social

/VIDEO/ Drumul vinului: respins de ruși în 2006 și 2013, vinul moldovenesc este acum pe toate continentele

03 октября 2022, час 10:00

Drumul vinurile noastre a fost extrem de tumultos, dar locul unde au ajuns acum este cel pe care mulți nici nu-l visau, iar alții nu credeau în el. Puternic afectată de embargourile impuse de Rusia - cel din 2006, urmat de cel din 2013 -, industria vinicolă a trebuit să se refacă după pierderile financiare și de imagine. Mulți nu au rezistat și au dat faliment. Însă, cei care au rămas pe piață au prins rădăcini și mai adânci, gata să reziste oricărei alte provocări. Este bine știută expresia: ceea ce nu te omoară, te face mai puternic, care a funcționat și în cazul acestei ramuri. Reportajul este despre cum producătorii de vinuri de la noi au transformat o criză fără precedent într-o oportunitate. Nu doar atât. Au reușit să ofere industriei vinicole un loc important în economia țării. Cu o cifră de afaceri de 3, 2 miliarde de lei formează circa 2% din Produsul Intern Brut și oferă locuri de muncă pentru aproximativ 150 de mii de oameni, se arată într-un reportaj marca "Moldova gândește" de la TV8.

Moldovenii și vinul. Ori vinul și moldovenii. Oricum ai inversa locul celor două cuvinte relația dintre ele nu se va schimba câtuși de puțin. Din cele mai vechi timpuri, gospodarii de pe această palmă de pământ țineau cu tot dinadinsul să producă vin, pe care-l păstrau în locuri speciale, ca să nu-și piardă din calitate. Și acum, în beciurile din țară, butoiul cu vin stă la loc de cinste. Iar acolo unde este vin, este și distracție. E plin internetul cu ele.

De-a lungul anilor, vinul moldovenesc a avut un drum cu multe hopuri și a cunoscut mai multe etape: de la vinul produs mai mult pentru consum personal, la unul prezent în toate restaurantele de top din țară și atât de select încât suflă-n ceafa multor vinuri celebre internaționale. Cum s-a ajuns aici? Vă propun să ne întoarcem la anul 2006, an de care mulți producători de vinuri își amintesc cu înfrigurare.

După o răcire constantă a relațiilor din Republica Moldova și Federația Rusă, ce a început cu nesemnarea memorandumului Kozac, partea rusă a impus un embargo total pe vinurile moldovenești. Și asta pentru că s-ar fi depistat o concentrație prea mare de pesticide. Peste ani, Vladimir Voronin, care era în acel moment președintele țării, le-a dat dreptate rușilor. Chiar dacă o mulțime de specialiști au explicat că a fost vorba de o decizie exclusiv politică, țara noastră pornind, în perioada respectivă, pe drumul integrării europene.

„- Ce a urmărit Rusia când a interzis importul de vinuri moldovenești? I-a reușit?
 - Au fost mai multe acolo. Și nesemnarea documentului a influențat, dar și comportamentul obraznic al vinificatorilor noștri. Ei credeau că pe piața rusească pot să ajungă orice este vopsit în roșu, dar pretinde a fi „vin moldovenesc”. Da, și-au făcut de cap. De aceea, au fost puși la respect”, a declarat fostul președinte, Vladimir Voronin.

Un an mai târziu, în 2007, o parte din vinurile moldovenești au revenit pe piața din Rusia, după ce relațiile diplomatice dintre cele două țări au început să se încălzească, Voronin apropiindu-se din nou de Kremlin.

„În ultimii doi ani, asistăm la o dinamică pozitivă a relațiilor bilaterale”, a mai adăugat fostul președinte, Vladimir Voronin.

A urmat un alt embargo, la fel de dureros: în 2013. Și în acest caz, decizia a fost de natură politică, fiind luată chiar în ajunul semnării Acordului de Asociere cu Uniunii Europene.

„Eu nu am mai înțeles de ce Rusia a instituit aceste sancțiuni”, a menționat fostul prim-ministru, Iurie Leancă.

De fiecare dată, rușii, prin intermediul șefului de la Rosselhoznadzor, Ghenadie Onișcenco, susţineau că vinurile moldovenești ar fi periculoase din cauza unui conținut ridicat de dibutil ftalat - un compus care nu ar trebui să se regăsească în vin. A devenit celebră fraza lui Onișcenco, atunci când a spus că vinurile noastre sunt bune pentru a vopsi... gardurile.

„Specialiștii moldoveni au pierdut orice încredere pe care am vrut să le-o încredințăm”, a vorbit șeful Rosselhoznadzor, Ghenadii Onișcenko.

A criticat calitatea vinurilor moldovenești și președintele rus, Vladimir Putin. În anul 2013, la un eveniment public, liderul de la Kremlin a declarat că niciun francez, italian ori spaniol nu va accepta vinul produs în Republica Moldova.

„Vă spun sincer. Sunt convins 100%. Încercați să transportați. Fermierii și producătorii de vinuri vor întoarce toate cutiile, le vor distruge și le vor arunca în canal”, a menționat președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Embargourile pe vinurile moldovenești au fost un șoc pentru producătorii de la noi, pentru care piața rusească era principala piață de desfacere. În 2006, compania fondată de Tatiana Croitoru la fel depindea atunci de Rusia. 95 la sută din vinuri erau duse încolo. Însă, interzicerea exportului a avut și efecte benefice.

O altă vinărie, o altă istorie, dar foarte similară.

Consecințele acestor interdicții au fost enorme. În bani, pierderile se cifrează la cel puțin 350 de milioane de euro, arată un studiu. Însă, nu doar financiar au fost înregistrate pierderi. Și imaginea sectorului vinicol pe piețele internaționale a fost șifonată, iar bunul nume încă nu a fost reabilitat pe deplin.

Starea de letargie a durat cam patru ani, timp în care vinificatorii încercau să găsească soluții pentru a supraviețui loviturilor. Unii producători erau nostalgici după piața din Rusia, pe când alții căutau cum să cucerească și alte piețe, până atunci mai puțin accesibile pentru ei.

Perioada de glorie pentru vinurile din Republica Moldova durează de 6 ani încoace. Cu suportul partenerilor externi, zeci de vinificatori mici și-au lansat afaceri în acest sector. Iar granzii cuceresc noi piețe de desfacere, astfel încât se poate spune că vinurile produse în țara noastră au ajuns pe toate continentele. Totuși, principala piață este, la momentul de față, România, fiind și o pistă de lansare pentru statele din blocul comunitar.

La concursurile internaționale, vinurile noastre se aleg cu premii valoroase. Un exemplu este și vinul Negre 2017, gândit și produs de compania Tatianei Croitoru, care a fost desemnat cel mai bun vin roșu din lume, la ultima ediție a Concursului Mondial de Bruxelles.

Datorită premiilor pe care companiile le obțin la concursurile internaționale, imaginea vinurilor moldovenești crește de la an la an. Compania în care activează Eugen Comendant a fost, anul trecut, cea mai premiată vinărie, din întreaga lume.

Ora 19 seara, centrul capitalei. În fața unui local modest, în care sunt servite doar vinuri moldovenești, este deja forfotă. Lumea, de diferite naționalități și vârste, se adună ca să ciocnească un pahar de vin. Direct în stradă, fără pretenții de a sta la masă și într-un format cât mai intim. Uneori vin fără motiv, doar ca să se mai relaxeze. În cazul celor trei tinere, sărbătoreau revenirea uneia dintre ele din Olanda.

Atât de devotată sunt. De aceea și ne-am întâlnit.

„Acum sunt niște vinuri moldovenești, de care mă mândresc”.

„Sunt ceva locuri si in Amsterdam unde poți sa bei vin moldovenesc. Când am ocazia, servesc un pahar de vin”.

„Bine că se dezvoltă așa o cultură, că poți să bei un pahar de vin fără să ai sarmale pe masă”.

„- Așa cum mi s-a spus, vinul este produs abia al doilea an, este o vinărie mică. Scot pe piață în jur de 500 de sticle. Este foarte gustos. Este din soiurile târzii, este aromat. Vin aici, repetat, anume pentru acest tip de vin.
 -Cât de des veniți? După lucru? După școală, că nu știu câți ani aveți...
 -După lucru”.

De regulă, oaspeții nu se grăbesc să-și umple paharele. Întâi de toate, vor să afle istoria vinului pe care îl vor consuma. Somelierul Maxim Levcenco este gata oricând să-i îndrume în lumea aromelor și a gusturilor unice:

„Recomand vinurile și nu este neapărat să-mi placă mie”.

„- Astăzi am degustat câteva tipuri de vin. Nu-i dau denumirea, dar cred că o să vă prindeți și singuri, pentru că nu sunt multe pe piața locală. Și vinul roșu, produs tot din soiuri moldovenești. Îi servim pe oaspeții noștri.
 - Ce părere au despre vinurile noastre?
 - Foarte gustoase, mai ales raportat la preț-calitate. Fabulos!”.

Pe rafturile acestui wine shop, găsești practic doar sticle de vinuri produse de vinăriile din țară. Majoritatea 97 de procente sunt vinuri moldovenești.

Localul are un an de când și-a deschis ușile pentru oaspeți, timp suficient ca să-ți dai seama dacă ideea afacerii a fost una bună sau dacă ai dat-o în bară.

„După cum vedeți, nu. Este logic să deschizi un așa local. Problema este în reacția oamenilor. Cum o să reacționeze”, a vorbit somelierul, Maxim Levcenco.

/VIDEO/ Trei într-o… cocioabă: Cum a ajuns o familie cu bebeluș să trăiască sub un acoperiș care se dărâmă
/VIDEO/ R. Moldova este cea mai săracă țară din Europa? Date alarmante și planuri oficiale
/VIDEO/ „Drumul de fier” al lui Voronin amenință casele din Văleni: O grădină s-a rupt în două
Молдавским школам позволят нанимать больше вспомогательного персонала, включая штатных психологов
Молдавским школам позволят нанимать больше вспомогательного персонала, включая штатных психологов
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ В Кыргызстане фургон с мороженым сбил 29 школьников: трое в тяжелом состоянии
/ВИДЕО/ В Кыргызстане фургон с мороженым сбил 29 школьников: трое в тяжелом состоянии
Драгалин: Прокуроры осознают риски, подписывая обвинительные документы
Драгалин: Прокуроры осознают риски, подписывая обвинительные документы
/ВИДЕО/ Начинается сезон клещей: врачи напоминают о необходимости соблюдать меры безопасности
/ВИДЕО/ Начинается сезон клещей: врачи напоминают о необходимости соблюдать меры безопасности

03 мая 2024, час 13:06

Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.

Россия обстреляла ж/д пути в Украине и продвигается на авдеевском направлении
Россия обстреляла ж/д пути в Украине и продвигается на авдеевском направлении
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
/ВИДЕО/ EnergoShow. Эксперт: доступность солнечных панелей сильно выросла в последние годы
/ВИДЕО/ EnergoShow. Эксперт: доступность солнечных панелей сильно выросла в последние годы
Еврокомиссия инициировала судебное разбирательство в отношении IT-гигантов
Еврокомиссия инициировала судебное разбирательство в отношении IT-гигантов
/ВИДЕО/ Помощь для уязвимых: в Молдове планируют втрое увеличить число специалистов в соцсфере
/ВИДЕО/ Помощь для уязвимых: в Молдове планируют втрое увеличить число специалистов в соцсфере

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram