anul viitor, deși suntem abia în prima lună a anului 2020. „Obiectivele vor fi setate până în luna mai”, a anunțat premierul Ion Chicu în cadrul unei ședințe pe care a avut-o cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM).

Reprezentanții patronatelor au menționat mai multe impedimente din activitatea agenților economici din diverse domenii. Printre acestea au fost: insuficiența forței de muncă, necesitatea reglementării controalelor de stat și a modernizării Codului Muncii, consolidarea politicilor publice din domeniul construcției în cadrul unui singur minister, stabilirea politicii bugetar fiscale pe un termen de lungă durată, emiterea tichetelor de masă, valabilitatea patentelor de întreprinzător, desfășurarea licitațiilor publice, impozitele HORECA și reforma justiției.

Prim-ministrul a expus viziunea Guvernului privind soluționarea tuturor problemelor abordate la ședință. În partea ce ține de diminuarea controalelor de stat, a precizat că, în scurt timp, va fi dizolvată Poliția economică.

Privind politica bugetar fiscală, Ion Chicu a confirmat intenția Guvernului de a crea reguli clare și stabile pentru activitatea agenților economici și a invitat  patronatele la dezbaterile lansate de Ministerul Finanțelor, astfel încât, până în luna mai 2020, să fie setate obiectivele politicii fiscale pentru anul 2021.

]]>
http://tv8.md/2020/01/26/anul-abia-a-inceput-iar-guvernul-chicu-pregateste-deja-politica-fiscala-pentru-2021/feed/ 0
China va construi într-o săptămână un spital special pentru pacienții cu Coronavirus. Infecția a ajuns deja în Franța http://tv8.md/2020/01/26/china-va-construi-intr-o-saptamana-un-spital-special-pentru-pacientii-cu-coronavirus-infectia-a-ajuns-deja-in-franta/ http://tv8.md/2020/01/26/china-va-construi-intr-o-saptamana-un-spital-special-pentru-pacientii-cu-coronavirus-infectia-a-ajuns-deja-in-franta/#respond Sun, 26 Jan 2020 08:22:55 +0000 http://tv8.md/?p=249878 Autoritățile din orașul chinez Wuhan, unde a pornit Coronavirusul, au inițiat construcția unui spital special pentru pacienții cu această infecție. Oficialii promit că va fi construit de la zero în timp record – într-o săptămână.

Presa locală a publicat deja imagini de pe șantierul de construcții în care au fost surprinse zeci de excavatoare şi camioane. În total, lucrează 35 de excavatoare și 10 buldozere, în timp ce șoselele din apropiere sunt pline de camioane în care se încărca pământul scos.

Din imagini se observă că viitorul ansamblu medical, care ar urma să fie gata pe 3 februarie, este ridicat în imediata apropiere a unor zone intens locuite. Acest lucru ar putea deveni la rândul său un factor de risc, dacă nu vor fi respectate cu strictețe măsurile de izolare a pacienților și de prelucrare a deșeurilor medicale, extrem de periculoase.

Chinezii sunt criticați că au luat prea târziu măsuri să împiedice răspândirea virusului periculos care a ucis deja 54 de persoane.

Între timp, infecția se răspândește în Europa. După 14 cazuri suspecte apărute în Marea Britanie la persoane care au călătorit în China, au fost confirmate trei cazuri de îmbolnăvire în Franța.

Două persoane sunt internate într-un spital din Paris, iar un francez de 48 de ani, de origine chineză a fost internat într-un spital din Bordeaux cu simptome gripale clasice: febră și tuse. În timpul consultului, medicul l-a întrebat dacă a călătorit recent și astfel s-a aflat că bărbatul s-a reîntors din Olanda, dar a călătorit și în China, la Wuhan. Imediat, medicul a declanșat procedura de urgență absolută, cu mască și izolarea pacientului.

Autoritățile sanitare din toată lumea iau măsuri pentru prevenirea unei pandemii. Alături de China, virusul a fost depistat și în Thailanda, Vietnam, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Nepal, Malaezia, Statele Unite și Australia.

Virusul nu are deocamdată tratament și se poate răspândi rapid prin aer. Chinezii au început să lucreze la un vaccin împotriva Coronavirusului.

]]>
http://tv8.md/2020/01/26/china-va-construi-intr-o-saptamana-un-spital-special-pentru-pacientii-cu-coronavirus-infectia-a-ajuns-deja-in-franta/feed/ 0
O casă a ars pe strada Petricani. Două persoane au ajuns la spital http://tv8.md/2020/01/26/o-casa-a-ars-pe-strada-petricani-doua-persoane-au-ajuns-la-spital/ http://tv8.md/2020/01/26/o-casa-a-ars-pe-strada-petricani-doua-persoane-au-ajuns-la-spital/#respond Sun, 26 Jan 2020 07:41:43 +0000 http://tv8.md/?p=249872 O casă btrânească de pe strada Petricani din capitală a fost cuprinsă de flăcări noaptea trecută. La fața locului au intervenit trei autospeciuale, dar flăcările au reușit să distrugă în totalitate acoperișul locuinței și mai multe bunuri din interior. Din fericire, toți locatarii au fost evacuați la timp.

Pompierii au fost alertați la ora 23:57. Potrivit Serviciului Situații Excepționale, din casă au fost evacuate cinci persoane. Doi oameni, un bărbat în vârstă de 54 de ani și o femeie de 77 de ani, care s-au intoxicat cu produsele de ardere, au fost transportați de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite.

]]>
http://tv8.md/2020/01/26/o-casa-a-ars-pe-strada-petricani-doua-persoane-au-ajuns-la-spital/feed/ 0
/DOC/ Opinie separată în cazul lui Chirinciuc! O judecătoare insistă că fostul ministru trebuie să facă închisoare http://tv8.md/2020/01/26/doc-opinie-separata-in-cazul-lui-chirinciuc-o-judecatoare-insista-ca-fostul-ministru-trebuie-sa-faca-inchisoare/ http://tv8.md/2020/01/26/doc-opinie-separata-in-cazul-lui-chirinciuc-o-judecatoare-insista-ca-fostul-ministru-trebuie-sa-faca-inchisoare/#respond Sun, 26 Jan 2020 07:18:58 +0000 http://tv8.md/?p=249870 Curtea Supremă de Justiție a publicat decizia motivată adoptată în cazul fostului ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, condamnat pentru trafic de influență și abuz în serviciu. Aceasta conține și opinia separată a judecătoarei Elena Cobzac, care crede că ex-ministrul trebuie să stea după gratii pentru acte de corupție, care au cauzat daune intereselor publice și au prejudiciat imaginea statului.

Pe 10 decembrie 2019, Colegiul penal lărgit al Curţii Supreme de Justiţie a casat decizia Curții de Apel Chișinău din 15 mai 2019 prin care Chirinciuc fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu executare și a lăsat în vigoarea decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din august 2017. Magistrații l-au condamnat atunci pe Chirinciuc la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a pedepsei  pe un termen de probă de un an și i-au aplicat o amendă 15 000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani.

Din completul de judecată de la CSJ, care a anulat pedeapsa cu închisoarea pentru Iurie Chirinicuc, au făcut parte magistrații: Vladimir Timofti, Nadejda Toma, Anatolie Ţurcan, Victor Boico și Elena Cazac. Ultima a fost de părere că ex-ministrul trebuie să stea după gratii.

„Infracţiunile de care au fost recunoscuţi vinovaţi inculpaţii se clasifică drept grave, astfel instanţele de judecată trebuie să asigure aplicarea măsurilor aspre de pedeapsă faţă de persoanele adulte care au săvârşit infracţiuni grave, deosebit de grave şi excepţional de grave.

Instanţa de apel întemeiat a reţinut că în cazul săvârşirii infracţiunilor de corupţie, a traficului de influenţă, se cauzează daune intereselor publice, afectează imaginea instituţiilor statale şi a întregii societăţi, daune nemateriale, care indiferent că persoana vinovată a fost condamnată, nu pot fi considerate ca total reparate.

La pronunţarea deciziei, instanța de apel a dat o apreciere corectă circumstanțelor cauzei, personalității inculpaților, sub aspectul individualizării pedepsei și pericolul social sporit al infracțiunilor, corect excluzând prevederile art. 90 Cod penal. La fel, se reţine că infracţiunile de corupţie prezintă un grad sporit de pericol pentru societate, comparativ cu alte categorii de infracţiuni, deoarece se manifestă în structurile autorităţilor statului, a puterii sau serviciilor publice, care discreditează şi compromit activitatea acestora, aceste infracţiuni urmând a fi pedepsite cu sancţiuni adecvate şi echitabile, care ar contracara orice tentativă de încălcare a relaţiilor sociale cu privire la buna desfăşurare a activităţii de serviciu a funcţionarilor în exercitarea atribuţiilor lor.

„Consider întemeiate concluziile făcute de instanța de apel, precum că anume pedeapsa cu închisoare lui Chirinciuc Iurie şi Ciobanu Nicolae este echitabilă şi suficientă pentru restabilirea echităţii sociale, adică a drepturilor şi intereselor statului şi întregii societăți, perturbate prin infracţiunile comise de către inculpaţi”, spune judecătoarea Elena Cobzac în textul opiniei separate pe care a avut-o în cazul fostului ministru al Transporturilor.

Precizăm că Iurie Chirinciuc s-a aflat pe teritoriul României cât timp a fost căutat de autorități pentru a fi pusă în aplicare decizia de condamnare pronunțată de Curtea de Apel Chișinău. Acesta s-a întors în R. Moldova pe 7 ianuarie și a fost reținut în punctul de trecere al frontierei Leușeni.

Peste câteva ore, Chirinciuc a fost eliberat în baza deciziei luate de Curtea Supremă de Justiție, care i-a anulat pedeapsa cu închisoarea.

]]>
http://tv8.md/2020/01/26/doc-opinie-separata-in-cazul-lui-chirinciuc-o-judecatoare-insista-ca-fostul-ministru-trebuie-sa-faca-inchisoare/feed/ 0
O fabrică din Florida a lansat cutii de bere cu fotografii ale unor câini ce pot fi adoptaţi http://tv8.md/2020/01/26/o-fabrica-din-florida-a-lansat-cutii-de-bere-cu-fotografii-ale-unor-caini-ce-pot-fi-adoptati/ http://tv8.md/2020/01/26/o-fabrica-din-florida-a-lansat-cutii-de-bere-cu-fotografii-ale-unor-caini-ce-pot-fi-adoptati/#respond Sun, 26 Jan 2020 06:40:38 +0000 http://tv8.md/?p=249843 O fabrică din Florida a lansat cutii de bere pe care au fost imprimate fotografii ale unor câini ce pot fi adoptaţi, potrivit news.ro.

Motorworks Brewing, din oraşul Bradenton, a lansat cele patru tipuri de cutii de bere, cu imagini în care apar patru câini diferiţi şi poveştile lor, în seria Adoptable Dog Cruiser Kölsch pentru o cauză nobilă.

Există alte sute de câini în adăpost care aşteaptă să găsească un cămin şi acesta este scopul. Nu doar ca cei patru câini să fie adoptaţi, este vorba despre conştientizare şi strângere de fonduri, în general”, a spus un reprezentant al Motorworks Brewing.

Veniturile obţinute din vânzarea acestor cutii de bere vor merge către adăpostul din Manatee care vrea să construiască un nou complex. Doi dintre cei patru câini au fost adoptaţi încă din ziua lansării cutiilor.

Este un mod de a aduce alături oameni buni de bere bună, animale bune şi băieţi buni. Răspunsul primit în urma acestui proiect a fost copleşitor. Am primit nenumărate apeluri telefonice şi mesaje”, a mai spus Elwonger.

Cutiile sunt disponibile în variante de patru, pentru 9 dolari, şi de 24, pentru 40 de dolari.

]]>
http://tv8.md/2020/01/26/o-fabrica-din-florida-a-lansat-cutii-de-bere-cu-fotografii-ale-unor-caini-ce-pot-fi-adoptati/feed/ 0
Delia, în vacanță în Singapore. Ultima zi din sejur și-a petrecut-o în hotel, după ce au fost depistate cazuri de coronavirus http://tv8.md/2020/01/26/delia-in-vacanta-in-singapore-ultima-zi-din-sejur-si-a-petrecut-o-in-hotel-dupa-ce-au-fost-depistate-cazuri-de-coronavirus/ http://tv8.md/2020/01/26/delia-in-vacanta-in-singapore-ultima-zi-din-sejur-si-a-petrecut-o-in-hotel-dupa-ce-au-fost-depistate-cazuri-de-coronavirus/#respond Sun, 26 Jan 2020 06:01:42 +0000 http://tv8.md/?p=249847 Într-un secol în care poți ajunge dintr-un colț al lumii în altul în doar câteva ore, circulația virusurilor este imposibil de controlat. Principala problemă a experților din sănătate este, însă, faptul că nu există un antidot împotriva coronavirusului. Singura metodă de prevenire a răspândirii acestui virus la nivel mondial o reprezintă scanarea termică în aeroporturi a celor care tranzitează lumea în lung și-n lat. Și nici această metodă nu este sigură, deoarece febra apare atunci când boala este deja instalată, și nu în perioada de incubare.

Potrivit Digi24, măsuri de protecție și-a luat și cântăreața Delia. Aflată în vacanță în Singapore, aceasta și-a fi petrecut ultima zi din sejur în resort, după ce au fost depistate primele cazuri de coronavirus în zonă.

Într-un mesaj postat pe contul ei de socializare, artista și-a liniștit fanii, cărora le-a transmis că este bine. Delia urmează să revină în țară cu o cursă ce are escală în Dubai.

La nivel mondial, mai multe aeroporturi și-au instalat deja sisteme de verificare a temperaturii, ca metodă de depistare a eventualelor cazuri de coronavirus.

]]>
http://tv8.md/2020/01/26/delia-in-vacanta-in-singapore-ultima-zi-din-sejur-si-a-petrecut-o-in-hotel-dupa-ce-au-fost-depistate-cazuri-de-coronavirus/feed/ 0
Iarna nu se grăbește să-și intre în drepturi. Cât de cald va fi astăzi http://tv8.md/2020/01/26/iarna-nu-se-grabeste-sa-si-intre-in-drepturi-cat-de-cald-va-fi-astazi/ http://tv8.md/2020/01/26/iarna-nu-se-grabeste-sa-si-intre-in-drepturi-cat-de-cald-va-fi-astazi/#respond Sun, 26 Jan 2020 05:34:27 +0000 http://tv8.md/?p=249830

Temperaturile vor oscila între +7 și +9 grade Celsius astăzi, pe întreg teritoriul țării, iar noaptea vor coborî până la -6 grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar presiunea atmosferică va fi ridicată.

În nordul țării se vor înregistra maxim 7 grade Celsius ziua și minus 6 grade noaptea.

În sudul țării vor fi maxim 9 grade Celsius ziua și minus 4 grade noaptea.

Iar în capitală se vor înregistra maxim 8 grade pe parcursul zilei și minus 5 pe timpul nopții.

În următoarele zile, vremea va fi la fel de caldă.

]]>
http://tv8.md/2020/01/26/iarna-nu-se-grabeste-sa-si-intre-in-drepturi-cat-de-cald-va-fi-astazi/feed/ 0
UPDATE: Alerta de pe strada Kiev, care a pus pe jar Poliția! În pachetul suspect se aflau câteva bucați de slănină http://tv8.md/2020/01/25/alerta-pe-strada-kiev-o-persoana-a-aruncat-un-pachet-suspect-intr-un-magazin/ http://tv8.md/2020/01/25/alerta-pe-strada-kiev-o-persoana-a-aruncat-un-pachet-suspect-intr-un-magazin/#respond Sat, 25 Jan 2020 20:38:58 +0000 http://tv8.md/?p=249823 UPDATE: 22.38 În pachetul suspect, care a fost aruncat în această seară de o persoană necunoscută într-un magazin de telefonie mobilă, se aflau câteva bucați de slănină.

Poliția este în căutarea suspectului.

În urma verificării pachetului, în interior s-a depistat slănină. Cazul este înregistrat și se întreprind măsuri pentru a identifica persoana”, a spus pentru TV8.md Natalia Stati, ofițera de presă a IP Chișinău.

UPDATE: 20:35 Alertă pe strada Kiev din sectorul Râșcani al capitalei. O persoană necunoscută a deschis ușa unui magazin de telefonie mobilă și a aruncat un pachet suspect. Acesta a fugit de la fața locului.

Poliția, pompierii și geniștii au venit pentru a stabili toate circumstanțele incidentului. Zona a fost încercuită.

Oamenii legii au fost alertați la ora 19.05.

]]>
http://tv8.md/2020/01/25/alerta-pe-strada-kiev-o-persoana-a-aruncat-un-pachet-suspect-intr-un-magazin/feed/ 0
Chinezii sărbătoresc Anul Nou. În multe locuri, festivitățile publice au fost anulate, din cauza coronavirusului http://tv8.md/2020/01/25/chinezii-sarbatoresc-anul-nou-in-multe-locuri-festivitatile-publice-au-fost-anulate-din-cauza-coronavirusului/ http://tv8.md/2020/01/25/chinezii-sarbatoresc-anul-nou-in-multe-locuri-festivitatile-publice-au-fost-anulate-din-cauza-coronavirusului/#respond Sat, 25 Jan 2020 20:25:05 +0000 http://tv8.md/?p=249838 Coronavirusul umbrește serbările de Anul Nou chinezesc. În această zi de sărbătoare, milioane de oameni se întorc la familiile lor. Pe 25 ianurie 2020 începe Anul Șobolanului.

Noul coronavirus le distruge chinezilor serbările de Anul Nou. În multe locuri, inclusiv la Beijing, festivitățile publice programate pentru această sâmbătă, au fost anulate. Și unele atracții turistice au fost închise, în urma deciziei autorităților. Guvernul a pus sub carantină metropola Wuhan, unde trăiesc nu mai puțin de 11 milioane de oameni. Coronavirusul a apărut în premieră la Wuhan, aici fiind înregistrate și cele mai multe cazuri de îmbolnăviri.

Celebrarea Anului Nou chinezesc se mai numește și Serbarea Primăverii sau a Razelor de Lună. Marchează începutul primăverii și un nou ciclu pentru lună. Chiar dacă și în China, din 1912, este în vigoare calendarul gregorian, fazele lunii (sau calendarul solar-lunar) continuă să stabilească zilele de sărbătoare, scrie dw.com.

Tradiții și obiceiuri

Dintre cele 15 zile de serbări tradiționale, seara de Revelion este considerată cea mai importantă. Familiile și rudele serbează până târziu. Încep cu o cină tradițională, marcând elemente importante ale vieții, precum comunitatea, tradiția și hrana. În timp ce diferențele regionale se regăsesc uneori doar în obișnuințele alimentare, unele obiceiuri sunt respectate de toată lumea. De pildă, casele sunt decorate în culoarea roșie, care este considerată cea mai importantă.

]]>
http://tv8.md/2020/01/25/chinezii-sarbatoresc-anul-nou-in-multe-locuri-festivitatile-publice-au-fost-anulate-din-cauza-coronavirusului/feed/ 0