Război în Ucraina, ziua 118: Rușii forțează luptele pentru a acapara toată regiunea Lugansk. „Distrugeri catastrofale”

missing
21 июня 2022, час 20:22

Rusia și-a intensificat bombardamentele în est și acuză Ucraina că a lovit platforme de foraj în Marea Neagră, lângă Crimeea​. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. O serie de lideri europeni importanți au afirmat că decizia este necesară, în primul rând ca un gest de solidaritate și de recunoaștere a curajului Ucrainei și a succeselor sale pe câmpul de luptă în fața unei invazii rusești susținute. Toate cele 27 de state membre ale UE trebuie să cadă de acord și să-i ofere Ucrainei statutul de candidat. După care urmează un complicat proces politic și birocratic.

UPDATE: Ucraina confirmă că a atacat Insula Şerpilor cu raiduri aeriene şi operaţiunea este în desfăşurare, relatează CNN. Potrivit Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, au fost efectuate ''lovituri ţintite cu folosirea de forţe diverse'' asupra insulei din Marea Neagră ocupată de Rusia din primele zile ale invaziei acesteia în Ucraina. Operaţiunea militară încă este în desfăşurare şi se impune o ''tăcere informaţională'' până la finalizarea ei, adaugă acelaşi comandament ucrainean.

UPDATE: Slovacia nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Germania în privinţa unui acord care presupune furnizarea a 30 de tancuri T-72, din depozitele armatei slovace, către Ucraina, iar Germania să ofere la schimb acesteia mai multe tancuri Leopard 2A4.

UPDATE: „UE trebuie să fie capabilă să reacționeze mai rapid la evoluțiile geopolitice și ar trebui să pună capăt cerinței unanimității în deciziile de politică externă”, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu dat Politico, potrivit G4Media.

UPDATE: Un avion de război Suhoi Su-25 s-a prăbușit, marți, în regiunea Rostov, din sudul Rusiei, a declarat o sursă din cadrul echipajelor de intervenție de urgență, pentru agenția rusă de presă de stat TASS.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orbán au convenit să dezvolte cooperarea în sectorul energetic. Anunțul a fost făcută de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Twitter.

UPDATE: Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, scrie într-un articol publicat de revista americană „Foreign Affairs” că unele țări își pierd interesul față de războiul din Ucraina și critică deschis două nume de pe scena internațională care au pledat pentru concesii în favoarea Rusiei: Macron și Kissinger. 

UPDATE: Dojdi, un post de televiziune independent rusesc, a anunțat că își pregătește relansarea în străinătate. În luna martie, acesta a fost suspendat din cauza amenințărilor din partea autorităților de la Moscova. În următoarele câteva săptămâni, canalul va funcționa din Amsterdam. Tot în luna martie, jurnaliștii Tikhon Dzyadko și Ekaterina Kotrikadze au anunțat că vor părăsi Rusia, însă au continuat să difuzeze o emisiune de actualitate pe canalul lor de Youtube, potrivit Reuters.

UPDATE: "Putem confirma moartea cetățeanului american Stephen Zabielski în Ucraina", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, care a mai precizat că autoritățile de la Washington au fost în legătură cu familia și au oferit "toată asistența consulară posibilă".

UPDATE: Nikolai Patrușev, unul dintre principalii aliați ai lui Putin, trimis la Kaliningrad după ce Lituania a anunțat că oprește tranzitul de mărfuri sancționate spre exclava rusească, a amenințat această țară europeană cu represalii dure - „Populația voastră va simți durerea provocată de această decizie”, relatează Reuters.

UPDATE: Pierderile Federației Ruse, potrivit armatei ucrainene, au depășit 34.000 de soldați și 8.000 de aparate de luptă, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE: Ministrul rus al Apărării a anunţat, marţi, că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropiere de portul ucrainean Odesa, potrivit agenţiilor ruse de presă. Ministerul a precizat că atacurile au fost o ripostă la un atac ucrainean asupra unor platforme de producţie a gazelor, din Marea Neagră. Reuters nu a putut verifica independent aceste informaţii. Liderul instalat de Rusia în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, a declarat, luni, că Kievul a lovit platforme de foraj din Marea Neagră, deţinute de o companie petrolieră din Crimeea, potrivit Rador.

