TV8.md http://tv8.md sursa de informare a oamenilor liberi Sun, 17 Nov 2019 12:23:06 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.4 http://tv8.md/wp-content/uploads/2017/06/cropped-logo-tv8-32x32.png TV8.md http://tv8.md 32 32 Deciziile care s-au luat astăzi la Consiliul Național Politic al Platformei DA. Pe ce vor insista deputații în Parlament http://tv8.md/2019/11/17/deciziile-care-s-au-luat-astazi-la-consiliul-national-politic-al-platformei-da-pe-ce-vor-insista-deputatii-in-parlament/ http://tv8.md/2019/11/17/deciziile-care-s-au-luat-astazi-la-consiliul-national-politic-al-platformei-da-pe-ce-vor-insista-deputatii-in-parlament/#respond Sun, 17 Nov 2019 12:21:25 +0000 http://tv8.md/?p=231705 Platforma Demnitate și Adevăr va constitui o Asociație a primarilor, după ce mai mulți reprezentanți ai formațiunii au fost aleși în funcții administrative în teritoriu la alegerile locale din 20 octombrie. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi la ședința Consiliului Național Politic al PPDA, la care au participat deputați și aleși locali.

„Vom fi principalul avocat al descentralizării și autonomiei locale, astfel încât comunitățile să se poată dezvolta. Vom opta pentru continuarea înfrățirilor cu alte comunități din România dar și din Europa. Vom munci pentru a atrage fonduri pentru dezvoltarea unor proiecte locale”, a declarat Andrei Năstase după întrunire.

Referitor la activitatea reprezentanților PPDA în Parlament, s-a decis „păstrarea coeziunii democratice, pentru elaborarea și promovarea legilor de care au nevoie cetățenii”.

Prioritățile deputaților PPDA vor fi concentrate pe investigarea furtului miliardului și recuperarea banilor, revizuirea legii care pune achitarea miliardului pe umerii cetățenilor, continuarea reformei justiției și curățirea procuraturii și instanțelor de judecată de elemente infracționale.

De asemenea, deputații PPDA promit legi pentru susținerea producătorilor autohtoni, combaterea contrabandei și altor scheme ilicite de import, demonopolizarea economiei, dezvoltarea sectorului agroindustrial și promovarea unor proiecte sociale pentru cei care trăiesc la limita sărăciei.

]]>
http://tv8.md/2019/11/17/deciziile-care-s-au-luat-astazi-la-consiliul-national-politic-al-platformei-da-pe-ce-vor-insista-deputatii-in-parlament/feed/ 0
Ultima oră! Platforma DA are un nou vicepreședinte în locul lui Pavlovschi http://tv8.md/2019/11/17/ultima-ora-platforma-da-are-un-nou-vicepresedinte-in-locul-lui-pavlovschi/ http://tv8.md/2019/11/17/ultima-ora-platforma-da-are-un-nou-vicepresedinte-in-locul-lui-pavlovschi/#respond Sun, 17 Nov 2019 11:59:53 +0000 http://tv8.md/?p=231697 Consiliul Național Politic al Platformei Demnitate și Adevăr a ales astăzi un nou vicepreședinte al formațiunii. Este vorba despre deputatul Igor Munteanu. Anunțul a fost făcut acum câteva minute de Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul Platformei DA a mai spus că s-a decis inițierea unei reforme interne în partid, care are ca scop „îmbunătățirea mecanismelor de comunicare strategică și conlucrare mai bună cu oamenii din teritoriu”.

Platforma DA are șapte vicepreședinți. Igor Munteanu a fost ales în locul lui Stanislav Pavlovschi, care a plecat în luna septembrie din partid. Acesta a hotărât să se retragă din viața politică și să-și continue activitatea de avocat.

Pavlovschi, despre demisia sa din funcția de vicepreședinte al Platformei DA: „Am decis să mă retrag din activitatea politică”

 

 

 

 

]]>
http://tv8.md/2019/11/17/ultima-ora-platforma-da-are-un-nou-vicepresedinte-in-locul-lui-pavlovschi/feed/ 0
/VIDEO LIVE/ Năstase face declarații după ședința Consiliului Politic Național al Platformei DA http://tv8.md/2019/11/17/video-live-nastase-face-declaratii-dupa-sedinta-consiliului-politic-national-al-platformei-da/ http://tv8.md/2019/11/17/video-live-nastase-face-declaratii-dupa-sedinta-consiliului-politic-national-al-platformei-da/#respond Sun, 17 Nov 2019 11:45:36 +0000 http://tv8.md/?p=231695

]]>
http://tv8.md/2019/11/17/video-live-nastase-face-declaratii-dupa-sedinta-consiliului-politic-national-al-platformei-da/feed/ 0
Atenție! Opt cazuri de rabie, confirmate într-o săptămână http://tv8.md/2019/11/17/atentie-opt-cazuri-de-rabie-confirmate-intr-o-saptamana/ http://tv8.md/2019/11/17/atentie-opt-cazuri-de-rabie-confirmate-intr-o-saptamana/#respond Sun, 17 Nov 2019 11:05:07 +0000 http://tv8.md/?p=231688 Opt cazuri de rabie au fost confirmate pe parcursul săptămânii pe teritoriul R. Moldova, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În șase cazuri a fost vorba despre îmbolnăvirea bovinelor, fiind depistate două focare în raionul Sângerei și câte unul la Rezina, Camenca, Nisporeni și Orhei. De asemenea, în raionul Glodeni a fost depistat un câine bolnav de rabie, iar la Ungheni – o vulpe.

Tot în această săptămână a fost înregistrat un nou focar de pestă porcină în satul Sarata Galbenă din Hâncești. La ANSA au fost convocați administratorii piețelor agroalimentare din Chișinău, pentru a discuta despre pericolul răspândirii bolii prin comercializarea cărnii de porc infectate.

Maxim Sârbu, șef de secție la Direcția sănătatea și bunăstarea animalelor a atenționat că boala se atestă în tot mai multe regiuni, astfel pericolul de răspândire este unul real. În majoritatea cazurilor de apariție a focarelor de pestă porcină ar fi de vină factorul uman. De cele mai multe ori, anume proprietarii de animale aduc virusul la porcii domestici, prin procurarea cărnii, a produselor din carne sau a furajelor infectate.

Administratorii piețelor au fost atenționați că lor le revine responsabilitatea sporită în controlul și respectarea regulilor de transportare, recepționare și de comercializare a cărnii de porc. S-a vorbit despre actele obligatorii care trebuie să însoțească carnea propusă la vânzare: certificatul forma F-2, actul de marcaj corect al carcasei.

Roman Vengher, șef al Direcției municipale Chișinău de siguranță a alimentelor a declarant că pe piețele din capitală se încearcă comercializarea în cantități mari a produselor alimentare neconforme.  Doar în nouă luni ale anului curent, inspectorii au retras din comerț 138 de tone de carne și produse din carne, 9 540 de subproduse, 30 de tone de pește, 28 de tone de produse lactate neconforme, care au fost nimicite sau utilizate în alte scopuri, decât cele alimentare.

]]>
http://tv8.md/2019/11/17/atentie-opt-cazuri-de-rabie-confirmate-intr-o-saptamana/feed/ 0
Ședință extraordinară a Platformei DA. Au fost convocați deputați și aleși locali http://tv8.md/2019/11/17/sedinta-extraordinara-a-platformei-da-au-fost-convocati-deputati-si-alesi-locali/ http://tv8.md/2019/11/17/sedinta-extraordinara-a-platformei-da-au-fost-convocati-deputati-si-alesi-locali/#respond Sun, 17 Nov 2019 10:21:28 +0000 http://tv8.md/?p=231684 Consiliul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară la care sunt prezenți deputați, primari și consilieri locali, membri ai formațiunii. După ședință, la ora 13:30 va fi organizată o conferință de presă.

În discursurile pe care le țin la întrunire, deputații Platformei DA dau asigurări că rămân pe poziții, chiar dacă socialiștii au înlăturat Blocul ACUM de la guvernare și îi îndeamnă pe aleșii locali să-și facă bine treaba, în folosul comunităților pe care le conduc.

„E posibil ca cineva să-şi fi imaginat deja că Platforma DA va ceda ușor în faţa dificultăţilor şi a turnurii nefaste a realităţilor noastre politice, dar vă asigur că acest lucru nu se va întâmpla! Pe parcursul ultimilor ani nu ne-au speriat nici frigul, nici glodul, nici intimidările, interceptările, persecuțiile şi nici arestările operate de un sistem profund antipopular. Mai mult decât atât, în pofida tuturor pericolelor care au planat mereu asupra noastră, am reuşit să ne consolidăm o echipă de oameni capabili, determinați în lupta comună pentru o viață mai bună.

Şi acum vom continua să facem tot ce ne stă în puteri pentru a respecta în continuare angajamentele față de cetățeni. Din orice postură ne-am afla: de deputat, de primar, de consilier municipal, raional sau local sau de membru al OT. Platforma DA este mândră de echipa puternică pe care o are. În edificarea ei noi ne conducem de un singur principiu: „A fi împreună este un început. A rămâne împreună este un progres. A lucra împreună este un succes!”, a declarat deputata Stela Macari.

]]>
http://tv8.md/2019/11/17/sedinta-extraordinara-a-platformei-da-au-fost-convocati-deputati-si-alesi-locali/feed/ 0
Un pod peste Nistru a fost expertizat la comanda Misiunii OSCE în Moldova http://tv8.md/2019/11/17/un-pod-peste-nistru-a-fost-expertizat-la-comanda-misiunii-osce-in-moldova/ http://tv8.md/2019/11/17/un-pod-peste-nistru-a-fost-expertizat-la-comanda-misiunii-osce-in-moldova/#respond Sun, 17 Nov 2019 10:10:22 +0000 http://tv8.md/?p=231681 Podul peste râul Nistru, care unește localitățile Gura Bîcului și Bîcioc și care a fost redeschis în noiembrie 2017, după o pauză de 25 de ani în care pe el nu au circulat unități de transport, a fost supus unei expertize tehnice la comanda Misiunii OSCE în Moldova. Raportul experților a fost finalizat și transmis Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Raportul oferă o estimare a lucrărilor de reparație necesare pentru a readuce podul la capacitatea sa inițială și va putea sta la baza unui eventual proiect de reconstrucție a podului.

„Această expertiză tehnică oferă date de referință, în baza cărora pot fi desfășurate activitățile ulterioare de reconstruire a podului. Este prima, dar și cea importantă etapă a procesului de reconstruire”, a afirmat șeful-adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, Antti Karttunencare i-a transmis actele Svetlanei Dogotaru, secretar de stat al Ministerului Economiei.

Podul este parte a unui coridor de transport internațional, legând portul din Odessa cu Republica Moldova și Uniunea Europeană. Acesta poate susține traficul de vehicule cu greutatea de până la 10 tone.

Redeschiderea podului este una dintre cele opt măsuri de consolidare a încrederii incluse de Chișinău și Tiraspol în pachetul de acorduri „Berlin-plus”. Acesta a determinat semnarea a cinci acorduri adiționale privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină pe malul stâng, apostilarea diplomelor universității din Transnistria și așa-numitul acord privind „plăcuțele de înmatriculare”.

]]>
http://tv8.md/2019/11/17/un-pod-peste-nistru-a-fost-expertizat-la-comanda-misiunii-osce-in-moldova/feed/ 0
Deputat ACUM, despre reforma pe care o vor face socialiștii la CSJ: „Vor fi la fel de obiectivi”? http://tv8.md/2019/11/17/deputat-acum-despre-reforma-pe-care-o-vor-face-socialistii-la-csj-vor-fi-la-fel-de-obiectivi/ http://tv8.md/2019/11/17/deputat-acum-despre-reforma-pe-care-o-vor-face-socialistii-la-csj-vor-fi-la-fel-de-obiectivi/#respond Sun, 17 Nov 2019 09:04:39 +0000 http://tv8.md/?p=231675 Deputatul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, se arată îngrijorat de reforma justiției pe care intenționează să o continue socialiștii, după demisia Guvernului Sandu. Parlamentarul se întreabă dacă partenerii externi vor vrea să mai delege reprezentanți în comisia care va evalua judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție și pune la dubii obiectivitatea celorlalți membri ai viitoarei comisii, care vor fi delegați de PSRM.

„Socialiștii spun că vor realiza reforma Curții Supreme de Justiție și evaluarea judecătorilor și procurorilor conform aceleiași „filozofii”, care a fost promovată de Guvernul Maia Sandu. Adică evaluarea judecătorilor și procurorilor o va face o comisie extraordinară în care vor fi incluși un număr semnificativ de experți străini delegați de către partenerii de dezvoltare. Prima întrebare este desigur dacă partenerii de dezvoltare vor mai fi de acord să delege acești experți.

Dar dincolo de asta, mă tot frământă următorul gând – oare oamenii delegați de socialiști să facă evaluarea judecătorilor și procurorilor vor fi la fel de „obiectivi” ca și cei delegați de aceiași socialiști în comisiile de concurs în care au participat? De exemplu pentru judecătorii Curții Constituționale, pentru directorul Centrului Național Anticorupție, pentru Procurorul General… Dacă da, atunci riscăm să ne pomenim în situația în care vor trece cu brio evaluarea și vor primi verdicte pozitive astfel de personaje ca Pitic, Berdilo, Sternioală, Druță, Igor Popa, Chitoroagă și mulți alții ca ei… Vă dați seama ce fel de „reformă” va fi asta?”, a scris Litvinenco pe o rețea de socializare.

Amintim că noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a lăsat să se înțeleagă faptul că nu va fi organizat un nou concurs pentru preselectarea candidaților la funcția de procuror general. Acesta intenționează să trimită Consiliului Superior al Procurorilor lista cu cei patru candidați care au fost selectați de comisie, înainte ca ministra Olesea Stamate să anuleze rezultatele concursului.

Presa a scris că favoritul socialiștilor la funcția de procuror general ar fi ex-deputatul Alexandr Stoianoglo.

]]>
http://tv8.md/2019/11/17/deputat-acum-despre-reforma-pe-care-o-vor-face-socialistii-la-csj-vor-fi-la-fel-de-obiectivi/feed/ 0
Ministrul Educației nu vrea limba română în Constituție și „Istoria Românilor” în curricula școlară http://tv8.md/2019/11/17/ministrul-educatiei-nu-vrea-limba-romana-in-constitutie-si-istoria-romanilor-in-curricula-scolara/ http://tv8.md/2019/11/17/ministrul-educatiei-nu-vrea-limba-romana-in-constitutie-si-istoria-romanilor-in-curricula-scolara/#respond Sun, 17 Nov 2019 08:11:24 +0000 http://tv8.md/?p=231671 http://tv8.md/2019/11/17/ministrul-educatiei-nu-vrea-limba-romana-in-constitutie-si-istoria-romanilor-in-curricula-scolara/feed/ 0 Cresc exporturile! Mărfuri de peste un miliard de dolari au ajuns în UE în anul curent http://tv8.md/2019/11/17/cresc-exporturile-marfuri-de-peste-un-miliard-de-dolari-au-ajuns-in-ue-in-anul-curent/ http://tv8.md/2019/11/17/cresc-exporturile-marfuri-de-peste-un-miliard-de-dolari-au-ajuns-in-ue-in-anul-curent/#respond Sun, 17 Nov 2019 07:48:58 +0000 http://tv8.md/?p=231667 Agenții economici din R. Moldova au exportat în primele zece luni ale anului curent mărfuri în valoare de peste două miliarde de dolari, cu 3,4% mai mult fașp de perioada similară a anului trecut. Doar în luna septembrie, exporturile s-au cifrat la 238 mil de dolari, cu 15,2% mai mult comparativ cu luna septembrie 2018, anunță Biroul Național de Statistică.

În Uniunea Europeană au ajuns 65,6% din mărfurile exportate, în valoare de  1,3 miliarde de dolari. Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 14,9%, fiind vândute mărfuri în valoare de 301,8 mil de dolari.

În perioada ianuarie-septembrie 2019, cel mai mult au crescut exporturilor în Turcia (de 2,5 ori), Elveția (de 1,5 ori), Germania (+11,1%), Federația Rusă (+7,7%), Republica Cehă (+37,8%), Polonia (+15,6%), România (+1,8%).

Exportăm mai multe mărfuri și spre țări precum Brazilia, unde au ajuns de 3446 ori mai multe produse moldovenești față de perioada similară a anului trecut, Afganistan ( de 58 de ori), Siria (de 4,1 ori), Indonezia (de 2,9 ori), Taiwan, provincie a Chinei (de 2 ori), Egipt (de 1,9 ori), Gibraltar (de 14,3 ori).

În ianuarie-septembrie 2019, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2018, s-au marcat creșteri la exporturile de mașini și aparate electrice (+17,4%), cereale și preparate pe bază de cereale (+16,5%), semințe și fructe oleaginoase (+16,9%), produse medicinale și farmaceutice (+22,0%), legume și fructe (+4,0%), articole din lemn, exclusiv mobilă (+26,8%), vehicule rutiere (+18,9%), tutun brut și prelucrat (+12,9%), hârtie, carton și articole din pastă de celuloză, din hârtie sau din carton (+13,2%), hrană destinată animalelor (+6,4%), fier și oțel (+33,0%), materiale plastice prelucrate (+30,4%), cauciuc prelucrat (+41,7%).

Reexporturile de mărfuri străine au însumat 589 mil. de dolari, cu 8,4% mai puțin comparativ cu ianuarie-septembrie 2018.

]]>
http://tv8.md/2019/11/17/cresc-exporturile-marfuri-de-peste-un-miliard-de-dolari-au-ajuns-in-ue-in-anul-curent/feed/ 0
Alegeri România: Iohannis spune că nu este cu PSD în vreo competiție electorală, ci în război http://tv8.md/2019/11/17/alegeri-romania-iohannis-spune-ca-nu-este-cu-psd-in-vreo-competitie-electorala-ci-in-razboi/ http://tv8.md/2019/11/17/alegeri-romania-iohannis-spune-ca-nu-este-cu-psd-in-vreo-competitie-electorala-ci-in-razboi/#respond Sun, 17 Nov 2019 06:34:29 +0000 http://tv8.md/?p=231661 Preşedintele Klaus Iohannis, care candidează pentru cel de-al doilea mandat, a declarat sâmbătă după-masă, la o întâlnire electorală organizată în municipiul Bistriţa, România, că el nu se află în competiţie electorală cu PSD, ci în război cu acest partid, motivul fiind acela că social-democraţii au guvernat „împotriva românilor”, scrie agerpres.ro.

”Eu nu sunt cu PSD în vreo competiţie electorală, eu sunt cu PSD în război, noi suntem cu PSD în război, şi asta nu pentru că noi suntem aşa răi, pentru că ei au fost răi cu românii. PSD a guvernat împotriva românilor, PSD a venit la putere cu promisiuni mari şi, nici nu a ajuns bine în Palatul Victoria, a început să încerce să subjuge justiţia, să acapareze marile sisteme publice. PSD a atacat democraţia din România – este inadmisibil, a fost inadmisibil şi rezultatul este cel pe care l-au meritat: au fost înlăturaţi de la putere”, a spus Iohannis.

El le-a spus celor aproximativ două mii de susţinători aflaţi în Sala Polivalentă din Bistriţa că acest război pe care îl poartă cu PSD nu s-a terminat şi că este important ca, printr-o prezenţă consistentă la urne, să fie câştigată bătălia din 24 noiembrie, pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

]]>
http://tv8.md/2019/11/17/alegeri-romania-iohannis-spune-ca-nu-este-cu-psd-in-vreo-competitie-electorala-ci-in-razboi/feed/ 0