Numărul celor intoxicați la restaurantul "La plăcinte" din Chișinău, a crescut. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani. Dintre acestea sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu.
Potrivit ANSP, la internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.
Ce arată probele de laborator:
În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.
Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.
Reprezentanții restaurantului "La placinte", unde au mâncat cei intoxicați au refuzat să ofere vreo reacție sau să comenteze situația.
ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar de respectat cinci reguli de bază:
- Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
- Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
- Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
- Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
- Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.