UPDATE: Site-ul ziarului britanic The Telegraph a fost blocat în Rusia la solicitarea procurorului general, anunță agenţia de presă rusă TASS, care citează informaţii furnizate de agenţia de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, potrivit Reuters.

UPDATE: Rusia nu este la curent cu locul în care sunt ţinuţi cei doi cetăţeni americani luaţi prizonieri în Ucraina şi nici cine va judeca cazul lor, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, pentru CNN.

UPDATE: Un spaniol plecat să lupte împotriva trupelor ruseşti în Ucraina a murit sâmbătă, a anunţat Ministerul spaniol de Externe, care nu a precizat împrejurările morţii. Ajuns în Ucraina, tânărul s-ar fi alăturat armatei ucrainene, mai întâi în spatele frontului, în sectorul telecomunicaţiilor, înainte de a lua parte la lupte, relatează AFP.

UPDATE: Armata rusă a provocat ''distrugeri catastrofale'' la Lisiciansk, oraş ce se învecinează cu Severodoneţk, în Donbas (est), a anunţat marţi guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, informează AFP, informează Agerpres.

"Lupte (în curs) în zona industrială a (oraşului) Severdoneţk şi distrugeri catastrofale la Lisiciansk", a raportat Gaidai pe Telegram, apreciind că "ultimele 24 de ore au fost dificile" pentru forţele ucrainene.Potrivit lui Gaidai, "loviturile asupra celor trei poduri deja distruse care leagă Severodoneţk şi Lisiciansk" continuă, izolând în continuare primul dintre cele două oraşe, cu o populaţie de circa 100.000 de locuitori, de restul teritoriilor controlate de Kiev.

"Ruşii vor să cucerească cu totul regiunea Lugansk" - pe care ei o controlează aproape în totalitate - "înainte de (duminică) 26 iunie", a afirmat Gaidai. "Însă ei nu vor reuşi să facă aceasta în cinci zile", a estimat el.

Serghei Gaidai a descris noaptea de luni spre marţi ca fiind "liniştea de dinaintea furtunii", anticipând noi lovituri de artilerie ruse în timpul zilei. Guvernatorul regiunii Lugansk a mai informat că "un trup neînsufleţit şi o persoană rănită" au fost găsite marţi dimineaţa.

UPDATE: Liderul de la Kremlin a spus marți, 21 iunie, că e ”mândru” de acțiunile soldaților ruși în cadrul ”operațiunii militare speciale” din Ucraina și a promis că-și va consolida și mai mult armata, relatează AFP, citată de News.ro.

UPDATE: Unul dintre principalii colaboratori ai preşedintelui Vladimir Putin a ajuns marţi în exclava rusă Kaliningrad pentru a discuta chestiuni de securitate naţională, în contextul tensiunilor cu Lituania, care a oprit tranzitul de bunuri vizate de sancţiunile UE spre acest teritoriu, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE: Rusia anunţă marţi că a respins o încercare ”nebună” a forţelor ucrainene de a recuceri Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic cucerit de către Moscova, la Marea Neagră, la începutul invaziei Ucrainei, relatează AFP, scrie News.ro. 

UPDATE: Armata rusă a suferit pierderi semnificative de trupe şi echipamente militare în timpul războiului din Ucraina. Jurnaliştii de investigaţii de la iStories au arătat că Rusia a pierdut 4% din soldaţi şi că este puţin probabil ca armata ţării să revină la forma de dinainte de invazie într-un viitor apropiat.

UPDATE: Un oficial american al Apărării anticipează că „orașele gemene” Severodonetsk și Lisichansk vor cădea în câteva zile, pe măsură ce forțele ruse lovesc zona cu artilerie grea și muniție nedirijată, care provoacă pierderi mari.

UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin se teme de „scânteia de democraţie” care se răspândeşte în ţara sa, a spus cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că liderul de la Kremlin încearcă să divizeze Europa şi vrea întoarcerea la o lume dominată de sfere de influenţă, relatează Reuters.

UPDATE: Armata rusă a anunţat marţi că a conectat întreaga regiune Herson la canalele de televiziune ruseşti, ce vor fi de acum accesibile „gratuit” în această regiune cucerită de Moscova în sudul Ucrainei, informează AFP.

UPDATE:  Serviciul de Securitate de la Kiev a anunțat marți, 21 iunie, că a destructurat o rețea de spioni ruși din care făceau parte oficiali ai Cabinetului de Miniștri și ai Camerei de Comerț a Ucrainei.

UPDATE: Şase nave militare ruseşti încărcate cu rachete de croazieră au fost poziţionate în Marea Neagră în vederea unui „atac masiv” pe teritoriul Ucrainei, relatează presa locală.

UPDATE: Fluxurile de gaze naturale ale producătorului rus de gaze Gazprom către Grecia vor fi întrerupte în perioada 21-27 iunie din cauza unor lucrări de mentenanță.

UPDATE: Niciunul dintre ambasadorii UE nu s-a opus deciziei de a sprijini candidatura Ucrainei la aderarea la UE în timpul întâlnirii lor de luni, potrivit Bloomberg, care citează surse participante la discuții.

UPDATE: Rubla rusească a urcat luni la un maxim de aproape şapte ani faţă de dolar, pe piaţa valutară din Moscova, susţinută de controale de capital şi de promisiunea viitoarelor plăţi de impozite la sfârşitul lunii, în timp ce guvernul şi-a prezentat noul buget, transmite Reuters.

UPDATE: Militarii ucraineni l-au omorât pe Dmitri Lomakin, cel care a promis că va „distruge nazismul” în Ucraina. Colonelul Forțelor Armate ale Ucrainei, bloggerul Anatoliy Stefan, a anunțat lichidarea agresorului de către soldații Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE: Ambasadorului Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, i-a fost interzisă intrarea în Parlamentul britanic până la sosirea unei „comenzi speciale”. De asemenea, a fost interzis și accesul celorlalți diplomați ruși aflați pe teritoriul Marii Britanii, informează The Guardian.

UPDATE: Riscul unei corecţii bruşte a pieţei financiare şi a celei imobiliare din Europa este ridicat, a avertizat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Reuters.

UPDATE: Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că Viktor Orban nu ratează nicio ocazie pentru a-și afișa servilismul față de Putin. „Este tot mai clar că este mai aproape de realitatea proiectată de Moscova decât cea văzută de restul Europei”, susține el.

UPDATE: Actorul american Ben Stiller s-a întâlnit luni, la Kiev, cu preşedintele Volodimir Zelenski, faţă de care şi-a exprimat admirația pentru activitatea desfășurată după invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie, transmite marţi AFP.

UPDATE: Forţele ucrainene au revendicat primul succes al rachetelor antinavă de tip Harpoon, donate de Occident. Ținta atacului din 17 iunie a fost cel mai probabil remorcherul naval rus Spasatel Vasili Bekh, care transport arme şi personal pe Insula Șerpilor din nord-vestul Mării Negre, a precizat Ministerul britanic al Apărării în raportul zilnic de informații cu privire la războiul din Ucraina.

UPDATE: Un referendum pentru „autodeterminare” (declararea independenței și alipirea la Rusia) a regiunii ucrainene Herson ar putea avea loc în toamna acestui an, a declarat marți pentru agenția de presă Interfax  șeful adjunct al administrației provizorii a regiunii, Kirill Stremousov.

UPDATE: Institutul pentru Studierea Războiului (ISW): Săptămâna viitoare va fi decisivă în bătălia de la Severodonețk. Grupul de reflecție american a citat oficiali ucraineni în evaluarea sa din 20 iunie, spunând că forțele și echipamentele ruse se vor concentra în zonă pentru a lansa o ofensivă finală asupra orașului.În prezent, cea mai mare parte din Severodonețk se află sub control rusesc, cu excepția fabricii chimice Azot, unde luptele continuă. Autoritățile ruse continuă, de asemenea, să se lupte în ideea consolidării controlului asupra teritoriilor ocupate în fața presiunii partizane ucrainene persistente.

UPDATE: "Oraşul este pregătit să se apere", a spus Vadim Liakh, primarul din Sloviansk, în estul Ucrainei, care ar putea în curând să devină un punct fierbinte al luptelor cu avansarea trupelor Moscovei din nord, informează AFP, relatează News.ro.

UPDATE: La Severodoneţk, "ruşii controlează mare parte din cartierele rezidenţiale", dar "mai mult de o treime din oraş rămâne controlată de forţele noastre armate”, a spus şeful administraţiei locale, Oleksandr Striuk.

UPDATE: După atacul Forțelor Armate ale Ucrainei asupra platformelor de foraj Chernomorneftegaz, rușii au început o evacuare de urgență a personalului de pe toate platformele din Marea Neagră.

UPDATE: Ambasadorul UE la Moscova a ajuns la sediul ministerului rus al Afacerilor Externe, informează RIA citată de Reuters.

UPDATE: Forțele ruse au lovit din nou clădirile și punctul de control de la uzina chimică Azov din Severodonețk și au tras asupra fabricii de cărămidă din oraș, iar luptele aprige continuă în cartierul industrial, a declarat marți șeful administrației militare regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, citat de Ukrainska Pravda. Medicii încă lucrează într-unul dintre spitalele din Severodonețk, a mai spus Gaidai.

UPDATE: Mai multe explozii s-au auzit marți dimineața în orașele Herson și Nikolaev, potrivit presei locale, citată de Ukrainska Pravda.

UPDATE: Imagini cu distrugerile din centrul orașului Harkov, provocate de bombardamentul lansat de militarii ruși, au apărut pe Internet.

UPDATE: Armata rusă a anunţat, marţi, că a conectat întreaga regiune ucraineană Herson la canalele de televiziune ruseşti, care vor fi de acum accesibile „gratuit” în această regiune cucerită de Moscova din sudul Ucrainei, relatează AFP.

UPDATE: Toți ambasadorii UE susțin cererea Ucrainei privind candidatura de aderare la UE, înaintea votului istoric. Niciunul dintre ambasadorii UE nu s-a opus deciziei de a sprijini candidatura Ucrainei la aderarea la UE în timpul întâlnirii lor de luni, potrivit Bloomberg care citează surse. Cele 27 de state membre ale UE urmează să acorde oficial Ucrainei statutul de candidat la Bruxelles în perioada 23-24 iunie. Statutul de candidat este, de asemenea, luat în considerare pentru Moldova, dar și pentru Georgia în anumite condiții.

UPDATE: Peste 1.500 de civili ucraineni sunt deținuți în închisorile rusești, potrivit vicepremierului Irina Vereșciuk. Rusia ține în închisori peste 1.500 de civili ucraineni, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei în cadrul unui briefing. „Sunt la Rostov, Kursk, sunt în închisoare, sunt ținuți ca prizonieri de război, deși nu ar trebui să fie prizonieri”, a spus ea, adăugând că printre civilii întemnițați se numără preoți ucraineni, voluntari, activiști, jurnaliști și șefi ai agențiilor guvernamentale locale.

UPDATE: Ministerul rus de Externe urmează să-l cheme pe ambasadorul Uniunii Europene la Moscova, Markus Ederer, în legătură cu interzicerea de către Lituania a tranzitului de mărfuri la Kaliningrad, ca urmare a sancțiunilor impuse de Uniune, scrie The Guardian.

UPDATE: Rușii pun mai întâi sacul pe cap prizonierilor, îi bat bine, apoi se lămuresc că sunt jurnaliști și că n-ar trebui să-i tortureze. Este experiența directă prin care a trecut Dmitro Litvinenko, un jurnalist ucrainean capturat de forțele ruse în Donbas în 2014. El a explicat, într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, de ce este convins că țara sa va învinge în război, oricât de greu ar fi.

UPDATE: Jurnalistul rus Dmitri Muratov și-a vândut premiul Nobel pentru pace cu peste 103 milioane dolari, pentru a-i ajuta pe copiii ucraineni, scrie HotNews.

UPDATE: Bombardamentele rusești din regiunea Harkov s-au soldat cu moartea a 3 civili, potrivit Kyiv Independent. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a precizat că o femeie de 65 de ani a murit în atacul asupra satului Kutuzivka, în timp ce alte două persoane – o femeie de 61 de ani și un bărbat de 49 de ani au fost uciși în orașul Balaklia. Alți doi civili au fost răniți în cartierul industrial al orașului Harkov.

UPDATE: Rusia ține peste 1.500 de civili ucraineni în închisori, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk în timpul unei conferințe de presă.„Ei se află (civilii ucraineni - n.r.) la Rostov, Kursk, în închisoare, sunt ținuți ca prizonieri de război, deși nu ar trebui să fie (așa - n.r.)”, a spus Vereșciuk, adăugând că printre civilii întemnițați se numără preoți, voluntari, activiști, jurnaliști și șefii agenţiilor guvernamentale locale.

