/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 203: Israelul intensifică loviturile asupra Rafah și este la un pas de încheierea unui armistițiu

26 aprilie 2024, ora 17:08

În cea de-a șaptea lună a unui război aerian și terestru devastator împotriva grupării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, forțele israeliene au reluat, de asemenea, bombardamentele asupra zonelor din nordul și centrul enclavei, precum și la est de Khan Younis, în sud. Israelul a intensificat loviturile aeriene asupra Rafah în cursul nopții, după ce a declarat că va evacua civilii din orașul din sudul Gazei și va lansa un asalt total, în ciuda avertismentelor aliaților, care au precizat că acest lucru ar putea provoca victime în masă.

UPDATE Liderii teroriștilor palestinieni din gruparea Hamas spun că ar fi pregătiți de dezarmare, dacă se va ajunge la o soluție cu două state, dar vor să rămână la putere în Gaza.

UPDATE Armata din Israel (IDF ) a anunțat că 40 de ținte situate în sudul Libanului au fost lovite de aviaţia şi artileria sa, ucigând jumătate dintre comandanții Hezbollah care operau în acest sector, potrivit courrierinternational.

UPDATE Marea cantitate de moloz, inclusiv muniţie neexplodată, lăsată de războiul devastator al Israelului în Fâşia Gaza ar putea avea nevoie de aproximativ 14 ani pentru a fi îndepărtată, a declarat vineri un oficial al Naţiunilor Unite, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Statelor Unite, Joe Biden, cerut autorităților din Israel să permită intrarea unui nou ajutor american în Gaza, scrie El Periodico. Biden a declarat că acest ajutor va ajunge în mâinile „oamenilor nevinovați care suferă serios consecințele acţiunii întreprinse de Hamas” cu atacul său terorist din 7 octombrie împotriva Israelului. Miercuri, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut guvernului israelian să permită intrarea în Fâșia Gaza a noului ajutor umanitar pentru palestinieni pe care Congresul SUA tocmai l-a aprobat. „Israelul trebuie să se asigure că toate aceste ajutoare ajung fără întârziere la palestinienii din Gaza”, a spus Joe Biden în declarații făcute în faţa reporterilor la Casa Albă.

UPDATE Israelul este la un pas de încheierea unui armistițiu cu Hamas. Guvernul de la Ierusalim a declarat că este dispus să accepte eliberarea a 40 de ostatici în prima fază a armistițiului. Cabinetul de război din Israelul condus de premierul Benjamin Netanyahu a autorizat ca negociatorii să discute despre eliberarea a 40 de ostatici în prima fază. Activiștii israelieni liberali au protestat în numele rudelor ostaticilor reținuți în Gaza de teroriștii palestinieni. Protestul  s-a desfășurat în fața sediului Ministerului Apărării din Tel Aviv, pe 25 aprilie 2024, pentru a cere acțiuni guvernamentale pentru eliberarea ostaticilor.

UPDATE University of Southern California (USC) din Los Angeles a anulat principala ceremonie de absolvire, din 10 mai, invocând măsuri de siguranţă, scrie BBC. Mişcarea vine în contextul protestelor care se desfăşoară faţă de războiul Israel-Gaza, izbucnite în zeci de campusuri din SUA. La Universitarea Emory din Atlanta, 28 de protestatari au fost arestaţi, joi, după ce au refuzat să plece. Acest ”potop” de proteste din campusuri a început la Universitatea Columbia din New York City, săptămâna trecută. Într-o declaraţie emisă joi, USC a afirmat că ”nu va putea să ţină ceremonia principală care adună, în mod tradiţional, 65.000 de studenţi, familii şi prieteni în campusul nostru”.

UPDATE Israelul şi-a intensificat, peste noapte, loviturile aeriene asupra Rafah, după ce a afirmat că îi va evacua pe civili din oraşul aflat în sudul Gaza şi va lansa un atac complet, în pofida avertizărilor aliaţilor că acesta ar putea provoca victime în masă, potrivit Reuters.

UPDATE Războiul, aflat acum în a șaptea lună, a ucis cel puțin 34.305 palestinieni, au declarat joi autoritățile sanitare din Gaza. Ofensiva a distrus o mare parte din enclava dens populată și foarte urbanizată, strămutând majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori și lăsându-i pe mulți dintre ei cu puțină hrană, apă sau asistență medicală.

UPDATE Un oficial politic de rang înalt al Hamas a declarat pentru The Associated Press că gruparea militantă islamică este dispusă să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul și că va depune armele și se va transforma într-un partid politic dacă va fi înființat un stat palestinian independent de-a lungul granițelor de dinainte de 1967.

UPDATE Se pare că în Fâșia Gaza se construiește un nou port în timp ce armatele americane pregătesc o operațiune pentru a livra alimente și ajutoare umanitare în enclava asediată. Această acțiune are loc în contextul în care războiul Israelului împotriva Hamas este în desfășurare. Potrivit unor oficiali, precum și a imaginilor recente surprinse din satelit, construcția noului port din Fâșia Gaza pare să fi avansat rapid în ultimele două săptămâni. Există speculații că acest port ar putea fi finalizat chiar săptămâna viitoare.

UPDATE Cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu a avut întâlniri pentru a discuta despre cum să distrugă „ultimele vestigii, ultimul sfert din batalioanele Hamas, la Rafah și în alte părți", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, David Mencer.

/VIDEO/ Pasha Parfeni și soția sa, Iuliana, se despart, după 15 ani împreună. Artistul: „La un moment dat, ceva nu a mers bine”
/VIDEO/ Pasha Parfeni și soția sa, Iuliana, se despart, după 15 ani împreună. Artistul: „La un moment dat, ceva nu a mers bine”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
Șefa statului susține că justiția este astăzi independentă, dar ineficientă: „Eu nu sun judecătorii să le spun ce decizii să ia”
/VIDEO/ Fugarul Ilan Șor - acum și cetățean rus. Șeful Interpol: „Situația e aspră”
/VIDEO/ Fugarul Ilan Șor - acum și cetățean rus. Șeful Interpol: „Situația e aspră”
/FOTO/ Tragedie în Italia! Un copil de 11 ani din Moldova a murit după un grav accident. Părinții donează organele
/FOTO/ Tragedie în Italia! Un copil de 11 ani din Moldova a murit după un grav accident. Părinții donează organele

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 813: Dronă în România și risc de război mondial! Zelenski e la Harkov, iar Putin și-a vizitat aliatul

16 mai 2024, ora 22:20

Forțele ucrainene au reușit în timpul zilei să stabilizeze situația din regiunea Harkov, pe fondul încercărilor trupelor ruse de a sparge apărarea ucraineană, a declarat președintele Volodimir Zelenski miercuri, în discursul său video adresat națiunii. Liderul ucrainean a adăugat că autoritățile monitorizează în mod constant activitățile de luptă în toate zonele de pe linia frontului și că forțele ucrainene au distrus trupele ruse prin „toate mijloacele” avute la dispoziție. „Situația este foarte gravă”, a spus Zelenski în cadrul unui interviu cu jurnaliștii de la ABC News. „Nu ne permitem să pierdem Harkov”, spune președintele Ucrainei.

Între timp, armata rusă a atacat din nou o zonă de clădiri rezidențiale din Harkov. Șeful administrației militare regionale, Oleg Sinegubov, spune că o clădire cu 5 etaje a fost avariată, iar doi bărbați au fost răniți. Rusia nu are suficiente forţe pentru o pătrundere strategică în Harkov, a declarat comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, scrie Sky News. Totodată, Ministerul Apărării Naţionale din România a anunţat, joi, că o dronă a fost găsită, în februarie, în judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nici muniţie, mai precizează MApN. 

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi, 16 mai 2024, orașul Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, într-o încercare de a întări moralul trupelor care se confruntă cu o nouă ofensivă lansată de armata rusă, potrivit Reuters.

UPDATE Washingtonul nu este de acord ca preşedintele chinez Xi Jinping să „joace pe două terenuri”, adică să consolideze legăturile Chinei atât cu Occidentul cât şi cu Rusia, a transmis joi diplomaţia americană, consemnează AFP, citată de Agerpres. China „nu poate juca pe două terenuri şi să dorească relaţii (mai bune) cu Europa şi cu alte ţări (occidentale), în timp ce continuă să alimenteze cea mai mare ameninţare pentru securitatea europeană”, a indicat oficialul american, făcând referire la războiul declanşat prin invazia rusă în Ucraina.

UPDATE Atac cu drone ucrainene în Rusia. Serviciile de informații ucrainene au lansat un atac cu drone asupra unei importante uzine de apărare din Tula, Rusia, responsabilă pentru crearea de arme și muniții pentru forțele terestre, scrie Newsweek.

UPDATE Igor Klimenko, ministrul ucrainean de Interne, aduce acuzații grave armatei ruse și spune că mai mulți civili din oraşul Vovceansk, regiunea Harkov, sunt ținuți captivi sau sunt executați, transmite AFP.

UPDATE Turcia „deghizează” petrolul rusesc ca fiind al său și îl exportă în UE, aducând profituri de miliarde Rusiei, dezvăluie Politico. Potrivit cercetărilor Centrului pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), precum și rapoartelor independente ale Politico, petrolul rus pare să intre în masă în UE prin Turcia.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, au susţinut joi că relaţiile între ţările lor contribuie la pacea şi stabilitatea mondială, anunțând că vor să evite „o nouă escaladare” a conflictului din Ucraina, informează AFP.

 

UPDATE Rusia a declarat joi „indezirabilă” media de opoziţie SOTA, o măsură ce expune angajaţii acesteia la pedepse aspre şi interzice de facto activităţile sale în această ţară, unde orice voce disidentă este zdrobită după atacul declanşat împotriva Ucrainei, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Chinezii au o părere bună despre președintele rus. Un lider „carismatic”, cu care trebuie să discuţi, „fie că îţi place sau nu”, au spus unii dintre ei, intervievați joi pe străzile din Beijing, informează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Primul politician transgender din Rusia a declarat, joi, că a revenit la genul atribuit la naștere, un anunț surpriză în contextul represiunii cu care se confruntă comunitatea LGBT+ din țară, relatează The Moscow Times.  

UPDATE Cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Xi Jinping și Vladimir Putin au anunțat un parteneriat „fără limite” pentru aprofundarea alianeței între cele două țări. Acest lucru a avut sens pentru cei doi, în lupta lor ideologică împotriva Occidentului, arată o analiză a BBC, în contextul în care Xi și Putin au o întrevedere în aceste zile la Beijing.

UPDATE „Regimul de la Kiev trage Statele Unite și țările europene într-un mare război”, a declarat Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, care este un apropiat al lui Putin și membru al Consiliului de Securitate al Rusiei. Declarația oficialului rus reflectă îngrijorările Moscovei cu privire la extinderea conflictului și implicarea directă a Occidentului, ceea ce ar putea transforma conflictul regional într-un război global. Aceste declarații subliniază necesitatea unei diplomații active și a dialogului pentru a preveni escaladarea situației, scrie Adevărul.

UPDATE Rebelii ruși, care de la începutul războiului au susținut că se opun Kremlinului realizând mai multe atacuri transfrontaliere, au fost trimiși acum de Ucraina să consolideze apărarea împotriva unei incursiuni terestre rusești în regiunea Harkov. Comandantul adjunct al Legiunii Libertatea Rusiei susține că, de la începutul războiului, luptătorii Kremlinului au devenit mai inovatori, relatează Reuters.

UPDATE Ataşatul militar al ambasadei Regatului Unit la Moscova a fost declarat joi, 16 mai, "persona non grata" de către Rusia ca măsură de retorsiune după expulzarea săptămâna trecută a ataşatului militar rus de la Londra, a anunţat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţiile Reuters şi AFP.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, joi, că izbânda Ucrainei este un lucru bun pentru întreaga planetă, ţara aflată în război având nevoie de sisteme de apărare antiaeriană performante. Geoană a mai afirmat că dacă România va trimite sau nu în Ucraina sistemul Patiot este o decizie pur internă, însă oferirea de ajutor suplimentar nu ar face ca România să devină o ţintă suplimentară pentru Rusia, relatează News.ro.

UPDATE Statele Unite au anunţat joi sancţiuni împotriva a două persoane şi trei firme ruseşti pentru facilitarea transferurilor de arme între Rusia şi Coreea de Nord, inclusiv rachete balistice, scrie Reuters.

UPDATE Președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au apărat, joi, axa Beijing-Moscova, un factor "de stabilitate" și "de pace" în lume, după cum s-au exprimat cei doi lideri. Vladimir Putin a ajuns joi la Beijing pentru o vizită de două zile. Este prima călătorie pe care o face după realegerea sa, în martie și a doua pe care o face în China în mai puțin de 6 luni. Vladimir Putin speră să beneficieze, în continuare, de susținerea Chinei în ceea ce privește războiul pe care îl duce în Ucraina, notează RFI.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, la Radio Europa FM, că ţările membre ale Alianţei vor ajunge „în timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stoltenberg înainte de summitul care va avea loc în luna iulie, la Washington. În ce privește candidatura președintelui Klaus Iohannis, Geoană a precizat că decizia aparține țărilor aliate. 

UPDATE Grecia a propus înfiinţarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Skai, transmite DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis, joi, la Beijing, omologului său rus Vladimir Putin că China şi Rusia vor „apăra dreptatea în lume”, a informat Ministerul Afacerilor Externe al ţării asiatice, citat de EFE. „În ciuda unor suişuri şi coborâşuri, relaţiile noastre s-au întărit şi au rezistat testului peisajului internaţional în schimbare. Suntem un bun exemplu pentru alte puteri în ceea ce priveşte respectul şi sinceritatea. Dezvoltarea legăturilor noastre este favorabilă păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi în lume”, a declarat Xi în cadrul întâlnirii cu uşile închise pe care a avut-o joi cu Putin. „Vom continua să ne consolidăm prietenia şi să apărăm dreptatea în lume”, a spus Xi în faţa lui Putin. Potrivit Reuters, Xi a insistat totodată că China şi Rusia nu au ajuns uşor la relaţiile pe care le au în prezent şi că acestea ar trebui să fie preţuite şi îngrijite de ambele părţi.

UPDATE Elveţia a primit până în prezent peste 50 de confirmări din partea celor peste 160 de delegaţii pe care le-a invitat să participe la un summit care va avea loc la mijlocul lunii iunie și care, speră, Berna, va deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina, a anunţat preşedinta elveţiană Viola Amherd, potrivit Reuters. State din America de Sud, Africa şi Orientul Mijlociu se numără printre cele care au confirmat că vor lua parte la conferinţă, iar aproximativ jumătate dintre ţările ce au confirmat participarea sunt state europene, potrivit preşedintei Viola Amherd, care a precizat că ar mai putea surveni până în ultimul moment schimbări în lista participanţilor. Rusia nu a fost invitată la conferinţă şi a transmis de altfel că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră după ce s-a alăturat sancţiunilor occidentale contra Moscovei, şi a estimat prin urmare că fără participarea ei o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar.

UPDATE Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă (ora locală) la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat. Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale de apărare aeriană au distrus cinci rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care armata ucraineană le-a lansat peste noapte spre Crimeea, transmite Reuters. Ministerul nu a furnizat nicio dovadă că Ucraina a folosit sistemele de rachete tactice ale armatei, sau ATACMS, furnizate de SUA, despre care Washingtonul a declarat la începutul acestei săptămâni că au ajuns deja la forțele ucrainene. Guvernatorul instalat de Rusia în Sevastopol din peninsula Crimeea a declarat că mai multe case rezidențiale și mașini au fost avariate, dar niciun om nu a fost rănit. În ultima vreme, Moscova a afirmat deseori, fără a furniza dovezi, că Ucraina a început să folosească ATACMS furnizate de SUA.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a lăudat sprijinul acordat de China în timpul războiului din Ucraina. Înainte de sosirea sa la Beijing pentru o vizită oficială, agenția de presă de stat chineză Xinhua a publicat un lung interviu cu liderul de la Kremlin, în care acesta a descris întâlnirea cu Xi Jinping drept un „dialog între prieteni vechi”.De asemenea, el a laudat China pentru inițiativele sale pentru „rezolvarea crizei din Ucraina”, potrivit The Guardian. Beijingul face importante importuri de petrol și gaze rusești, în timp ce comerțul dintre cele două țări a crescut. În interviul acordat Xinhua, Putin a criticat „elitele occidentale” în eforturile lor de a „izola și slăbi” Rusia.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 812: Explozii în Crimeea și situație dificilă pe front! Zelenski cere accelerarea livrărilor de arme
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 811: Lupte grele la Harkov, vizită-surpriză și bombe în cutii de ceai. SUA: Putin e disperat
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean! Victor Chetrari a alergat cu ea prin Franța
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Primul mesaj al lui Nemo, după ce a câștigat Eurovision 2024: „Sper ca acest concurs să continue să susțină pacea și demnitatea”
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/VIDEO/ Elveția a câștigat trofeul Eurovision 2024! Clasamentul final
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți
/VIDEO/ Nu a spart doar „codul”, dar și trofeul: Momentul în care premiul Eurovision al lui Nemo e făcut bucăți

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram