Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 406 de la începutul invaziei la scară largă. România va acorda o nouă contribuție de 750.000 de dolari la Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova, în plus faţă de contribuția de 600.000 de dolari acordată în cursul anului trecut, a afirmat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Un mesaj de susținere a Chișinăului a fost lansat și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Prăbușirea totală și destrămarea Rusiei lui Putin au început deja, iar Occidentul trebuie să fie pregătit să facă față consecințelor, susține Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. O dronă ucraineană s-ar fi prăbușit în apropiere de centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), transmite RIA Novosti, care citează un ofițer rus responsabil de unitatea militară rusă care asigură securitatea uzinei, potrivit Reuters. Fostul președinte american Bill Clinton a vorbit într-un interviu despre rolul pe care l-a jucat în anul 1994 în a convinge Ucraina să renunțe la armele nucleare, exprimându-și regretul.
UPDATE China ar face o „greșeală istorică” dacă ar decide să furnizeze arme letale Rusiei pentru a o ajuta să ducă războiul său de agresiune în Ucraina, a declarat miercuri secretarul general al NATO, citat de boursorama.com. Jens Stoltenberg, vorbind la o conferință de presă la sediul Alianței Atlantice din Bruxelles, a adăugat că o astfel de acțiune a Beijingului ar avea „repercusiuni profunde” asupra relațiilor cu țările occidentale, fără a preciza care dintre ele.
UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că orice viitoare aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică va avea la bază independenţa şi democraţia ţării, ambele puse în pericol de invazia rusă, iar viitorul Ucrainei e în familia euroatlantică. "În primul rând, trebuie să ne asigurăm că Ucraina va rezista ca stat suveran şi independent. Acest lucru e ameninţat acum de invazia rusă. Primul pas, condiţia primară, este să furnizăm sprijin Ucrainei pentru ca Putin să nu câştige războiul", a afirmat Stoltenberg, conform Agerpres.
UPDATE Vladimir Putin a participat la o ceremonie la Kremlin, unde s-a întâlnit cu noii ambasadori la Moscova și le-a acceptat acreditările, declarând în același timp că Rusia este deschisă unui parteneriat constructiv cu fiecare țară și nu se va izola, în ciuda situației complexe din lume. Printre cei prezenți s-a numărat Lynne Tracy, noul ambasador al SUA în Rusia, precizează CNN, potrivit Digi24.
UPDATE „NATO va continua să susțină Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina pentru a face față presiunilor Rusiei”. Asigurarea a fost făcută de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.
UPDATE Oficialii occidentali consideră că Ucraina a efectuat lovituri în profunzime și a stocat o parte din muniție înainte de o contraofensivă așteptată în următoarele luni, relatează CNN. „Unele dintre aceste lovituri în adâncime împotriva [pozițiilor rusești din sudul Ucrainei] sunt o pregătire pentru orice fel de ofensivă viitoare”, au declarat oficialii sub protecția anonimatului. „Am văzut în mod constant de-a lungul campaniei este că ucrainenii au fost foarte pricepuți în a ținti cu acele sisteme HIMARS precise împotriva unor ținte rusești specifice”. Oficialii au mai spus că Ucraina ar fi stocat muniție înaintea unei contraofensive, dar nu au observat niciun fel de lipsuri care ar fi limitat operațiunile zilnice, notează G4media.
UPDATE Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, nu a exclus că Tratatul START dintre Federația Rusă și Statele Unite este sortit eşecului - anunţă Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, potrivit Agenţiei de presă RIA Novosti, notează Rador.
UPDATE Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat miercuri că Suedia mai are paşi de făcut până la statutul de membru al NATO, transmite Reuters, la o zi după ce Finlanda a intrat oficial în Alianţa Nord-Atlantică, relatează Agerpres.
UPDATE În satul Zadubrivkan din regiunea Cernăuți, la înmormântarea unui soldat de 28 de ani care a murit la 29 martie în războiul împotriva Rusiei, a apărut un conflict între localnici și preoții biserica Sf. Arhanghel Mihail.Oamenii spun că sicriul cu trupul soldatului-erou nu a fost adus în biserică, din această cauză a apărut conflictul. Rudele defunctului și alți credincioși prezenți au încercat să spargă ușa bisericii pentru a aduce sicriul, notează Ziare.com.
UPDATE Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, şi-a prezentat demisia, miercuri, în contextul deciziei Comisiei Europene de a prelungi stimulentele pentru importurile de cereale ucrainene, deşi Polonia a cerut măsuri de limitare, notează Mediafax.
UPDATE Preşedintele polonez Andrzej Duda l-a decorat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu Ordinul Vulturul Alb în timpul vizitei de stat la Varșovia. Zelenski a primit această distincție drept „recunoaștere a contribuțiilor sale la aprofundarea relațiilor dintre Polonia şi Ucraina, a eforturilor sale pentru consolidarea securităţii şi a angajamentului său de neclintit faţă de drepturile omului”, notează Mediafax.
UPDATE Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că Ucraina va putea elibera Crimeea de sub ocupaţie rusă în 5-7 luni. Pe de altă parte, potrivit lui Podoliak, războiul va dura până la eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, relatează RBC, potrivit Rador. "Cu siguranță vom fi în Crimeea într-un timp foarte scurt din punct de vedere istoric - în șase luni, cinci sau șapte luni. Poate că este prea optimist, dar acesta este un optimism care se verifică matematic" - a asigurat consilierul. Potrivit lui Podoliak, Rusia nu are suficiente resurse pentru a ține situația sub control. "Logica războiului este absolut evidentă și, cu siguranţă, putem vorbi despre realitățile Crimeii de pe faleza din Ialta..." - a afirmat consilierul, citat de Radio Svoboda.
Un exercițiu aerian cu lovituri cu rachete a avut loc în regiunea Kaliningrad, din Rusia, care se află în afara graniţei federaţiei, între Polonia şi Lituania, şi cu acces la Marea Baltică. După cum a spus Flota Rusă Baltică într-un comunicat, exercițiul a implicat bombardiere de primă linie Sukhoi Su-24M şi avioane de luptă multirol Su-30SM, care au lovit ţinte de suprafaţă într-un poligon de antrenament din regiune. Chiar astăzi, NATO a inclus Finlanda ca a 31-a ţară a alianței, notează Mediafax.
UPDATE Parlamentul Lituaniei a decis, marţi, să le interzică cetăţenilor ruşi să cumpere proprietăţi imobiliare în ţara baltică, invocând riscuri pentru securitatea naţională, informează Reuters, citată de News.ro.
UPDATE Rezervele de rachete cu rază lungă de acţiune şi de înaltă precizie ale Rusiei au fost „aproape” epuizate, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Iurii Ihnat, miercuri, notează Mediafax.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu omologul său polonez, Andrzej Duda, ceremonia primirii oficiale a liderului ucrainean având loc la Castelul Regal din Varșovia. RBC notează că Zelenski a sosit, miercuri dimineaţă, în capitala Poloniei, fiind însoţit de Prima Doamnă, Olena Zelenska. Preşedinţii ucrainean şi polonez urmează să aibă discuţii bilaterale, scrie Rador.
UPDATE Rusia se așteaptă să primească sprijin financiar din străinătate pentru a-și finanța războiul, au dezvăluit serviciile de informații militare britanice, conform Sky News. Premierul rus Mihail Mișhustin a indicat că intenționează să emită datoria suverană a țării în valută străină pentru a le vinde investitorilor din străinătate. Acest lucru va acoperi unele lacune în bugetul său, ca parte a unui plan pentru un „război lung” în Ucraina, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.
UPDATE Kremlinul va încerca probabil să constrângă Belarus să se integreze în continuare cu Rusia sub pretextul de a se apăra de amenințările de securitate occidentale atunci când liderii lor se vor întâlni miercuri, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, citat de Sky News.
UPDATE „Nu trebuie să devenim un participant la acest război. Este important ca această limită să fie păstrată mereu”, a declarat oficialul de la Berlin, miercuri, la un post public de radio, transmit dpa și Agerpres.
UPDATE „Nu trebuie să devenim un participant la acest război. Este important ca această limită să fie păstrată mereu”, a declarat oficialul de la Berlin, miercuri, la un post public de radio, transmit dpa și Agerpres.
UPDATE În 1994, la Budapesta, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite au salutat aderarea Ucrainei la Tratatul pentru Neproliferarea armelor nucleare, care prevedea că Ucraina nu mai posedă nicio armă armă nucleară şi că le va distruge pe toate cele de care dispune, în schimbul unor garanţii privind integritatea sa teritorială. Într-un interviu acordat RTE, fostul președinte american Bill Clinton spune că acel acord semnat de el cu Boris Elțin a fost încălcat de Vladimir Putin în anul 2014 când Rusia a invadat și anexat Crimeea. „Când i-a devenit convenabil, președintele Putin a rupt acordul și a luat mai întâi Crimeea. Mă simt groaznic, pentru că Ucraina este o țară foarte importantă. Simt o miză personală pentru că i-am determinat pe ucraineni să fie de acord să renunțe la armele lor nucleare”, a mai spus Bill Clinton, potrivit Adevărul.
UPDATE Comisarul prezidențial al Rusiei pentru Drepturile Copilului, Maria Lvova-Belova, a spus că nu poate numi viața „liniștită” cu Filip, 16 ani, din Mariupol, pe care l-a adoptat după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar ei „se iubesc”, relatează Meduza.
UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul american Joe Biden, au semnalat marţi, într-o conversaţie telefonică, dorinţa ca China să ajute la „accelerarea” căutării unei soluţii la războiul din Ucraina, au declarat surse diplomatice franceze, transmite AFP, citată de Agerpres.
UPDATE NATO trebuie să susţină, pe lângă Ucraina, şi ceilalţi parteneri vulnerabili din regiune, precum Republica Moldova, care este ţinta acţiunilor destabilizatoare ale Rusiei, a declarat ministrul român de externe Bogdan Aurescu, care se află la reuniunea ministerială a NATO de la Bruxelles. "De aceea România se va angaja şi va anunţa astăzi şi mâine faptul că vom contribui în continuare la programele de dezvoltare a capacităţilor de apărare ale Alianţei - 800.000 de dolari pentru Ucraina şi 750.000 de dolari pentru Republica Moldova pentru a le ameliora capacităţilor de apărare", a mai spus ministrul român de externe.
UPDATE Forţele ucrainene au respins marţi peste 60 de atacuri ruseşti în zona localităţilor Bahmut, Avdiivka, Mariinka şi Liman, toate situate în regiunea Doneţk (estul Ucrainei) şi pe linia frontului, a comunicat miercuri Statul Major General ucrainean într-un comunicat despre situaţia la zi de pe front, potrivit EFE.
UPDATE „Armata Națională Republicană”, formată din partizani ruși, și-a asumat marți organizarea atentatului din Sankt Petersburg, potrivit site-urilor Meduza și canalului de Telegram 'Rospartizan'.
UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimr Zelenski, a sosit într-o vizită oficială în Polonia miercuri, 5 aprilie, unde va purta discuții față în față cu președintele Andrzej Duda.
UPDATE Kievul i-a îndemnat indirect pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zonă în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene, relatează miercuri DPA şi Unian. „Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile temporar ocupate fie să plece în ţări terţe, fie să se pregătească”, le-a transmis vicepremierul Irina Vereşciuk într-un mesaj pe Telegram, fără să ofere mai multe detalii.
UPDATE Forțele de securitate ruse au reținut la Nijni Taghil un cuplu căsătorit acuzat că spionează pentru Ucraina, scrie TASS. Ofițerii FSB l-au reținut pe bărbat când ieșea dintr-un bloc de locuințe. Doi ofițeri de securitate l-au doborât la pământ și i-au pus cătușe pe mâini. Iar al treilea i-a arătat bărbatului, care stătea deja întins pe beton, legitimația de angajat al FSB. După aceea, forțele de securitate au intrat în apartamentul deținutului. Acolo au reținut-o pe soția suspectului.
UPDATE În 2023, Statele Unite vor livra Uniunii Europene 50 de miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa lipsa livrărilor ruseşti şi pentru reducerea dependenţei.
UPDATE Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB) al Republicii Belarus a anunţat marţi arestarea a zeci de ucraineni şi a mai multor polonezi şi cetăţeni ai statelor baltice pentru presupuse acţiuni de spionaj în favoarea serviciilor secrete occidentale, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.
UPDATE Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a declarat marți, citat de Ukrinform, că anunțurile oficialilor ruși privind transferul în Belarus a sistemelor de rachete Iskander-M, care pot transporta încărcături nucleare, reprezintă „o cacealma”. „În ceea ce privește armele nucleare, este pur și simplu o cacealma a Federației Ruse. Au o mare dorință de a intra în negocieri cât mai curând posibil și de a negocia la spatele nostru cu occidentul". Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că Belarus are deja la dispoziție avioane de atac și complexe „Iskander-M”, care sunt capabile să livreze lovituri nucleare tactice. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a spus că Belarus are deja la dispoziție avioane de atac și complexe „Iskander-M”, care sunt capabile să livreze lovituri nucleare tactice.
UPDATE Rusia a avertizat Finlanda cu privire la „contramăsuri” în momentul în care aceasta a aderat oficial la NATO, deși anul trecut spunea că această aderare nu reprezintă o amenințare, notează B1.
UPDATE Franţa a cerut, marţi, Rusiei, să nu profite de admiterea Finlandei în NATO pentru escaladarea crizei cu Occidentul, argumentând că decizia nu este o acţiune menită să genereze tensiuni, în timp ce Moscova a hotărât suplimentarea capabilităţilor militare şi a formulat acuzaţii la adresa UE, notează ZF.
UPDATE „Este adevărat că preţurile cresc, iar salariile - nu. Înţeleg că aceasta este o problemă crucială pentru întreaga ţară şi pentru fiecare muncitor. Rezolvarea problemelor este o sarcină-cheie a unei ţări. Sarcina principală, ca veniturile gospodăriei să ţină pasul cu ceea ce se întâmplă”, a subliniat Vladimir Putin, fără a menţiona sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, notează Mediafax.
UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron şi președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, încep marţi, 4 aprilie, o vizită comună neobișnuită în China, într-o încercare de a consolida relaţiile UE cu Beijingul, informează Agerpres preluând agenția spaniolă de știri EFE. De asemenea, cei doi lideri vor insista pe lângă preşedintele chinez Xi Jinping să nu ofere ajutor militar Rusiei.
UPDATE Ikea nu are opţiunea de a răscumpăra fabrica sa din Rusia, a anunţat marţi noul proprietar, excluzând astfel posibilitatea revenirii în ţară a grupului suedez, în viitor, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
UPDATE Militari ai forţelor armate belaruse au început marţi să fie instruiţi în Rusia în utilizarea armelor nucleare "tactice", au indicat Moscova şi Minskul, după ce Kremlinul a anunţat recent că va trimite astfel de arme în Belarus, relatează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE Comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, a respins marţi ca false acuzaţiile Curţii Penale Internaţionale (CPI) care o fac responsabilă de deportarea ilegală de copii din Ucraina, relatează agențiile Reuters și Agerpres.
UPDATE Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a salutat, marţi, admiterea Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică şi a cerut accelerarea procedurilor pentru ratificarea aderării Suediei.
UPDATE Chiar dacă dispun de sateliți și drone, dar și de avioane de supraveghere electronică, militarii americani par să se folosească și de celebrele aeronave de spionaj Lockheed U-2S pentru a monitoriza toate mișcările fostei Armate Roșii în Ucraina și pe Marea Neagră, notează Adevărul.