UPDATE: Cei doi americani, capturaţi în Ucraina în timp ce luptau cu forțele armate de la Kiev, „i-au pus în pericol” pe soldații ruși şi trebuie „trași la răspundere pentru aceste crime”, a declarat luni, 20 iunie, purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov, într-un interviu pentru postul american NBC News.

UPDATE: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, informează AFP, preluată de Agerpres. „A sosit momentul să recunoaștem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE. Vă voi invita să acordați statutul de candidat Ucrainei şi Moldovei. În același timp, vom continua să oferim Ucrainei un sprijin solid umanitar, militar, economic şi financiar”, a scris Charles Michel în scrisoarea de invitație la summit, comunicată luni seară, 20 iunie.

UPDATE: Fluxul de gaze naturale rusești furnizate Greciei de Gazprom va fi întrerupt timp de o săptămână, potrivit informațiilor oferite de operatorul elen de gaze DEPA, potrivit Kathimerini, citat de Rador.

UPDATE: După suspiciunea tentativei de otrăvire și vânzarea clubului Chelsea, oligarhul rus Roman Abramovici apare din nou pe prima pagină a ziarelor. Potrivit declarațiilor pe care oficialul de la Kiev, David Arakhamia, le-a făcut pentru Voice of America, fostul patron al echipei engleze a acceptat cererea de a contribui la negocierea încetării invaziei ruse, scrie Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

„El a negociat coridoarele umanitare de la Mariupol și a salvat viețile civililor ucraineni”, a spus Arakhamia. „La majoritatea acordurilor s-a ajuns datorită lui - a adăugat deputatul - a făcut o treabă bună în ceea ce privește coridoarele umanitare de la Mariupol, Berdiansk, Zaporojie, dar nu a putut face nimic pentru coridoarele de la Bucea și Makarov, nordul Kievului și Regiunea Cernihov”.

UPDATE: Partidul politic prorus şi eurosceptic „Platforma de opoziţie - Pentru Viaţă”, susţinut deschis de Moscova și înființa de Viktor Medvedciuk, a fost oficial interzis în Ucraina pentru „atentat la suveranitate”, a anunţat luni, 20 iunie, ministrul ucrainean al justiţiei, Denis Maliuska, relatează La Libre Belgique, potrivit Rador. Decizia era aşteptată după ce preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, interzisese prin decret partidul, pe 14 martie, după începerea invaziei ruse. „Ea se aplică şi organizaţiilor sale regionale şi locale, ca şi celorlalte entităţi structurale ale sale”, precizează ministrul.

Fondat în 2018 de Viktor Medvedciuk, care deține una din principalele averi din Ucraina şi apropiat de Vladimir Putin, „Platforma de opoziţie - Pentru Viaţă” avea o treime din deputaţi în Parlamentul ucrainean înaintea începerii invaziei ruse, pe 24 februarie. Medvedciuk a fost arestat în aprilie pentru că a încercat să fugă din ţară, potrivit serviciilor de informaţii ucrainene.

UPDATE: Kievul are deja motive să se arate dezamăgit. Dorea o candidatură rapidă și fără condiții la UE. Dar Comisia a stabilit șase pași pe care dorește să-i facă Ucraina. „Printre aceștia se numără: impunerea unor legi care să asigure desemnarea unor magistrați calificați și scăderea influenței oligarhilor. Comisia a cerut totodată ca Ucraina să-și continue anchetele, punerile sub acuzare și condamnările pentru corupție”, potrivit Washington Post.

UPDATE: Un dosar de corupție împotriva lui Pavlo Vovk, cel mai cunoscut judecător al Ucrainei, a fost trimis la Înalta Curte Anticorupție, a declarat procuratura anticorupție pe 20 iunie, relatează Kyiv Independent.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 117: Zelenski așteaptă atacuri dure. Rusia anunță o lovitură grea și amenință Lituania

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
Victor Pleșcanov, condamnat la închisoare de regimul de la Tiraspol - „grațiat”. Activistul ar fi fost eliberat din penitenciar
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”
„Victoria” nu a durat mult. Grupul parlamentar al lui Vasile Bolea, desființat de către Igor Grosu: „Trebuie să vă dezamăgesc”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
/VIDEO/ Fugarul Ilan Șor - acum și cetățean rus. Șeful Interpol: „Situația e aspră”
/VIDEO/ Fugarul Ilan Șor - acum și cetățean rus. Șeful Interpol: „Situația e aspră”

17 мая 2024, час 11:19

Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.

/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram